Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Obrovská pocta pro legendu slovenské cyklistiky: Sagan se dočká vlastní ulice!

Autor: pl

Sotva pověsil řídítka na hřebík, už je kolem něj zase rušno. Peter Sagan (33), nejúspěšnější slovenský cyklista, se ve svém rodném městě dočká obrovské pocty. Pojmenují po něm totiž ulici! Nebylo to ale jen tak...

I když se už s profesionální kariérou rozloučil, stále ho je všude plno. Slavný bývalý cyklistický závodník Peter Sagan se po konci kariéry začal věnovat svému luxusnímu hotelu, který si otevřel v rodné Žilině. A právě v tomto městě má jedna z ulic v budoucnu odkazovat na někdejší hvězdu prestižní Tour de France! Jak k tomu vlastně došlo?

Podle slovenského serveru myzilina.sme.sk zatahali za nitky Saganovi bratři Juraj a Milan. Konkrétně s tímto návrhem přišla společnost Peat, za kterou oba bratři stojí. Rodina trojnásobného mistra světa navrhla více možností, jak by se ulice mohla jmenovat. Mezi návrhy byla například Ulice Petra Sagana nebo Ulice k Saganovi. Ne všechny návrhy ale splňovaly patřičná kritéria. Tak třeba v názvu nesmí být Saganovo příjmení. Proč?

„Pojmenovat ulici po osobě, která ještě žije, není na Slovensku možné,“ píše se na žilinském webu. „Názvoslovná komise tak rodině Sagana nemohla vyhovět. Členům komise se nelíbily ani další návrhy.“ Situace se pohnula až po následném zasedání. Jak se tedy bude ulice na Saganovu počest jmenovat? Po hlasování, které skončilo jednohlasným schválením, se ulice bude jmenovat Ulice mistra světa. Je třeba ale poznamenat, že hlasování komise není závazného charakteru. Jedná se pouze o doporučení pro hlasování poslanců městského zastupitelstva.

Slavný bývalý cyklista Peter Sagan se dočká velké pocty. Bude mít vlastní ulici!
Slavný bývalý cyklista Peter Sagan se dočká velké pocty. Bude mít vlastní ulici!