Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Osiřelý Pastrňák a opomenutý Lauko: Kdo nahradil jejich otce na výletě Bruins?

Autor: TT

Vedení Boston Bruins si připravilo společný rodinný trip na Floridu pro otce hráčů. Každý hokejista však nemá to štěstí, a tak musel tátu nahradit někdo jiný z blízkého okolí. To je koneckonců případ i dvou českých krajánků ve slavné organizaci NHL. Koho nakonec pozval David Pastrňák s Jakubem Laukem?

Každoroční výlet otců Boston Bruins je víc než jen dlouholetá tradice. Zdůrazňuje význam rodiny ve světě sportu a utužuje pouto mezi hráči a jejich otci, kteří jim byli oporou od prvních krůčků na ledě. Kromě sbližování čekaly v rámci oficiální akce Medvědy také dva klíčové venkovní duely proti celkům Tampa Bay Lightning a Florida Panthers. Nejde pouze o vítězství, ale také o to, aby na ně byli jejich hokejoví tatínkové patřičně hrdí. 

David Pastrňák sice září v NHL, ale jeho cesta do nejprestižnější světové soutěže byla poněkud trnitá. Už v dětství totiž přišel o tátu Milana (†51), který se od rodiny nejprve odstěhoval a následně zemřel na rakovinu. První boj se zhoubným nádorem přežil, ten druhý už bohužel ne.

Chyběl zde ale i Roman Lauko (56), který je živ a zdráv. V minulosti zmeškal například premiérový gól v lize i další milníky svého syna. Že by svého potomka zavrhl nebo nějak zanedbával? Kdeže! Účast na probíhající akci i na mnoha důležitých zápasech Medvědů mu dost pravděpodobně znemožnil nabitý kalendář, neboť pracuje ve vedení prvoligového Chomutova.

A tak se museli oba čeští útočníci porozhlédnout po náhradě, která je bude doprovázet během floridského zájezdu. Zatímco havířovský rodák pozval svého o čtyři roky staršího bratra Jakuba Pastrňáka, chomutovský odchovanec zase oslovil někdejšího extraligového bouřliváka, kterého považuje za svého mentora. Lauko s ním kupříkladu projednával své působení v kanadské QMJHL i celou řadu dalších palčivých otázek v jeho kariéře. „Asi nejvíc mě ovlivnil víc než hodinový rozhovor s Radkem Dudou. Po něm jsem začal přemýšlet úplně jinak,“ vysvětloval pár let nazpět, kdy přemýšlel o návratu do Evropy.

Pastrňák a Lauko se museli na otcovském tripu Bruins obejít bez táty…
Pastrňák a Lauko se museli na otcovském tripu Bruins obejít bez táty…