Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Coulthard v novém dokumentu o Schumacherovi: Slova o vraždě!

Autor: TT

V nové dokumentární minisérii o legendárními německém pilotovi F1, který připravila televize ARD k 10. výročí těžké nehody Michaela Schumachera (54) na lyžích ve francouzských Alpách, promluvil David “DC” Coulthard (52). „Myslel si, že ho chci zabít“ prozradil jeho někdejší úhlavní rival o kontroverzní nehodě v roce 1998.

Pro motoristické nadšence si celoněmecká stanice připravila opravdovou lahůdku. Pětidílný dokumentární cyklus Being Michael Schumacher (2023) odvypráví životní příběh závodnické legendy i se zbrusu novými podrobnostmi, které doposud zůstaly utajeny fanouškům. Volně naváže na počin z roku 2021 od společnosti Netflix a detailně se zaměří na úplné začátky a na památné momenty jeho velkolepé kariéry i na zákulisní informace z Formule 1.

Bývalý skotský jezdec David Coulthard (52), který ve své době rodáka z Hürthu vytáčel doběla, vyprávěl dokumentaristům o důsledcích jejich nechvalně známého střetu na deštěm zmáčeném okruhu ve Spa-Francorchamps v roce 1998 během Velké ceny Belgie. Hned na úvod způsobil hromadnou nehodu 13 vozů, poté se v půlce závodu srazil s vedoucím Michaelem Schumacherem (54), který ho předjížděl ve velké rychlosti o celé kolo při špatné viditelnosti. Během nárazu se utrhlo pravé přední kolo monopostu Ferrari i zadní křídlo Coulthardova McLarenu.

Ačkoliv následně došlo k usmíření před zraky novinářů, spor mezi oběma jezdci se finálně nedořešil. Přestože Skot dlouho tvrdil, že za nic nemůže, v roce 2003 přece jen uznal vlastní vinu. „Po závodě se komisaři podívali na data. Zjistili, že jsem vůbec nebrzdil. Ve skutečnosti jsem pustil plyn, abych nechal Schumachera projet. Ale to byla chyba,“ vysvětloval 5 let po srážce.

Německý závodník dlouho odmítal tvrzení, že kolize během belgické Grand Prix byla neúmyslná. »Red Baron« byl totiž nade vše přesvědčen o pravém opaku. Rozzuřený Schumi tak bezprostředně po závodě naběhl do garáže konkurenčního McLarenu, kde přímo konfrontoval Coultharda. Toho v zákulisí stáje obvinil z toho, že ho okradl o vítězství v závodě, a tím pádem i o celkový titul.

„Michael si myslel, že šlo o nějaké spiknutí, abych ho zabil a pomohl mému týmovému kolegovi Mikovi (Häkkinenovi),“ odhalil Schumacherův sok v biografickém dokumentu. „Uměl být velmi bezohledný, chladný a odtažitý,“ pokračoval Coulthard dále.

Dokument obsahuje nejen tehdejší vyjádření od obou účastníků nehody, ale také jejich kolegů, mechaniků či tehdejších stájových šéfů. „Když budu opravdu laskavý, vina byla 50 na 50. Pokud budu realistický, tak to bylo 95 na 5. Michael Schumacher neměl vůbec žádný důvod řídit takovou rychlostí,“ tvrdí zase Norbert Haug, bývalý lodivod Mercedesu.

Co dále přinese čerstvý životopisný seriál? To se dozvíme již 14. prosince, kdy vychází všech pět epizod coby exkluzivní obsah videotéky ARD-Mediathek. Později 28. prosince poputují na televizní obrazovky, kdy se představí na Das Erste také ostatním divákům.

Dokument Being Michael Schumacher (2023) představí zákulisí kontroverzní nehody v roce 1998 na Velké ceně Belgie.
Dokument Being Michael Schumacher (2023) představí zákulisí kontroverzní nehody v roce 1998 na Velké ceně Belgie.