Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Ubrousek s Messiho první smlouvou jde do dražby: Kupce bude stát miliony!

Autor: OB

Na první pohled může vypadat jen jako obyčejný, použitý ubrousek. Ve skutečnosti ale symbolizuje odrazový můstek fotbalové legendy Lionela Messiho (36) k jeho slávě ve španělském klubu FC Barcelona. Tehdejší sportovní ředitel katalánského klubu Carlese Rexacha (77) na něj totiž sepsal předběžnou dohodu o následném podpisu talentovaného Argentince. Tento vzácný artefakt nyní zamíří do dražby a potenciální kupec bude muset z kapsy vytáhnout pěkných pár milionů.

Lionela Messiho, který se narodil v argentinském městě Rosario, si všimla Barcelona v jeho třinácti letech. Ne všichni však byli přesvědčeni o jeho kvalitách a dohoda se stále protahovala. Jeho otec tak začal ztrácet trpělivost a vypadalo to, že k jeho přesunu do La Masie nedojde.

To se však změnilo 14. Prosince 2000, kdy se v barcelonském tenisovém klubu sešel sportovní ředitel týmu Carles Rexach s Messiho agenty Josepem Minguellou a Horaciem Gaggiolim.

Aby Rexach dokázal, že Barcelona o Messiho opravdu stojí, sáhl po ubrouskou a modrým inkoustem na něj napsal své vyjádření. „Na svou odpovědnost a bez ohledu na případné nesouhlasné názory, souhlasím s podpisem Lionela Messiho za předpokladu, že budou dodrženy dohodnuté částky,“ stálo na kousku papíru.

Později byla sepsána formální smlouva, ale argentinský agent Gaggioli si ponechal tuto předběžnou dohodu téměř 25 let, dokud se nerozhodl pro prodej. Nyní se ubrousek nachází v New Yorku, kde ho pořadatelé aukce, která začíná 18. března, prozatím vystavili.

Jeho předběžná cena se odhaduje přibližně na půl milionu euro (dvanáct milionů korun), ale vedoucí newyorské aukční síně na to má jiný názor. „Počátek Messiho kariéry je zdokumentován zde. Je to prostě neuvěřitelné. Očekávám, že se prodá za mnohem víc,“ uvedl Ian Ehling. 

Ubrousek s Messiho první smlouvou se bude dražit v New Yorku
Ubrousek s Messiho první smlouvou se bude dražit v New Yorku