15. srpna 2015 • 04:56

Opět proti islámu. Den po trestech v kotli Sparty vytáhli transparent

Autor: pta, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Góly? Šance? Ofsajdy? Ne, na tribunách se při zápasech Synot ligy začíná čím dál častěji řešit jiné téma. Výskyt choreografií s protiislámskými motivy na tuzemských stadionech roste. Potvrdilo se to i při včerejších úvodních duelech 4. kola Synot ligy.



Po půlhodině zápasu v Mladé Boleslavi vyzvali fanoušci v kotli Sparty na transparentu: Stop islam. Na internetu se také objevila zpráva, že na teplický stadion nesměli údajně plzeňští příznivci přinést nápis: Už nejsme Charlie? Naráželi tak na francouzský humoristický časopis Charlie Hebdo, který proslul protiislámskými karikaturami a na jehož redakci v Paříži zaútočili v lednu teroristé.

Jen o den dřív přitom disciplinární komise FAČR poprvé trestala za extrémistická chorea, když udělila pokutu 100 tisíc korun Viktorii Plzeň a Jablonci.

Plzeňští příznivci se prezentovali v úvodním kole při utkání se Slavií choreem, které bylo také protiislámsky zaměřené. Na něm byl vyobrazen Viking, který stojí se sekerou nad muslimem. Vše doplňoval anglický nápis "Evropo, probuď se".

Tento transparent si údajně nesměli vzít fanoušci Plzně na teplický stadion
Tento transparent si údajně nesměli vzít fanoušci Plzně na teplický stadion

Jablonečtí fanoušci během utkání s Bohemians vytáhli transparent, na němž ženská postava s nápisem "Evropa" kopancem vyhání vepře s turbanem na hlavě a koránem. Událostí se zabývá policie.

A nejsou jediní. Jak informoval fanouškovský server supporters.cz s odmítavým postojem k islámu se prezentovali už i příznivci Brna či Znojma. Vypadá to, že podobné projevy v ochozech zdaleka nekončí.

Jablonečtí fanoušci tvrdí, že na podobné projevy mají právo a odvolávají se na svobodu slova. A také znovu zmiňují časopis Charlie Hebdo. „Jeho karikaturistický styl a nadsázka byla naším vzorem při vyjádření názoru na Islámský stát, jeho bojovníky a genderovou nerovnost v muslimském světě,“ uvedli ve svém prohlášení.

Jak bude disciplinární komise reagovat nyní?

CELÝ SESTŘIH: Mladá Boleslav - Sparta 2:4
Video se připravuje ...

CELÝ SESTŘIH: Teplice -Plzeň 2:2
Video se připravuje ...

 

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud