Jan Vacek
12. února 2018 • 17:15

Plzeň chce co nejdříve titul. A co dál? Plány pro Ligu mistrů i obhajobu

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Těší se ze snové pozice, kterou jí může každý závidět. Viktoria Plzeň jde do jarní části ligové sezony s mamutím náskokem čtrnácti bodů na druhou Slavii a třetí Olomouc. O zlato by ji mohl připravit jen absolutně nepochopitelný kolaps. Západočeši naopak dostávají půl roku navíc, aby se mohli připravovat na to, co je (nejspíš) nevyhnutelně čeká. Účast v Lize mistrů a domácí obhajoba.



Každé jaro to bývá stejné. Týmy jdou na krev. Bojuje se o titul, o záchranu i o poháry. Každý duel má mnohem větší váhu než na podzim. Logicky, na jaře už totiž není kam couvnout. Tuhle tradici teď ovšem Viktoria poruší. Do druhé poloviny sezony jde s naprostým klidem. Zároveň ovšem s vědomím, že jaro musí využít k přípravě na další výzvy, které jistojistě potká.

Úkolem číslo jedna je ovšem dotáhnout ke zdárnému konci titulovou jízdu. Čistě matematicky o něj Plzeň ještě přijít může. Čtrnáct bodů, to je pět prohraných zápasů. S ohledem na to, že Viktoria na podzim ztratila pouze dva body, je to vysoce nepravděpodobné. Téměř vyloučené.

Západočechy by musel postihnout obrovský propad formy spojený s rozsáhlou marodkou na klíčových postech. K tomu by Slavia na druhém místě musela šturmovat naplno, prakticky bez klopýtnutí. Jenom tak by se mohl boj o první příčku zašmodrchat.

Reálně ovšem Plzni stačí, když bude šlapat na 70 procent svého výkonu. Pak jí titul nikdo neuzme, byť nelze očekávat, že by zopakovala totální dominanci z podzimu. „Jsme na nějaké cestě, ale ještě zbývá spousta zápasů. Nic není rozhodnutého,“ upozornil po podzimu kouč Pavel Vrba .

Ačkoli podvědomě jistě tuší, že se za tři měsíce bude opájet titulovými oslavami, navenek zůstává obezřetný. Je to signál i směrem k mužstvu. Viktoria totiž nechce podcenit vůbec nic.

Jestliže v minulosti dokázala vlastní bohorovností některé zápasy poztrácet, k čemuž by mohla mít sklony právě i v současné komfortní situaci, je přece jen oproti minulosti jiná. Vyzrálejší, spolehlivější. A taky odhodlanější dokázat, že ačkoli kádr stárne, stále může sahat po nejvyšších metách.

Horváth o přestupové politice českých klubů, situaci v lize a změnách ve Slavii
Video se připravuje ...

Oslaví titul v rekordním čase?

Pokud Plzeň naváže na výkony z podzimu, může titul slavit v rekordním čase. Nejrychleji se jí to zatím povedlo v sezoně 2015/2016, šampaňské tehdy bouchalo ve Štruncových sadech už po 27. kole. Jestli tým kolem kapitána Romana Hubníka udrží či navýší současný náskok, mohlo by být vymalováno minimálně o jedno kolo dřív. „Nekoukáme vůbec dopředu, soustředíme se na každý nejbližší zápas. Stojíme nohama na zemi,“ ubezpečil během zimy křídelník Milan Petržela.

Vysoce příznivá konstelace hvězd v ligovém žebříčku navíc Plzni otevírá ruce k další činnosti na hřišti i v kancelářích. Paralelně s razítkováním titulu se totiž může (a musí) začít chystat na další sezonu. S nejvyšší pravděpodobností totiž bude hrát znovu základní skupinu Ligy mistrů. Pokud v ní nechce být pouze do počtu, musí pracovat na zacelení děr, které odkrylo podzimní účinkování v Evropské lize. Byť vicemistr postoupil do jarní fáze, nebylo to bez bolesti.

Především duely s rumunským celkem FCSB, ale třeba i švýcarským Luganem, poodhalily některé nedostatky. Zbytečné chyby v rozehrávce, pomalé přepínání do defenzivy. To, co Viktorii v lize prochází, bylo v evropské konfrontaci nekompromisně trestáno. A v Lize mistrů by se tak dělo v ještě drtivější míře. Vrba o těchto potížích jistě ví, během jara bude mít víc prostoru pracovat na jejich zahlazení, než kdyby Plzeň hrála v každém ligovém utkání o život.

Živo jistě bude i v kancelářích klubového vedení. Západočeši se nemohou ukolébat, pravděpodobnost, že Slavia a dost možná i Sparta budou na prahu nové sezony mnohem silnější, téměř hraničí s jistotou. Plzeň musí být připravena jim čelit. I proto získala Tomáše Chorého a Luďka Pernicu . Další veletoče ve složení kádru nelze očekávat.

Když sis Ligu mistrů vykopal...

Generální manažer klubu Adolf Šádek je známý velice úzkou vazbou na hráče. Proto se bude řídit jednoduchým heslem: „Vykopal sis Ligu mistrů, zahraješ si Ligu mistrů.“ I proto v klubu podepsali nové smlouvy pokročilí třicátnici či David Limberský s Milanem Petrželou. Kostra mužstva zůstane z velké části pohromadě.

K některým změnám ale dojde. Tématem číslo jedna jistě bude budoucnost útočníka Michaela Krmenčíka. Nyní ho Viktoria s vypětím sil dokázala udržet, na jaře už ale zřejmě svou ofenzivní hvězdu uvolní.

„Klub se s Michaelem dohodl, že mu pomůže k zisku titulu. V létě pak za adekvátní částku dostane svolení k přestupu,“ konstatuje zdroj obeznámený s děním ve Viktorii. Plzeň se na tuhle možnost chystá, i proto tolik stála o to, aby měla od prvního dne zimní přípravy k dispozici Chorého. Právě on by měl Krmenčíka nahradit, trenér Vrba bude mít na jaře dost prostoru, aby s mladým střelcem pracoval a detailně ho zabudoval do herního systému.

Některou ze zahraničních nabídek může využít klíčový polař Patrik Hrošovský , otazník visí i nad další budoucností Romana Hubníka. Ačkoli plzeňský kapitán stále odvádí nadstandardní služby, věk nelze zastavit. Hubník má stále častěji zdravotní problémy, navíc ho to může táhnout na Moravu, blíž k domovu. I proto má Šádek v kapse kontrakt s Pernicou.

Nadcházející jaro tak v Plzni nebude jen o zisku titulu. Ale taky o přípravě na doby nadcházející.

Chcete mít přehled o všem důležitém, co se děje v Plzni? Zde sledujte všechny zprávy a zajímavosti ze svého oblíbeného klubu >>

Od Chorého očekávám góly. Má všechny předpoklady k tomu, aby u nás uspěl, tvrdí Pavel Vrba
Video se připravuje ...

Vrba: Máme hráče, kteří do Plzně patří. Nakupovat víc je zbytečné
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud