Martin Mls
28. února 2018 • 18:56

Fotbal dusí MRÁZ. Trávník připomíná asfalt, trpí hráči a mizí diváci

Autor: Martin Mls, dvo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Birmančevič: Nejlepší hráč ligy. Ukazuje cestu pro velké transfery do Česka
Speciální Sport Magazín před MS v hokeji: program, soupisky i rozhovor s Rulíkem
VŠECHNA VIDEA ZDE

Teploty zůstávají hluboko pod nulou a fotbal trpí. Na obě středeční plánovaná čtvrtfinále MOL Cupu zapomeňte: zápas Hradce Králové se Zlínem byl odložen už v pondělí a včera se rozhodlo, že se nebude hrát ani duel Mladá Boleslav vs. Ostrava. V Hradci je zmrzlé hřiště, Boleslav chce pošetřit trávník. Denní mrazy mají vydržet zhruba do pátku, v ohrožení je víkendový start druhé ligy.



Správce mladoboleslavské arény Jan Pechanec včera dopoledne pohlédl na teploměr a očima po něm dlouze klouzal dolů. Rtuť se zastavila na minus čtrnácti a půl. Brzy nato padlo rozhodnutí: pohárové čtvrtfinále s Baníkem se dnes hrát nebude! 

„Ač máme vytápění trávníku zapnuté od začátku února, je hrací plocha ve stavu, že vzhledem k udržení její kvality a taky kvůli zdraví hráčů je rozumné odložit zápas na dobu, kdy budou klimatické podmínky příznivější,“ vzkázal boleslavský mluvčí Jiří Koros. 

V nynějších mrazech ani nejde popohnat vyhřívání: pokud byste chtěli „přitopit“, mohl by se tím trávník zničit. Své o tom vědí prvoligoví trávníkáři, kteří měli co dělat, aby se odehrálo víkendové kolo. Před zápasem Liberce (v sobotu odpoledne minus osm) s Mladou Boleslaví uznal rozhodčí trávník za způsobilý pouhých dvacet minut před výkopem, navíc ještě sněžilo. „Když jsem přišel na plac, připadal jsem si jako na asfaltu,“ žasl boleslavský kapitán Adam Jánoš. ´

„Tohle počasí je nepříjemné pro všechny. Trénovali jsme na zmrzlé trávě i na umělce, střídání povrchu není pro hráče ideální. V mrazech trpí i rozhodčí nebo fanoušci na studených plastových sedačkách. Už aby bylo teplo,“ přál si nejen slávistický kouč Jindřich Trpišovský. 

Nevlídné počasí fotbalu nepomáhá: o víkendu v lize padlo pouhých jedenáct gólů, přičemž jen v bitvě mezi Karvinou a Zlínem byly k vidění čtyři. A (ne)zájem fanoušků? Nepřišla ani jedna desetitisícová návštěva a průměr kola spadl na 3717 diváků na zápas. Bídné, ale logické číslo. Třeba v pátek večer na Duklu vyrazilo osm set otužilců, ale většina z nich už v 16. minutě odešla domů, protože zhasl jeden světelný stožár a zápas byl na dlouho přerušen.

„O příští kolo HET ligy nemám strach. Možná jen o utkání Bohemians s Duklou, v pátek má být přes den ještě mráz,“ řekl Sportu včera odpoledne výkonný ředitel Ligové fotbalové asociace Tomáš Bárta. 

Větší malér může být s víkendovou jarní premiérou druhé ligy, kde je vyhřívání trávníku spíš výjimkou. „Podle mých informací se topí jen na Žižkově, tam už do toho investovali dost peněz a nedělní derby s Olympií chtějí hrát,“ pravil Bárta. Zato českobudějovický mluvčí Aleš Strouha včera hlásil: „Naše hřiště je jako kámen.“ Na druholigové stadiony dnes zajedou delegáti LFA a zítra se rozhodne, co dál. O plošném odložení víkendového kola se zatím neuvažuje.

Vyjádření lékaře Dukly Ladislava Šindeláře k zápasům v mrazech

"Na lékařských sjezdech jsme o tom diskutovali s ostatními doktory. Ze strany FIFA a UEFA není jasně daná hranice, nicméně je doporučení, že pod minus 15 stupňů by se nemělo trénovat ani hrát utkání. Není to však striktní přikázání. Je to s ohledem na celkový organismus, především dýchání. Další věc je, že hráči hrají na zmrzlém trávníku, což je obrovský nápor na klouby a šlachy a třetím problémem, který nyní řádí i napříč českou ligou, jsou různé virózy. Co mám informace, tak se s nimi potýkají ve Slavii, Spartě i my na Dukle. My jako kluboví doktoři však nemáme pravomoci diskutovat s rozhodčími o tom, zda by se mělo v případě extremních podmínek hrát. K tomu existuje na Strahově lékařská komise, která by se souhlasem svazu vydala prohlášení, že dané kolo odloží. Neexistuje, aby například ve Zlíně řekli, že se hrát nebude, a v Karviné normálně nastoupili. Zajímavé bude sledovat, co se bude dít v příští sezoně, kdy se kvůli změně ligového formátu odehraje v zimě daleko víc zápasů."

LIGA NARUBY: Rada odmítl žongl, rolba na hřišti a Škodovo video
Video se připravuje ...

TOP góly 18. kola: Drchalova premiéra, Wágner i Hušbauerova bomba
Video se připravuje ...

LIGOVÉ STŘIHY: Hře Slavie pomůže Bořilův návrat, říká Střihavka
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud