Štěpán Filípek
27. února 2018 • 15:39

Ligové (o)hlasy: Když Ital poznává taje Moravy a Vysočina inzultuje Zemana

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mráz fotbal nespálí, čest všem, kdo mu o víkendu a v pondělí statečně vzdorovali na hřišti i v hledišti. V uplynulém 18. kole nejvyšší soutěže za nejnižších teplot padla další facka, tentokrát v Plzni. Sparťanský kouč si ověřil, že venku, zvlášť na východě, to je horší než doma – i když ani tam to není žádná sláva. Slovácko boduje i bez modliteb, jablonecký kouč má za sebou už 300 ligových utkání, byť o něm v poslední době nevyšla žádná dvoustrana v novinách. Jeho kolega z Bohemians je odměňován rozhodčími, ač mu občas vyloučí nesprávného hráče. A Baník? Ten představil nového trenéra, ale gólmanů. Pozoruhodné výroky opět s nadsázkou glosuje rubrika Ligové (o)hlasy.



„Dostali jsme pořádnou facku. Musíme se probrat a zase začít poctivě pracovat.“

Martin Zeman , záložník Plzně

Tuzemská liga není po slečinky, o čemž se přesvědčují zvlášť hráči z cizích krajů. Ale to, že pořádně bolí, si občas uvědomí i ryze domácí borci. Zatímco minule dostali facku v Ostravě, nyní dopadla na jinak úspěšný skanzen česko-slovenského fotbalu v Plzni. Šokující prohra 0:1 s Vysočinou Jihlava, vůbec první porážka v sezoně, naznačuje, že účast v Evropské lize může do jarního rozjezdu Viktorie zasáhnout víc, než se třeba čekalo. „Chceme vyřadit Partizan a dojít co nejdál to půjde, ale zároveň si uvědomujeme, co je letos v sázce v české lize,“ řekl kouč Pavel Vrba po postupu do osmifinále. „Takže pokud třeba v březnu budu váhat, jestli je pro nás důležitější utkání v Evropské lize nebo se Spartou, asi se rozhodnu pro Spartu,“ dodal. V Lisabonu asi budou mít radost…

„Kdyby nám to někdo řekl předem, dáme třikrát Otčenáš, jednou Zdrávas a bereme vše.“

Michal Kordula, trenér Slovácka

V prvním jarním kole výhra 2:1 na Baníku, ve druhém remíza 1:1 se Spartou. To je skutečně boží start týmu známého maximální zdrženlivostí na přestupovém trhu. Nebojácné mužstvo při tom nezískalo body nějakou náhodou, ale usilovnou prací na hřišti, navíc jeden z nejužitečnějších hráčů soutěže Tomáš Zajíc na stopery soupeře rozhodně nepočká. Přes nesmlouvavý boj na hřišti však v silně nábožensky založeném regionu neztrácejí pokoru, tudíž podle dobře informovaných zdrojů se příště taktická porada trochu zdrží. A teď všichni: Body naše vezdejší dejž nám dnes… A ještě dvakrát!

„Venku to nikdy není jednoduché, to jsme ostatně mohli vidět na příkladu Slavie v Jihlavě. Víme to i z první poloviny sezony.“

Andrea Stramaccioni, trenér Sparty

Zápas na Slovácku byl vhodnou příležitostí nastolit téma letenských neúspěchů na moravském území v této sezoně. Jeden výjezd skončil remízou, dva dokonce prohrou. V Uherském Hradišti pak ve dvou posledních zápasech sparťané získali jen bod, přičemž tato bilance prý před utkáním mocně povzbudila záložníka Vlastimila Daníčka. „Asi jim moravský vzduch nesvědčí,“ usoudil na adresu pražských hostů a remíza 1:1 by tomu odpovídala. Nabízí se však jiné, nepoměrně seriózní vysvětlení: na podzim italský kouč poznával Čechy, Moravu si nechal na jaro. Všechno nemůže jít hned.

„Vážně? Nesleduju to. Mám pocit, že tu jsou zajímavější trenéři: mají deset zápasů v lize a dáváte jim dvoustrany.“

Petr Rada, trenér Jablonce

Jsou trenéři, kteří opakují, že noviny nečtou. Nějakou záhadou přitom moc dobře vědí, co se tam píše. Speciálně o nich. Petr Rada se sice po výhře 1:0 na Dukle tvářil, že o svém 300. odkoučovaném ligovém startu neví (asi proto, že se zhaslo), ale pozor, četba denního tisku u ranní kávy nedlouho po kuropění a příjezdu na stadion patří k jeho oblíbeným kratochvílím. Díky tomu má výtečný přehled, s novináři navazuje neformální vztahy a dokáže poradit, o kom a o čem (ne)psat. Tentokrát měl na mysli nejspíš kolegu ze sousedního Liberce, což dává logiku i vzhledem k Radově známému porozumění pro krásy a radosti holubářství. Tímto gratulujeme k jubileu a děkujeme. V této pro média složité době si vážíme každého čtenáře – i když po nás vyžaduje žongly a někdy nám vynadá.

Slavia - Bohemians: Video zrušilo Škodův gól – kvůli Součkově ofsajdu
Video se připravuje ...
 

„Když jsem byl tázán na zavedení videa do fotbalu, vždy jsem říkal, že jsem zastánce této technologie. A byl jsem odměněn.“

Martin Hašek , trenér Bohemians

A máme za sebou premiéru! Poprvé v české nejvyšší soutěži video rozhodlo o tom, že nebyl uznán gól. Stalo se tak ve třetím zápase, kdy si arbitr může dopřát kontrolu, pročež o trefu přišel slávistický útočník Milan Škoda . Ten se také netvářil, že by horkou novinku při posuzování takové situace vítal, odlišný náhled měl spoluhráč Josef Hušbauer i trenér Jindřich Trpišovský. A podobně to viděl i kouč Bohemians. Tedy neviděl nic, pokud jde o inkriminovaný moment, ale pro pomoc techniky je dlouhodobě. Potvrdil tak svůj v tuzemských končinách krajně neobvyklý mírumilovný přístup k rozhodčím, respektive videorozhodčím. Mimochodem, odměněn byl už v generálce na jaro s Ružomberkem, takže se (mu) to fakt vyplácí.

„Je to kvalitní trenér brankářů. S Víťou Baránkem tvoří velice silnou dvojici.“

Radim Kučera, trenér Baníku

Přímo na lavičku prvoligového týmu můžete proniknout všelijak. Lépe řečeno v různé roli. Zvlášť oblíbenou je funkce vedoucího mužstva, kterou se proslavil příbramský boss Jaroslav Starka, jeho mladoboleslavský souputník Josef Dufek byl zase loni podle zápisu o utkání masér. V Baníku udělali místo alespoň (bývalému) trenérovi, Petru Uličnému, protože stávající kouč Radim Kučera zjevně potřebuje pomoc a společně si už spolupráci vyzkoušeli ve Znojmě. Uličný se tak zjevil po jeho boku jako trenér brankářů, i když kluci říkali, že už jednoho mají. Populární John vytasil zbrusu nové „šméčko“, ale v klidu: na disciplinárce se kvůli tomu nepotká.

LIGOVÉ STŘIHY: Hře Slavie pomůže Bořilův návrat, říká Střihavka
Video se připravuje ...

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud