Jaroslav Kalina
Premium
23. března 2018 • 20:00

Svoboda o Stramaccionim, (ne)řádu v šatně Sparty i o penaltě proti Barce

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po řadu sezon patřil do trenérského týmu fotbalové Sparty, kam si ho přivedl Vítězslav Lavička. Když se však v létě Letenští rozhodli angažovat italského trenéra Andreu Stramaccioniho, musel Zdeněk Svoboda (45) odejít. Kam? V lize zájem nebyl, a tak skončil na vesnici - v polabských Zárybech v regionální soutěži. "Fotbal mi chyběl, je to můj život," říká. K působení italského kouče je kritický: "Smutný příběh a hlavně velká škoda pro Spartu." Naopak angažování Pavla Hapala považuje muž, který na Letné jako hráč získal osm titulů, za správný krok.



V obsáhlém rozhovoru se Zdeněk Svoboda vrací i k nedávnému derby pražských S, hodnotí přínos Rumuna Stanciua. Mluví o tom, co nyní chybí sparťanské kabině a také vzpomíná. Třeba na slavný zápas Sparty s Barcelonou, v němž bylo blízko k tomu, aby osudnou (nakonec neproměnenou) penaltu kopal místo Pavla Hapala právě on...

Co vás přesvědčilo jít trénovat na vesnici?
„Jsem člověk, který od šesti let dělá fotbal, v sedmnácti jsem začal hrát profesionálně a letos v květnu mi bude 46 let. Ve fotbale se pohybuji celý život a už po dvou až třech měsících jsem zjistil, že mi fotbal chybí. Pro návrat k trénování jsem rád zvolil i nižší soutěž. Peníze ve fotbale neřeším, člověk nějakým způsobem žije i mimo něj. Mám jiné zaměstnání než trénování. Každopádně fotbal je můj život a bez něj zkrátka žít nejde.“ (usmívá se)

Přeci jen je to pořádný rozdíl oproti vašemu poslednímu angažmá ve Spartě. Před nynější sezonou se klub rozhodl pro radikální změnu. Co si myslíte o již skončeném působení Itala Andrey Stramaccioniho na Letné?
„Je to velký smutný příběh a hrozná škoda. Myslím si, že ještě před touto volbou mohl mít pan Křetínský větší trpělivost a dát prostor Petru Radovi. Řekl bych, že by zvolil dobré nákupy, ne tak hromadné. Rozhodnutí však bylo jiné a museli jsme to všichni respektovat. Nyní víme, že Sparta a její vedení nezvolili dobře.“

Podle vás za to mohlo angažování zahraničního trenéra?
„To ne, proti příchodu zahraničního trenéra nic nemám. Taková byla volba a přání majitele. My si akorát můžeme klást otázku, kdo a podle čeho vybíral zrovna tohoto trenéra. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud