20. července 2018 • 04:58

Jak si české televize rozdělily fotbal: co a kde uvidíte v této sezoně?

Autor: krm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbaloví fanoušci si po mistrovství světa užili pár dní oddychu, teď už ale zase musejí zvýšit pozornost. Soubojem Dukly s Plzní totiž dnes večer odstartuje sezona Fortuna ligy s revolucí v podobě nadstavbové části. Řada novinek však čeká i televizní diváky. Svůj oblíbený sport budou muset hledat jinde, než byli doposud zvyklí, což neplatí pouze o české nejvyšší soutěži. Jak se pomyslná mapa fotbalového vysílání pro sezonu 2018/19 změnila?



Klíčová novinka je už nějaký čas známá, vysílací práva pro první českou ligu zakoupila až do roku 2022 O2 TV Sport. Ta ligu vysílala už od roku 2015, v každém kole ale maximálně jen dva zápasy. Teď má k dispozici kompletní práva a přinese čtyři duely v televizním režimu a zbytek ve streamingové kvalitě.

Sestřihy z Fortuna ligy pouze na iSport.cz

Videa z Fortuna ligy najdete i v nové sezoně exkluzivně na webu iSport.cz! Na rychlá videa klíčových momentů se můžete opět těšit už v průběhu utkání. Po jejich skončení bude připraven komentovaný sestřih zápasu. A v průběhu týdne speciální pořady.

„Je to historický moment, kdy umožníme fanouškům všech prvoligových klubů, aby sledovali výkony svých oblíbenců živě,“ uvedl Marek Kindernay, výkonný ředitel stanice. O2TV bude nadále vysílat také všechny zápasy Ligy mistrů a uvede i madridské derby Realu s Atlétikem v souboji o evropský Superpohár.

Naopak nabídka veřejnoprávní České televize oproti posledním sezonám zchudla. Z Fortuna ligy bude na ČT k vidění jen jediné utkání každého kola, a to páteční předehrávka (v úvodním kole mimořádně pondělní souboj Ostravy s Jabloncem). Divácky nejatraktivnější zápasy Plzně, Slavie nebo Sparty však až na výjimky podle všeho poběží jen na placené O2 TV.

„Fotbal je stále pevnou součásti našeho vysílání, diváci o něj nepřijdou. Kromě páteční předehrávky jsme získali ještě práva na finále Ligy mistrů i sestřihy nejlepších momentů z této soutěže,“ podotkl generální ředitel ČT Petr Dvořák. Pokud jste ale byli v minulé sezoně zvyklí na úterní večery s zápasem Champions League v České televizi, tato jistota zmizela.

ČT bude dál vysílat alespoň čtvrteční Evropskou ligu, kde má právo výběru nejzajímavějšího zápasu. Na veřejnoprávních obrazovkách pak budou k mání i přenosy z MOL Cupu, druhé nejvyšší soutěže a všech utkání české reprezentace včetně podzimní Ligy národů. Do budoucna ČT vlastní i práva na EURO 2020 a MS 2022.

Přehled fotbalového televizního vysílání pro sezonu 2018/19

ČT SPORT – páteční předehrávka Fortuna ligy, finále Ligy mistrů a sestřihy ze všech zápasů, Evropská liga (jeden zápas - 1. volba), Superpohár UEFA, Fotbalová národní liga, MOL Cup, Liga národů (zápasy české reprezentace)

O2TV SPORT – kompletní kolo Fortuna ligy, Liga mistrů (všechny zápasy včetně finále), Superpohár UEFA

DIGI TV – Premier League, bundesliga, Serie A, FA Cup, Championship (2. anglická liga)

NOVA SPORT – Evropská liga (4 zápasy z každého hracího dne)

Sport1, Sport 2 – Liga národů, portugalská Liga NOS

Výrazným hráčem na poli fotbalového vysílání je také stanice Digi TV, jejíž portfolio se před novým ročníkem rozšířilo. „Letos na jaře jsme získali německou bundesligu, kterou budeme vysílat až do roku 2021. Na stejnou dobu přibyla rovněž atraktivní italská Serie A, kde působí řada českých fotbalistů,“ sdělil v tiskové zprávě Vladimír Rusnák, výkonný ředitel společnosti. Kromě toho Digi TV pokračuje také ve vysílání anglického fotbalu – Premier League a druhou ligu nově doplní i tradiční FA Cup.

V nabídce skupiny Nova zůstává až do roku 2021 Evropská liga, fanoušci uvidí z každého hracího kola čtyři zápasy. Nově vzniklá reprezentační Liga národů bude k vidění na programech Sport 1 a Sport 2, které odvysílají také nejvyšší portugalskou soutěž.

Chybí vám ve výčtu španělská Primera Division a francouzská Ligue 1? Nad jejich českými vysílateli zatím visí otazník. Práva na zápasy PSG, Marseille, Lyonu a dalších v posledních třech sezonách vlastnil Sport 1, smlouva ale před novým ročníkem skončila. V případě španělské ligy platí totéž o Digi TV, představitelé soutěže se navíc ceny za vysílací práva snaží šroubovat do rekordních výšin. 

PROFIL: Sparta se musí vyhrabat z marasmu a najít jednotu na hřišti
Video se připravuje ...

PROFIL: Obhájí Plzeň titul? Záležet bude na posilách a Vrbově rotaci
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud