Ondřej Škvor
10. ledna 2020 • 05:00

VIDEOGRAFIKA: Body v lize! Sparta první - ne vždy. Bohemians překvapí

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bod k bodu a nakonec jich Sparta skoro za stovku let nasbírala v nejvyšší domácí soutěži 3771. Nejvíc ze všech českých a slovenských klubů, které od vzniku Československé fotbalové ligy v roce 1925 hrály mezi elitou. Její sousedi se v elitní desítce nejúspěšnějších týmů proměňovali, jak ukazuje exkluzivní videografika pro iSport.cz.



Sparta vylétla na vrchol žebříčku hned zkraje, ovšem už v roce 1929 ji vystřídala Slavia a v čele zůstala celých dvaadvacet let. Pak se vrátili na špici rudí – a tak to už zůstalo až dodnes. Pražská „S“ z elitní desítky nikdy nevypadla, ale nejsou jedinými, kdo se může tímto chlubit.

Třetím do party jsou Bohemians. Ti se rovněž drží v TOP 10 po celou dobu, navíc celkově jim patří úctyhodná čtvrtá pozice, byť o ni už musí bojovat s rozjetou Plzní.

Co může překvapit, je deváté místo Slovanu Bratislava. Slovenský tým si drží postavení v desítce i přesto, že z boje nuceně odstoupil po rozpadu federace a posledních 27 sezon se ho netýká. Po své poslední československé sezoně 1992/1993 stál na bedně, hned za Spartou a Slavií.

Malá zkouška. SK Kladno, dnešníma očima nevýrazný klub divize B, skončilo hned v prvním ročníku deváté a pak si od roku 1926 nějaký čas drželo pozici v nejlepší desítce. Jak dlouhý ten čas byl? Chvilka na přemýšlení. 55 let, až do roku 1981! Pro úplnost, ještě teď je Kladno 18. s celkovými 776 body.

Poznámky:
1. Body za výhru jsme započítávali tak, jak se ve skutečnosti přidělovaly. Tedy do sezony 1992/1993 dva, od následujícího ročníku tři.
2. Po celou dobu uvádíme u klubů současné názvy.

VIDEOGRAFIKA: Jak sbíraly kluby body v nejvyšší české a československé soutěži?
Video se připravuje ...

VIDEOGRAFIKA: jak se měnili nejlepší střelci v historii české fotbalové ligy?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud