Michal Kvasnica
10. ledna 2020 • 15:50

Kozel dirigoval mladíky: Nevymýšlejte hovadiny! Barošovi „uznal“ teč

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Premiéru v roli trenéra Baníku má za sebou. Luboš Kozel hned na úvod zimní Tipsport ligy proti Prostějovu ukázal na Milana Baroše, kolem kterého obalil sestavu mladými odchovanci. Několik set diváků v mrazivém počasí nakonec vidělo remízu 2:2. Nejdůležitější poznatky? Talentovaným klukům, kterým chce nový kouč dávat šanci, ukázala konfrontace s druholigistou, že je čeká ještě spousta práce. Naopak na kapitánu Barošovi byla vidět zvýšená chuť a energie. „Jsem s ním spokojený,“ hlásil Kozel. V sobotu od 13 hodin čeká Baník druhý test v Polsku proti Górniku Zabrze.



Pátek dopoledne. Čekali byste, že se proti druholigovému soupeři narychlo instalovaná tribunka v areálu Vista těžko zaplní. Zvlášť když pocitová teplota byla kvůli šlehajícímu větru hodně pod nulou. Jenže v Ostravě se nyní Baník po změně trenéra řeší v téměř každé hospodě dvakrát tolik co v předchozích měsících.

Luboš Kozel je v kurzu a fanoušci si jeho debut na lavičce nenechali ujít. Dorazilo jich tolik, že někteří funkcionáři museli pořadatele po chvilce prosit o to, ať se lidé přesunou od jejich střídačky o kus dál. I majitel Baníku Václav Brabec, jenž ještě před prvním hvizdem rozmlouval s karvinským bossem Janem Wolfem, byl na svůj tým poprvé v novém roce zvědavý.

Co viděl? Oproti tréninkům na Bazalech kouče bez bílé čepice, asistenty věnující se rozcvičce a především několik mladých v sestavě. Prostějov měl odhalit, zda jsou připraveni na posun do seniorského fotbalu. (Více o tom, jak si Jakub Drozd a další vedli, najdete v sobotním deníku Sport.)

Nevymýšlejte hovadiny

V neposlední řadě byl tahákem Milan Baroš , jenž se vrátil z dovolené na Mauriciu a v úterý se připojil ke svým spoluhráčům. „Má tady smlouvu, celý týden poctivě trénoval, tak šel hrát,“ vysvětloval Kozel, jenž Baroše v rozestavení 4-3-3, respektive modifikaci 4-2-3-1, postavil na úplný hrot.

Než se však místní legenda vůbec dotkla míče, už Baník prohrával. Pár vteřin stačilo Hanákům ke kombinaci po levé straně a pohodlné dorážce Jakuba Teplého. Kozel si vytáhnul blok a ihned si do něj zapsal několik poznámek. „Strašidelný začátek,“ uznal pak.

A mohlo být ještě hůř, protože teenageři opakovaně chybovali v přechodové fázi a z naivních ztrát hrozili hosté. Slezany několikrát podržel gólman Viktor Budinský, který společně se zkušenými beky Jiřím Fleišmanem a Martinem Šindelářem hasil nebezpečné brejky. „Přeber, přihraj a pokračuj v běhu. Je to jednoduchý, nevymýšlejte hovadiny,“ znělo z lavičky směrem k nováčkům.

Revoluce v Baníku. Jaké změny čekají klub pod Kozlem a bude trenér úspěšný?
Video se připravuje ...

Baroš se hlásil k teči

Zlepšení z pohledu Ostravských přišlo až po půlhodině hry, kdy po břevnu Timofeje Barkova a tyčce Roberta Hrubého přetavil zvyšující se tlak ve vyrovnání po závaru Ondřej Chvěja. I když... Baroš hned se smíchem hlásil, že střelu tečoval a branku tak vsítil on. A jeho verzi navzdory hlasateli a oficiálním statistikám respektoval i Kozel. „Dal gól, jsem s ním spokojený,“ usmál se.

V poločasové pauze však moc pozitivní nebyl. „Čím víc se soupeř blíží k naší brance, tím osobnější to bránění musí být,“ nabádal defenzivu. Nelíbila se mu ani kontrola prostoru před stopery, špatná komunikace či velký počet dlouhých míčů za obranu. Těm zřejmě odzvonilo, protože Kozel opakovaně apeloval na kombinační trpělivost a průnikové přihrávky po zemi.

Po změně stran a pěti střídáních přišla další hrubka a Prostějov opět trestal. Akce znovu jako přes kopírák: chyba ve středu hřiště, kontr s přečíslením a přesné zakončení Jana Šteigla. „Neboj se hrát, nedávej to furt jen na jistotu dozadu,“ pobízel šéf 17letého Vojtěcha Wojatschkeho.

Konečný stav 2:2 trefil dvacátník David Buchta, jenž se z mladíků jevil nejlépe. „Jsem rád, že jsme se po nepříznivém vývoji nepoložili a dvakrát vyrovnali,“ cenil si Kozel. Baník mohl i vyhrát, ale rána Aleše Mooce, dalšího debutanta, skončila v závěru na tyči. I tak však fanoušci odměnili mužstvo s věkovým průměrem kolem 23 let potleskem. Lámat hůl se nad nimi rozhodně nebude.

Další test čeká na Kozlovy svěřence už v sobotu, v polské Beruni se od 13 hodin utká s Górnikem Zabrze, jenž v Ekstraklase přezimovává na dvanácté příčce. Ostravská sestava by měla být již o poznání zkušenější.

Luboš Kozel poprvé vedl Baník Ostrava
Luboš Kozel poprvé vedl Baník Ostrava

FC Baník Ostrava Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud