19. srpna 2020 • 20:02

Komplikace před ligou! Pozitivní nález v Plzni, přijdou další testy. Co dál?

Autor: vmn, ČTK, šp
Vstoupit do diskuse
18
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Další komplikace před startem FORTUNA:LIGY. Ani ne 48 hodin před vůbec prvním zápasem soutěže oznámil vicemistr z Plzně, že má v týmu pozitivní nález na COVID. Celý klub jde ve čtvrtek na opakované testy. Jestliže budou výsledky negativní, podle nových pravidel o karanténních opatřeních by tým neměl být izolován a měl by odehrát páteční otevírací duel sezony s Opavou. Pak by tato situace neměla poznamenat ani start Viktorie v druhém předkole Ligy mistrů. V nizozemském Alkmaaru má nastoupit ve středu. 



Povinné testování před prvním kolem FORTUNA:LIGY odhalilo v týmu FC Viktoria Plzeň jeden pozitivní případ. Klub se podle vyjádření tiskového mluvčího bude řídit pokyny příslušných orgánů.

„Středeční testování vykázalo jeden pozitivní případ. Klub FC Viktoria Plzeň ihned začal intenzivně komunikovat s Krajskou hygienickou stanicí a vyčká na další postup. O tom, zda je v ohrožení páteční ligový zápas s Opavou, je v tuto chvíli předčasné spekulovat, vše ukážou až následující hodiny. Celý tým čekají hned ve čtvrtek další testy,“ oznámil mluvčí Viktorie Václav Hanzlík.

„Pokud budou testy negativní, neměl by být dle nových pravidel nijak paralyzován chod celého týmu,“ dodal. Viktoria má na páteční 18. hodinu naplánované první kolo FORTUNA:LIGY s Opavou, pak ji má čekat přesun do Nizozemska.

Podle šéfa komunikace LFA Štěpána Hanuše je v kádru vicemistra nakažený jeden z hráčů. 

„Je bez příznaků nemoci a klub je dle informací LFA v intenzivní komunikaci s místně příslušným orgánem ochrany veřejného zdraví. Až na základě dalších opatření rozhodne řídící orgán o případném odložení utkání prvního kola FORTUNA:LIGY mezi Plzní a Opavou, kterým by měl být zahájen nový soutěžní ročník v pátek 21. srpna,“ zní stanovisko Ligové fotbalové asociace. 

K tomu scénáři by s největší pravděpodobností došlo jen tehdy, pokud by čtvrteční testy vykázaly výrazné rozšíření nemoci napříč plzeňskou kabinou, případně celým klubem. Pak by další postup závisel na rozhodnutí krajské hygienické stanice, která by teoreticky mohla uvalit karanténu na celý klub.

To by mohlo mít ovšem už téměř fatální následky. Příští týden ve středu má totiž Viktoria nastoupit k druhému předkolu Ligy mistrů proti nizozemskému Alkmaaru... Do Plzně je na nedělní odpoledne ohlášen zdravotnický personál UEFA, který celé mužstvo otestuje. Tato procedura dle nařízení evropské fotbalové federace musí proběhnout před každým vstupem do pohárů.

Plzeň se musí připravit na šetření hygieny, která bude zjišťovat, jak k nakažení hráče došlo. To dle informací Sportu probíhá už během středeční noci. Pokud by pracovníci hygieny vyhodnotili přístup klubu v rozporu s nastavenými opatřeními, mohlo by to teoreticky znamenat porušení hygienicko-epidemického protokolu LFA a s Plzní by mohlo být zahájeno disciplinární řízení.

Problém už měla Slavia

Až do začátku tohoto týdne platilo, že v případě pozitivního testu u některého z hráčů musel do dvoutýdenní karantény celý tým. V pondělí se však po jednání rady vlády pro zdravotní rizika pravidla zmírnila. Plošná karanténa při nákaze covidem-19 bude zrušena ve všech sportech na všech úrovních, pokud ostatní členové týmu absolvují testy s negativním výsledkem.

Slávisté kvůli pozitivnímu testu jednoho z hráčů museli na začátku minulého týdne předčasně ukončit soustředění v Rakousku a vrátili se do Česka, kde byli všichni členové výpravy několik dnů v domácí izolaci. Pražané podstoupili plošné testování a v pátek absolvovali další kolo testů. Po negativních výsledcích se mohli v omezené míře vrátit do tréninku. Negativně u všech slávistů až na nakaženého hráče, který je v karanténě, dopadly i úterní testy.

Úřadující mistr dostal od hygieny svolení odehrát v neděli úvodní utkání prvoligové sezony v Českých Budějovicích za předpokladu, že v sobotu dopadne negativně i čtvrté kolo odběrů.

Slávisté by podle předešlých pravidel a při čtrnáctidenní karanténě byli mimo hru až do pondělí. Způsobilí by tak byli o den později, než by měli odehrát první kolo nového ligového ročníku.

CO BUDE S PLZNÍ DÁL

- Celý klub bude ve čtvrtek znovu testován
- V případě negativního výsledku by neměl skončit v karanténě a měl by dle nových pravidel odehrát páteční první ligový zápas proti Opavě
- V případě rozšíření nemoci by další postup závisel na rozhodnutí místní krajské hygienické stanice. V zásadě jde o dva rozdílné postupy: izolace jednotlivců, v případě masivnějšího výskytu pak uvalení karantény na celý tým
- V nejhorším případě to může mít dopad i na středeční druhé předkolo LM v Alkmaaru. V tuhle chvíli platí, že klub bude v neděli testovaný zdravotnickým personálem UEFA

FC Viktoria Plzeň Vše o klubu ZDE

 

Vstoupit do diskuse
18

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud