Květoslav Šimek
30. srpna 2020 • 10:57

Obranu Opavy držel 17letý mladík. Chválil ho Kováč, Žídek tleskal na hřišti

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

V březnu oslavil teprve sedmnácté narozeniny. A už má za sebou premiéru ve FORTUNA:LIZE. Navíc velmi dobrou. Opavský obránce Dalibor Večerka sklidil po duelu s Karvinou (1:2) chválu od kapitána Jana Žídka i trenéra Radoslava Kováče. „Fantastický! Kdyby tam zůstal a nedostal křeče, tak bychom gól ani nedostali,“ komentoval vydařený debut vytáhlého mladíka Kováč, sám bývalý elitní obránce, který válel i za West Ham United.



Koho na levý kraj obrany? Opavský trenér Kováč řešil před slezským derby s Karvinou zapeklitý rébus. Matěj Hrabina dostal hned v prvním kole v Plzni (1:3) červenou kartu. Neoprávněnou, což dodatečně uznala i Komise rozhodčích FAČR. Hrabina měl za zákrok na Jana Kovaříka vidět jen žlutou, kterou mu také sudí Alex Denev původně ukazoval. Jenže videorozhodčí Jiří Adam doporučil verdikt přezkoumat a Denev svůj verdikt (chybně) změnil. A Hrabina měl stopku.

Další zkušený stoper Josef Hnaníček se v Plzni zranil. Kvůli pohmožděnině mu lékař naordinoval až tři týdny klid. „Komplikace, protože oba hráli v dobré formě,“ neskrýval Kováč. „Šanci dostanou jiní kluci a věřím, že se s tím dobře poperou. Pohráváme si také s myšlenkou, že bychom změnili rozestavení.“

Proti Karviné trenér nakonec u rozestavení se třemi stopery zůstal. Ve středu byl kapitán Jan Žídek, vpravo Štěpán Harazim a vlevo Dalibor Večerka. Sedmnáct let, 185 centimetrů, 75 kilogramů. Poprvé v elitní soutěži.

„Už v týdnu věděl, že bude hrát, trenér mu to říkal,“ líčí kapitán Žídek. „I já jsem se ním bavil, uklidňoval ho. Vypadal velice dobře, překvapil mě jak takticky, tak herně. Zvládl to velmi dobře. Je vidět, že práce s mládeží je v Opavě velmi dobrá a do budoucna můžeme na naše kluky sázet. Je znát, že ti, co tady projdou výchovou, kvalitu mají.“

Večerka si počínal poměrně suverénně. Hrál bez kisků, s přehledem. Rychle se otřepal i z ostrého nárazu bojovníka Vojtěcha Smrže. A když si na půlce hřiště dvěma přesnými přihrávkami z prvního dotyku poradil v ošemetné situaci, zkušený Jan Žídek zvedl ruce a uznale zatleskal. Dobrá práce!

Ze hřiště odcházel Večerka v 60. minutě za stavu 1:0 pro Opavu. Dostával křeče, trenér ho stáhnul. Minutu poté vyrovnal Michal Papadopulos a v 82. dorazil Opavu Rajmund Mikuš. „Kdyby tam zůstal a nedostal křeče, tak bychom gól ani nedostali,“ věřil Kováč. „Bohužel. Nedomluvíme, prohrajeme souboj, chybí zajištění. To se nám stalo v Plzni i teď. Chyba v komunikaci, tohle musíme zvládat.“

Kapitán Žídek s tím souhlasí. Po duelu byl hodně naštvaný. „Obrovské zklamání a naštvání, protože jsme ztratili vyhraný zápas. Góly byly naše blbost,“ hlásil na rovinu. „Chci, aby se tady jezdilo se strachem, soupeři si od nás body nevozili. A první domácí zápas jim úplně darujeme. Tohle si musíme vyříkat, reprezentační pauza nám prospěje.“

SESTŘIH: Opava - Karviná 1:2. Hosté otočili skóre, zářil Papadopulos
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 46. Mondek

Hosté: 61. Papadopulos, 82. Mikuš

Sestavy

Domácí: Fendrich – Harazim, Žídek (C), Večerka (59. Rychlý) – Mondek, Jan Řezníček (83. Šcudla), Zavadil, Texl (66. Juřena), Helešic (83. Dedič) – Dordić (66. Pikul), Lukáš Holík.

Hosté: Bolek (C) – Bartošák, Twardzik, Šindelář, Ndefe – Marek Hanousek (52. Mikuš), Mangabeira (60. Jursa) – Qose (90. Janečka), Ostrák (90. Herc), Smrž (60. Santos) – Papadopulos.

Náhradníci

Domácí: Šrom, Gorčica, Rychlý, Juřena, Šcudla, Dedič, Pikul

Hosté: Jursa, Stropek, Mikuš, Santos, Janečka, Neuman, Herc

Karty

Domácí: Texl, Mondek, Pikul

Hosté: Bartošák

Rozhodčí

Zelinka – Paták, Hájek

Stadion

Stadion v Městských sadech, Opava

Návštěva

1650 diváků

Vstoupit do diskuse
1

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud