30. září 2020 • 15:56

Sport v Česku bez fanoušků! Ligy a registrované soutěže můžou běžet

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
10
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fanoušci na fotbalové či hokejové lize? Od pondělí 5. října zákaz! Česká vláda ve středu vyhlásila kvůli rozjeté druhé vlně pandemie nového koronaviru nouzový stav a s ním související omezení shromažďování, jež se zásadně týká i sportu. Veškeré registrované sporty budou moci podle ministra zdravotnictví pokračovat, ale striktně bez diváků. Pro zájmovou a volnočasovou činnost pak platí tvrdý limit maximálně 20 lidí venku a 10 v interiéru.



„Přistoupili jsme k tomu tak, že veškeré oficiální sporty, které jsou registrované, ať už vrcholové, nebo výkonnostní, hrají, ale bez diváků,“ řekl po jednání vlády ministr zdravotnictví Roman Prymula. Počty účastníků jsou navržené tak, aby umožnily konání zápasů.

Na utkáních profesionálů, ale i u nižších soutěží, platí limit 130 osob. „Celé realizační týmy včetně obou týmů, zabezpečovací personál, personál televizí tam může být přítomen do tohoto počtu,“ uvedl Prymula.

V případě zájmové činnosti, kdy se sejdou například lidé po práci a chtějí si zahrát fotbal, je jejich počet omezen maximálně na 20. „Málokdy se hraje 11 na 11, spíš se hraje v menších počtech a věřím, že po dobu 14 dnů to vydržíme,“ dodal.

Od minulého čtvrtka pro sportovní utkání platil limit 2 000 fanoušků venku a tisíc vevnitř (v oddělených sektorech pro 500 lidí).

„Intenzivně jsme to diskutovali se zástupci sportů. Oproti divadlům je nejrizikovější to, že jsme sice diváky schopni kontrolovat na stadionech, ale po zápasech se shromažďují a předávají si ten virus,“ vysvětlil Prymula vyřazení fanoušků.

Velké pozdvižení způsobilo úterní Prymulovo vyjádření v České televizi, po kterém nebylo jasné, jestli budou moci běžet nižší fotbalové soutěže. To teď ale odmítl, veškeré registrované soutěže mohou běžet.

„Vedení FAČR v tomto kontextu především kvituje práce Národní sportovní agentury a Ministerstva zdravotnictví ČR, které vyslyšely veškeré argumenty Asociace pro zachování běhu amatérských soutěží. Ty vnímáme jako mj. důležité i z pohledu zachování zdravého životního stylu a jakési základní zdravotní prevence sportovně aktivních občanů,“ uvedl v prohlášení tiskový mluvčí Michal Jurman s tím, že asociace oceňuje pragmatický přístup Národní sportovní agentury i Ministerstva zdravotnictví.

Současná opatření podle Prymuly s jistotou skončí po dvou týdnech. Jejich účelem je zpomalit nárůst počtu odhalených koronaviru a snížit reprodukční číslo, které udává, kolik osob nakazí jeden infikovaný. „V závislosti na tom, jak se bude vyvíjet reprodukční číslo, budou představena nová opatření, která by měla být mírnější než tato,“ řekl Prymula.

Vyjádření šéfa Ligové fotbalové asociace Dušana Svobody

„Jsme si vědomi mimořádnosti a závažnosti aktuální situace, všichni sledujeme čísla pozitivně testovaných osob v posledních týdnech. Současně však stále nerozumím rozdílu mezi účastí omezeného počtu diváků na fotbalovém stadionu v otevřeném prostředí a sledování divadelního představení v uzavřených budovách. Stejně jako dosud i nadále jsme připraveni na konstruktivní debatu na půdě Národní sportovní agentury i Ministerstva zdravotnictví. Zároveň bych velmi ocenil zpřístupnění dat, která dokládají zvýšené riziko nákazy na fotbalovém stadionu například ve srovnání s účastí na divadelním představení, abychom měli případně možnost zavést další preventivní opatření a umožnili našim fanouškům alespoň omezenou možnost návštěvy fotbalových utkání.“

Vstoupit do diskuse
10

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud