29. září 2020 • 18:20

Drsná opatření Slováků: konec sportu, zápas jen s nemožnou podmínkou

Autor: vmn
Vstoupit do diskuse
7
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ačkoli jsou na Slovensku čísla nakažených novým koronavirem jen zlomkem těch českých, přistoupila tamní vláda k vyhlášení nouzového stavu a zákazu většiny hromadných akcí, včetně sportovních. Výjimku lze získat pouze za podmínky, kterou pořadatelé nejsou schopní splnit. O znovuvyhlášení nouzového stavu uvažuje i česká vláda, konkrétní opatření ale zatím nezveřejnila.



Nouzový stav bude na Slovensku platit od 1. října. V jeho rámci budou zakázány všechny hromadné akce. Výjimku mají třeba svatby, křty nebo pohřby, ale zakázány jsou jakékoli následné oslavy. Slovákům nejvíc vadí zákaz mší a sportovních utkání. Zástupci sportovních svazů mluví o tragédii, na zpravodajských serverech vychází články „sport jde do kolen“ nebo „likvidace slovenského sportu“.

Od září byly sportovní události omezeny na 1000 osob venku a 500 v hale, od října mají být úplně zakázané. Jedinou možností, jak ho uspořádat, je zajistit u všech účastníků negativní test, který ale není starší než 12 hodin. To pořadatelé nejsou schopní splnit.

„Je to tragédie, nedokážu se s tím vyrovnat. Zakazovat fotbal, kde jsou lidé na čerstvém vzduchu? To je mimo,“ prohlásil předseda Bratislavského fotbalového svazu Juraj Jánošík.

Šéf celého slovenského fotbalu Ivan Kozák se připravuje na přerušení slovenské ligy, která měla o víkendu pokračovat 9. kolem, hokejová extraliga nejspíš ani nezačne.

Stadion v Bratislavě, kde se před prázdnými tribunami hrálo utkání Slovenska s Českem
Stadion v Bratislavě, kde se před prázdnými tribunami hrálo utkání Slovenska s Českem

Tvrdě reagovaly i další sporty, třeba basketbalisté: „Opatření Ústředního krizového štábu znamenají na Slovensku nejen konec basketbalu, ale celého sportu. Zakázat sportovní utkání je takovou ranou, že se z ní nebude možné vzpamatovat,“ uvedli zástupci v prohlášení pro sportky.sk.

Slovensko se sice také potýká s druhou vlnou, zároveň ale zdaleka nemá tak vysoká čísla jako Česko. V pondělí přibylo 239 nových případů, to je zhruba pětina českého přírůstku, rekord je 562 ze závěru minulého týdne. V přepočtu na milion obyvatel jsou čísla u východních sousedů zhruba čtvrtinová.

V Česku aktuálně platí omezení sportovních události na 2000 účastníků na venkovních akcích a 1000 na uzavřených, nový ministr zdravotnictví Roman Prymula ale nouzový stav navrhuje také a má podporu premiéra Andreje Babiše i ministra vnitra Jana Hamáčka.

Vstoupit do diskuse
7
Články odjinud


Články odjinud