15. ledna 2021 • 13:30

Plzeň a statistika očekávaných gólů a bodů: devátý tým je ve špičce ligy

Autor: Petr Jániš
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Adrián Guľa přežil na lavičce fotbalistů Plzně výsledkově nepovedený podzim. V  tabulce FORTUNA:LIGY se Viktoria krčí až na 9. místě, na což rozhodně fanoušci „modročervených“ nejsou v posledních letech zvyklí. Slovenský trenér ovšem dostal od vedení důvěru a na lavičce Plzně pokračuje. Bylo rozhodnutí nejvyššího managementu Plzně správné z pohledu dat?



V dosavadních 14 zápasech získali svěřenci Adriána Guľy pouze 20 bodů, před Viktorií je dokonce i ligový nováček z Pardubic. Nicméně na průběžnou na čtvrtou příčku zajišťující účast v pohárové Evropě ztrácí Plzeň pouhé dva body!

Pokud se ovšem podíváme na zápasy Viktorie Plzeň optikou metriky „očekávaných gólů“, získáme reálnější informaci o tom, zda Guľovo setrvání v Plzni bylo z tohoto pohledu správným rozhodnutím.

Je rovněž nutné si uvědomit, že očekávané góly jsou pouze jeden ze způsobů, jak hodnotit výkony týmu.

Pro vysvětlení... Očekávané góly je metrika zohledňující kvalitu šancí, které se v zápase odehrají. Každá střela má hodnotu, jež udává pravděpodobnost, že skončí gólem. Například penalta má hodnotu 0,76, což znamená 76% šanci na vstřelení gólu.

Méně očekávaných gólů než soupeř zaznamenala Viktorka pouze ve čtyřech zápasech, a to konkrétně doma proti Slavii (0:1) a venku v zápasech s Libercem (4:1), Jabloncem (3:2) a Slováckem (4:0). Ve všech ostatních zápasech si svěřenci Adriana Guľy vypracovali kvalitnější šance.

V úvodním kole ligového ročníku proti Opavě (3:1) měla Viktorie dokonce hodnotu očekávaných gólů 5,0, přičemž za celý podzim žádný jiný tým v jednom zápase neměl vyšší hodnotu.

Očekávané góly F:L 2020/21Foto Petr Jániš

V tabulce „očekávaných bodů“ (metrika vychází z očekávaných gólů jednotlivých zápasů) patří plzeňské Viktorii druhá příčka se ziskem 26,1 bodů, což je o 6,1 bodu více, než kolik má Plzeň v realitě.

Na první Slavii ztrácí Plzeň 0,4 bodu, ale Pražané mají o jeden odehraný zápas méně. Před nejbližšími pronásledovateli Jabloncem a Slováckem mají Viktoriáni náskok 3,4 bodu.

Ještě více bodů než Viktoria měla získat Mladá Boleslav. Boleslavští měli podle modelu „očekávaných bodů“ strávit zimní pauzu v klidném středu tabulky se ziskem 18,9 bodu a na čtvrtou příčku by ztráceli 3,7 bodu. Až za nimi měli přezimovat prozatím čtvrté Pardubice a také pátá Sigma.

Vstoupit do diskuse
3

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud