Michal Kvasnica
Premium
19. února 2022 • 11:40

Máš top fleka: hraješ beka! Kdo nemá v číslech konkurenci?

Autor: Michal Kvasnica, inf
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

V devíti brankách z celkových jednadvaceti v předchozím kole FORTUNA:LIGY měli prsty krajní beci. Chlapíci na stranách obrany opět ukázali, kam kráčí moderní fotbal. A že jsou pro ofenzivu klíčoví. „Teď už je to stěžejní pozice, protože týmy bývají skvěle takticky připravené. Je třeba přečíslovat,“ má jasno Jakub Podaný, někdejší levý bek s výbornou kopací technikou. V textu iSport Premium najdete čísla nejlepších krajních obránců v Česku i rozbor hry důležitých mužů všech velkých týmů.



Stoprocentně si splnit povinnosti vzadu, spolehlivě zavřít svůj prostor a cokoli do ofenzivy jako extra bonus navíc? Tak na tohle zapomeňte, bejvávalo… „Přijde mi, že už je pro beky základem ofenzivní nadstavba. Bránění se klidně hází na druhou kolej, někteří trenéři dokážou přimhouřit oči. Propadnutí na kraji hřiště navíc nebolí tolik jako ve středu, protože se dá řešit správnými posuny,“ podotýká Podaný, který v ročníku 2017/18 patřil s bilancí 2+6 k nejproduktivnějším zadákům i coby hráč Dukly.

Tehdy ještě platilo, že beci s nejvýraznějším útočným příspěvkem mívali kolem devíti kanadských bodů za sezonu. Desítku prolomil minulou sezonu Benjamin Čolič z Českých Budějovic (8+4), pomohl si pěti trefami z penalt.

Standardní situace jsou specifická záležitost, trenér Olomouce Václav Jílek by mohl vyprávět. Přestože obránce Ondřej Zmrzlý minule řídil obrat Sigmy proti Mladé Boleslavi (2:1) asistencí a vítězným gólem, šéf je nekompromisní.

„Mám na Ondru daleko vyšší nároky z pohledu zahrávání standardek. V minulosti několikrát ukázal, že v téhle činnosti má kvalitu, tak to musí kopnout aspoň čtyřikrát do určitého prostoru. Ne jednou,“ říká Jílek. „Ondra je velmi spolehlivý, čekám však od něj pravidelnou ještě větší podporu ofenzivy. Díky ní jsme vyhráli, ale v minulých zápasech se bál vzít to na sebe a udělat rozdílovost.“

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud