31. května 2009 • 02:01

Bláznivý den «Grande Paola»

Autor: har
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Do páté odpolední platilo nekončí. Pak se rozneslo do světa, že končí. Bláznivý den, kdy Pavel Nedvěd nakonec přece jen oznámil, že dnes uzavře dráhu v Juventusu.



Na hodinách odbilo poledne. Fronta novinářů čekajících na vpuštění do tréninkového areálu „staré dámy“ se dává do pohybu. Poslední trénink sezony, pro média uzavřený, skončil, a tak žurnalisté mohou vejít za vysoký plot.

Bude to i poslední trénink pro Nedvěda v Juventusu? Internetový portál goal.com už ohlásil, že ne. „Žádné zprávy o Nedvědově prodloužení kontraktu nemáme,“ oponuje tiskový mluvčí klubu.

„Je pravděpodobné, že bude hrát dál, ale rozhodně to ještě není definitivní,“ říká novinář Federico Ferri. Právě se chystá na živý vstup do televizní stanice SkySport Italia. Je specialistou na Juventus, přesto – anebo právě proto – si nechává v kauze Nedvěd otevřená zadní vrátka.

Pavel Nedvěd z Juventusu bojuje o míš s Anatolijem Tymoščukem z Petrohradu.Foto ČTK/AP

„Dával bych tomu devadesát procent. Ale u Pavla Nedvěda není nikdy nic nemožné, takže klidně taky nakonec může nastoupit proti Laziu naposledy,“ doplňuje. Ještě netuší, jak prorocká slova to budou.

Jenže teď i on čeká na výsledky schůzky mezi klubovými šéfy a tandemem Nedvěd, Raiola. Teprve bude, nebo už je po ní? Nikdo o tom nemá páru.

Ani na předzápasové tiskové konferenci o tom nepadá zmínka. Ale případu Nedvěd se trenér Ciro Ferrara nemůže vyhnout. „Opravdu nevím, jak se Pavel a klub rozhodnou,“ tvrdí bezelstně. Pak dává k dobru, jak se svým svěřencem na tuhle notu vtipkuje. „Říkal jsem mu: Pavle, už čtyři roky je to s tebou pořád stejné. Už čtyři roky opakuješ po sezoně skončím, jenže nakonec ti to nedá a hraješ dál,“ líčí s úsměvem.

Potom se stejnou radostí mluví o tom, jaké je to trénovat Nedvěda. „Pracovat s ním je jedna velká radost. A v posledních týdnech trénuje s neuvěřitelným zaujetím. Soudě podle toho, jak se připravuje, tak má ještě spoustu, opravdu spoustu minut na hřišti před sebou. Kdyby se rozhodl odejít, bylo by to smutné. Pro celý světový fotbal! Jako v případě Maldiniho,“ upozorňuje.

Fabio CannavaroFoto sport


Sotva domluví, z kabiny se šourá klíčový muž celého příběhu, Pavel Nedvěd. V džínách a v růžovém triku s límečkem míří na parkoviště ke svému vozu. Černé sportovní ferrari tentokrát nechal doma, místo něj zvolil tmavý džíp značky mercedes.

Ten zaparkoval v prostoru vyhrazeném pro auta novinářů. A tak je mu možné cestou položit základní otázku: Budete hrát dál, nebo končíte? „Vše se dozvíte na tiskové konferenci, v pět nebo v šest odpoledne,“ odpovídá s úsměvem. Je zrelaxovaný a z jeho tváře přímo září, že veškeré napětí z rozhodování o důležitém životním kroku již odložil ad acta.

Italští novináři okamžitě vyzvídají, co Sportu Nedvěd řekl. Když se dozvídají o mimořádné tiskové konferenci, netají překvapení. Také kouč Ferrara, kterému žurnalisté hned horkou novinku sdělují, žasne. „Jóó?“ diví se, když nakládá tašku do kufru auta.

 

Nedvěd má Juventusu stále co dát.Foto ČTK

Centrum pozornosti se přesunuje do vysokého hotelu Principi di Piemonte. Právě v něm se má konečně definitivně vyjasnit Nedvědova další životní cesta. Jenže hned po vstupu do vestibulu přichází zrada. „O žádné konferenci nic nevíme,“ hlásí recepční.

Naději dávají dva borci zaboření do červených kožených sedaček. Vedle nich odpočívá televizní kamera. Jde o reportéry klubového televizního kanálu. „Ano, jsme tu kvůli tiskovce. Ale nevíme, jestli bude. Jsme tu prostě připravení a čekáme na další pokyny,“ prozrazují. Za okamžik si čtou zprávu na mobilu a odcházejí pryč. „Dostali jsme z klubu vzkaz, že tiskovka nebude,“ říkají.

Venku se srocují lidé, kteří si chtějí „sáhnout“ na hvězdy Juventusu, jež v hotelu společně přespí před utkáním s Laziem. Přicházejí také dva televizní štáby. Prahnou po Nedvědovi. Předpokládaly, že mu položí otázky uvnitř v sále.

 

Pavel Nedvěd toho pamatuje hodně...
Pavel Nedvěd toho pamatuje hodně...


Ale najednou je všechno jinak. Dozvídají se, že mítink s Grande Paolem nebude. A pak jeden předčítá z mobilu žhavou zprávu: „Nedvěd v Juventusu končí!“ Kolegové poslouchají, co český fotbalista vzkazuje. „Vyhrál jsem v Juventusu čtyři mistrovské tituly a také Zlaté míč. Chci poděkovat mojí ženě Ivaně a svým dětem a také jsem vděčný rodině Agnelliů, kteří mi dali příležitost hrát ve velkém klubu.“ Tak zní veřejná četba.

Poté kameramani a reportéři živí naději, že jim to Nedvěd zopakuje i do mikrofonu. Ale pletou se. Číhají před hlavním vchodem, jenže český záložník přijíždí k druhým dveřím, a než se novináři propletou davem příznivců, je už ve vestibulu. A ten stráží dva bodyguardi.
Byl to prostě konec „ponedvědovsku“.

Anketa: Co říkáte rozhodnutí Pavla Nedvěda?

FRANTIŠEK STRAKA
reprezentační trenér
„I když Pavel o konci své fotbalové kariéry již delší dobu hovoří, ten poslední a definitivní krok bývá vždy nejtěžší. Kdyby se za nějaký čas rozhodl do fotbalu vrátit, byl by to další comeback špičkového sportovce, kterému jeho milovaný sport a vše, co k tomu patří, začal chybět.“

IVAN HAŠEK
trenér Al Ahlí
„Je velká škoda, že takový hráč končí na nejvyšší úrovni. Když někdo ve 37 letech patří do základu takového klubu, tak to jen svědčí o jeho velikosti. Nevím, že by měl nějaké velké zdravotní potíže, mohl ještě pokračovat. Dovedu se však vcítit do jeho situace, do každého střetnutí šel na sto procent, přitom tlaky na něj a výsledek byly obrovské.“

ANTONÍN PANENKA
internacionál
„Víme, že po Novém roce sliboval, že skončí. Takže odchází z Juventusu, ale já se domnívám, že bude hrát. Vím, že ho loví kluby z arabského světa, jednaly s ním. Je proto možné, že půjde někam tímhle směrem – tedy do soutěže, která nebude tak náročná jako italská Serie A. A nároďák? Já bych ho nezavrhoval.“

HORST SIEGL
internacionál
„Mluvil jsem s ním před čtrnácti dny a oznámil mi, že končí úplně s fotbalem. Možná se mu to teď trochu rozleželo, třeba dostal nějakou zajímavou nabídku, proto si nechává možnost, že bude pokračovat. Vím, že chtěl dát stý gól, aby vstoupil mezi nás, kanonýry, tak se mu to snad v neděli podaří.“

VERNER LIČKA
trenér Ostravy
„Mám nesmírný respekt ke všemu, co Pavel dokázal. Ať už se rozhodl jakkoli, rozhodl se správně. Každé jeho rozhodnutí je teď v pořádku. Na pomyslnou pyramidu nejlepších hráčů naší historie se dostane, i kdyby skončil. Tím spíš, pokud by ještě hrál. On tam prostě patří. Je to neskutečně výjimečný hráč a bojím se, že nástupce se jen tak nedočkáme.“

MARTIN HŘÍDEL
trenér Kladna
„Podle všech avíz, která byla, se to dalo očekávat. Vycítil jsem, že se blíží konec. Už toho měl fyzicky dost, proto také před časem skončil v reprezentaci. Pevně ale věřím, že ještě někde bude pokračovat. Nechci v žádném případě snižovat výkony pana Masopusta, ale Pavel Nedvěd je pro mě nejlepším fotbalistou všech dob u nás.“

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud