26. května 2011 • 08:57

Za řádění vězení. ČMFS chce nový zákon

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po dalších výtržnostech fanoušků, které provázely finále fotbalového poháru v Jihlavě, chce Českomoravský fotbalový svaz prosadit zákon, jenž byl kvalifikoval vstup na hrací plochu jako trestný čin a hrozilo by za něj vězení.



Inspirací má být zákon, který byl na začátku devadesátých let přijat ve Velké Británii. V České republice se o takové právní úpravě vedou diskuse ve fotbalovém prostředí i na parlamentní půdě s přestávkami už od poloviny devadesátých let.


Podle předsedy ČMFS Ivana Haška se vedení svazu zabývalo násilím na stadionech už na úterním zasedání výkonného výboru s ohledem na události z prvního semifinále Ondrášovka Cupu mezi Slavií a Olomoucí, které se kvůli fanouškům nedohrálo. ČMFS reaguje také na zprávy z Polska a Rakouska, kde chuligáni v poslední době rovněž narušili fotbalová utkání.

Bitka mezi fanoušky Mladé Boleslavi a Olomouce po finále Ondrášovka cupu
Bitka mezi fanoušky Mladé Boleslavi a Olomouce po finále Ondrášovka cupu


"Je na čase s tímto fenoménem něco dělat. Finále ukázalo, že rafička hodin se blíží dvanácté," uvedl Hašek na svazovém webu.

Svaz proto pověřil bezpečnostního manažera Martina Syneckého, aby ve spolupráci s dalšími odborníky na problematiku diváckého násilí připravili podklady pro zákon, který by byl jednoznačnou hrozbou pro všechny, kteří se rozhodnou bez povolení vstoupit na plochu hřiště a dělají výtržnosti na stadionech. "Věříme, že najdeme mezi politiky dostatečnou podporu." dodal Hašek.



Po středečním finále poháru v Jihlavě, v němž Mladá Boleslav zvítězila na penalty nad Olomoucí, vtrhli fanoušci na hrací plochu a pustili se do šarvátek. Násilnostem nezabránilo ani posílení pořadatelské služby a spolupráce s policií, jejíž zásah měl podle ředitele profesionálního fotbalu Iva Lubase přijít dřív.

"S ohledem na strukturu stadionu byla přijata celá řada opatření, přesto je potřeba jasně říci, že pokud se rozhodne určitá skupina lidí dělat výtržnosti, jsou možnosti pořadatele velmi omezené," řekl bezpečnostní manažer svazu Synecký.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud