Jonáš Bartoš
13. května 2014 • 16:26

Atmosféra finále Plzně se Spartou? Hrozí, že Eden bude poloprázdný

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Birmančevič: Nejlepší hráč ligy. Ukazuje cestu pro velké transfery do Česka
Speciální Sport Magazín před MS v hokeji: program, soupisky i rozhovor s Rulíkem
VŠECHNA VIDEA ZDE

Velký závěr jara, největší fotbalová bitva v českém balení. Finálový souboj Poháru České pošty mezi Plzní a Spartou znamená velké lákadlo. Jenže hrozí, že zápasu v Edenu bude chybět adekvátní kulisa. Nejlepší české kluby zatím do svých sektorů prodaly dohromady jen něco málo přes 4000 lístků. Vzhledem k tomu, že FAČR zastavila prodej vstupenek na hlavní a protilehlou tribunu, stadion s oficiální kapacitou 21000 diváků zdaleka nemusí být naplněný.



Když na sebe v sezoně narazily Sparta s Plzní v lize, šlo o beznadějně vyprodané šlágry. K souboji dvou posledních ligových šampionů dojde i v sobotním finále Poháru České pošty v pražském Edenu.

Tentokrát ale vyprodané tribuny s velkou pravděpodobností nebudou. FAČR totiž z bezpečnostních obav pozastavila prodej lístků na hlavní a protilehlou tribunu z obav, že na nich dojde k výtržnostem chuligánů. Na spousty zájemců, kteří by zápas rádi viděli, se proto nemusí vůbec dostat.

Lístky jsou momentálně k dispozici pouze za branky do sektorů fanoušků Plzně (severní tribuna) a Sparty (jižní tribuna). Oba kluby dostaly k dispozici okolo 4000 vstupenek, zatím ale zdaleka neprodaly všechny místa.

„K dispozici jsme dostali 4200 lístků, v současné chvíli máme prodáno zhruba 1500 vstupenek do plzeňského sektoru za bránu, k tomu 550 vydaných voucherů zahrnující i jízdenku na speciální vlak z Plzně a zpátky,“ uvedl pro iSport.cz v úterý odpoledne tiskový mluvčí Plzně Pavel Pillár. „Počet prodaných vstupenek se blíží k 2500,“ sdělil sparťanský mluvčí Ondřej Kasík. Kluby tedy zatím udaly zhruba polovinu přidělené kvóty.

Jiné vstupenky než za branky ale momentálně k dostání ve veřejném prodeji nejsou. Fotbalová asociace, která sobotní zápas pořádá a určuje systém distribuce vstupenek, v týdnu zastavila prodej lístků na hlavní a protilehlou tribunu. Důvodem jsou obavy z řádění fanoušků. „Po posledních finálových zápasech poháru jsme si na asociaci jasně řekli, že prioritou je bezpečnost. Nechceme, aby se někomu něco stalo,“ vysvětlil mluvčí FAČR Ondřej Lípa.

Lístky jsou. Momentálně jen za branku

Z toho ale vznikla současná nešťastná situace. Kdo chce přijít na fotbal a nesledovat ho v blízkosti sektorů s nejradikálnější částí fanoušků, má smůlu. FAČR zatím dala k dispozici 3500 tisíce lístků na protilehlou tribunu Integrovanému záchrannému systému, na hlavní se dostanou jen sponzoři a partneři s VIP lístky.

Zhruba 200 – 300 vstupenek se dostalo k fanouškům přes internetový prodej, než ho FAČR zastavila. Podle jejího vysvětlení kvůli tomu, že je skupovali radikální fandové z Polska, Slovenska a České republiky. Jak a zda vůbec se bude doprodávat zbytek lístků, zatím není jasné. Momentálně tedy na fotbal v Edenu může přijít maximálně okolo 11 000 diváků.    

Cenzura nezmění naše myšlení, ale prozradí mnohé o tom vašem, vzkázali fanoušci Plzně vedení českého fotbaluFoto Michal Beránek (Sport)

„Plně respektujeme systém distribuce FAČR. Podle něho prodáváme vstupenky, my jsme jen dali k dispozici naše prodejní místa. Postupujeme dle jejich pokynů, dodáme svazu veškeré podklady spojené s jejich výdejem,“ uvedl plzeňský mluvčí Pavel Pillár.

Podobně hovoří i Sparta. „Prodej vstupenek na finále plně ponecháváme v kompetenci FAČR. Souhlasili jsme s tím, že pomůžeme s prodejem vstupenek do sektorů našich fanoušků na našich distribučních místech dle předpisů FAČR,“ sdělil Ondřej Kasík.

Prostřednictvím klubů tedy stále je možné sehnat lístky do sektorů za branky. Na jeden občanský průkaz lze zakoupit čtyři vstupenky. Na pokladnách klubů je bude možné sehnat ještě v sobotu v den zápasu. Jenže ti, co nechtějí sledovat fotbal v blízkosti vlajkonošů (například rodiny s dětmi) budou mít kvůli pravidlům FAČR nejspíš smůlu.

„Respektujeme rozhodnutí, které FAČR vydala. Jde o zápas pod jejich patronátem a organizací. Samozřejmě jsme zaregistrovali poptávku fanoušků, kteří by rádi zakoupili vstupenky mimo prostor za brankou, nicméně takové vstupenky klub nemá k dispozici,“ dodal Pillár.

Fanoušci Slavie vytáhli i transparent, který šéfa FAČR přirovnává k nenáviděnému Sparťanovi...
Fanoušci Slavie vytáhli i transparent, který šéfa FAČR přirovnává k nenáviděnému Sparťanovi...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Články odjinud


Články odjinud