6. května 2021 • 13:38

Sparťané pod palbou kritiky i kvůli přístupu. Legenda nevidí chuť

Autor: apr
Vstoupit do diskuse
13
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trápení s odvěkým rivalem nebere konce. Sparta v derby se Slavií píše historicky nejčernější sérii. Městského protivníka nezdolala už více než pět let, chcete-li 14 zápasů, osmkrát odešla poražena. Naposledy ve středu schytala příděl 0:3, což znamenalo po semifinále konec Letenských v MOL Cupu, k obhajobě tak nedojde. Mnohé příznivce rudých, ale i legendu klubu Václava Němečka namíchl způsob, jakým k další porážce došlo.



Znovu cítili naději, šanci na to, jak konečně porazit Slavii, která vládne Praze v souboji „S“ už pět let. Příležitosti měli, ale v gól je neproměnili, a tak sparťané ani na čtrnáctý pokus nedokázali svého rivala porazit. Ten naopak v semifinále MOL Cupu prokázal, že je v maximální pohodě a ladně dokráčel k výhře 3:0.

To sparťanští příznivci nesou těžce. Byť hrstka z přítomných na stadionu svému týmu zatleskala, jiní ho počastovali pískotem a pořádnou kritikou.

A tou nešetřil ve studiu České televize ani bývalý hráč Sparty Václav Němeček. „Bohužel tohle derby pro mě nic nového neukázalo. Probíhalo to tak, jak asi všichni předpokládali. Sparta neukázala charakter, aby se pokusila Slavii trochu zbrzdit. Měla by mít na víc, asi ale nemá,“ konstatoval majitel pěti mistrovských titulů právě se Spartou.

Spolu s ním byl hostem ČT sport také bývalý útočník Slavie Pavel Kuka, s kterým se shodli, že středeční derby, jako by snad ani nebylo derby. „Připadalo nám to, jako když se hraje přátelák. Nemělo to náboj derby. I když se mi nedaří, musím ukázat ze sebe něco navíc, což tam nikdo neukázal,“ dál pokračoval Němeček v kritice výkonu Sparty.

Lukáš Juliš po pohárovém derby v debatě u lavičky Slavie
Lukáš Juliš po pohárovém derby v debatě u lavičky Slavie

Mnohým sparťanským příznivcům se kromě prohry nezamlouval ani způsob chování některých jejích hráčů po utkání. Ať už šlo o debatu Lukáše Juliše, který zřejmě přišel probrat své zákroky na Nicolae Stancia, u lavičky Slavie, kdy se trenér červenobílých Jindřich Trpišovský smál od ucha k uchu, ať už to bylo kvůli čemukoliv.

Tak ale i třeba dlouhý dialog Michala Trávníka s Tomášem Holešem. Jako by snad v tu chvíli veškerá rivalita opadla. Přitom by čekali sebereflexi, pokání, smutek, ale i naštvání a zlobu. To jsou emoce, které k derby neodmyslitelně patří.

Důvod kritického pohledu sparťanské veřejnosti je jasný: „sešívaní“ výhrou 3:0 zopakovali totožný výsledek, jakým Letnou vyplenili i na podzim v lize. Navíc šlo už o čtvrté derby v pořadí, kdy neinkasovali. A dokonce vytvořili šňůrou 14 soutěžních duelů rekordní sérii v počtu zápasů bez porážky v pražském derby, překonali tak dosavadní rekord letenského soupeře z let 1993 až 1999.

„To se těžko vstřebává, nekouká se na to dobře. Nejvíc mě ale mrzí to, že tam nevidím chuť. Možná ji mají, ale já ji nevidím, na hřišti ji ti hráči neukážou. Aby Slavii porazili, dorazili souboj, aby jim to znepříjemnili. Když to řeknu špatně, aby to toho protihráče aspoň trochu bolelo, samozřejmě tím ale nikoho nenabádám, aby chtěl soupeře zranit. Ale ne aby si Slavia přijela na Letnou, dala tři góly a v pohodě si vyklusala a jela zpátky do Edenu,“ uvedl Němeček.

AC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

Góly

Domácí:

Hosté: 25. Kuchta, 30. Holeš, 53. Kuchta

Sestavy

Domácí: Heča – Wiesner, Čelůstka, Vitík, Hancko – Karlsson (54. Karabec), Sáček (64. Trávník), Hložek, Pavelka /C/, Plavšić (64. Minčev) – Juliš (78. Novotný)

Hosté: Kolář – Masopust, Deli, Kúdela, Bořil /C/ – Bah (86. Lingr), Holeš, Stanciu (81. Traoré), Ševčík (56. Provod), Dorley (56.Olayinka) – Kuchta (56. van Buren)

Karty

Domácí: Vitík, Pavelka, Trávník

Hosté: Holeš

Rozhodčí

Proske – Nádvorník, Hájek

Stadion

Generali Arena, Praha - Bubeneč

Návštěva

1420 diváků

Vstoupit do diskuse
13

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud