5. prosince 2009 • 07:48

Pražská"S" zuří: Losování poháru nebylo fér!

Autor: Václav Hanzlík
Vstoupit do diskuse
6
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zajímavou zápletku přineslo včerejší losování Ondrášovka Cupu. Do čtvrtfinále domácího poháru proti sobě svedlo odvěké rivaly Spartu a Slavii. Fanoušci se tak na jaře dočkají hned tří pražských derby v jedenácti dnech. Zástupci obou klubů se však bouří! „To není fér!“ jakoby křičeli po včerejším losu zástupci Sparty a Slavie.



Místopředseda Letenských Dušan Svoboda i generální ředitel klubu z Edenu Petr Doležal měli k nadšení asi stejně daleko, jako Irové k dodatečnému postupu na mistrovství světa.

Co je rozzlobilo? Především způsob, jakým byly rozlosovány čtvrtfinálové dvojice. V osudí totiž od této fáze soutěže nefigurují nasazené kluby, losuje se z jediného koše. „Jsme velice nespokojení se způsobem losu, při němž byly porušeny některé předpisy ČMFS a také rozpis pohárové soutěže,“ vysvětlili ve společném prohlášení Svoboda s Doležalem.

„Ve zmiňovaném rozpisu se dle našeho názoru uvádí, že od osmifinále se losují herní dvojice, přičemž kluby jsou nasazeny podle úrovně a umístění v této soutěži.

Čtvrtfinálové dvojice
Teplice-Jablonec
Slavia-Sparta
Liberec-Olomouc
Plzeň-Příbram


Ve výsledku se tak již ve čtvrtfinálovém kole utkají dva nejlepší týmy uplynulého ročníku Gambrinus ligy, což považujeme za velmi nešťastný krok,“ píší dále v oficiálním prohlášení. Nyní zvažují, zda se proti průběhu pátečního losu odvolají. Kromě pražských „S“ se nasazení týkalo ještě Olomouce a Liberce.

O výjimečnosti situace vypovídá i fakt, že rivalové vystupují společně. Dokonce se již před losováním snažili navrhnout změnu, která by zvýhodnila nasazené kluby. V následném hlasování však byl jejich návrh smeten ze stolu poměrem dva ku šesti...

Čtvrtfinále: Slavia narazí na Spartu >>>


„Diskutovali jsme dlouho a nakonec se šest klubů přiklonilo k tomu, aby se losovalo z jednoho koše bez nasazení jako v celé Evropě,“ vysvětlil pro ČTK šéf profesionálního fotbalu Ivo Lubas. Připustil ovšem, že formulace v soutěžním rozpisu není šťastná.

Atmosféra na Strahově se dala doslova krájet. „Pán Bůh se na nás dívá a rozhodl spravedlivě, i když to byla ruka Karola Dobiaše,“ řekl po losu s nadsázkou šéf Příbrami Jaroslav Starka. „Jinde jsem nasazování v domácích pohárech neviděl, tak proč bychom ho teď měli mít tady. Takhle to vždy bylo a je to spravedlivé,“ dodal k losovacímu aktu.

Jenže v Edenu, respektive na Letné, šampaňské radostí rozhodně neotvírají. Ondrášovka Cup, jak se jmenuje domácí pohárová soutěž, tak má rázem o náboj postaráno. Jeho vítěz si totiž zajistí účast v posledním předkole Evropské ligy, do hlavní soutěže tedy bude mít výrazně blíže než druhý a třetí tým Gambrinus ligy. I proto je v minulosti přehlížená soutěž pro všechny aktéry víc než zajímavým artiklem.

Především pro Slavii je pohár důležitý. Vzhledem k aktuálně sedmému místě v lize si pochopitelně nechce a nemůže přibouchnout jednu z možných cest do pohárové Evropy. „Určitě jsem si nepřál Slavii. S ohledem na její umístění v lize bude pro ní pohár prioritou,“ vystihl situaci plzeňský kouč Pavel Vrba, jehož týmu los přisoudil relativně příznivějšího soupeře z Příbrami. „Pro všechny je to cesta do pohárové Evropy,“ potvrdil Pavel Horváth.

Fanoušci se mají nač těšit. V jedenácti dnech se na derby vypraví hned třikrát. První zápas Ondrášovka Cupu je na programu 31. března, odveta potom 7. dubna. Za tři dny přijde na řadu ligová bitva!

***

Vstoupit do diskuse
6

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud