Jakub Konečný
3. února 2021 • 17:45

Fotbal věří v záchranu sezony. Přijde restart amatérů a mládeže v březnu?

Vstoupit do diskuse
7
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byť amatérský a mládežnický fotbal stojí a nevidí světlo na konci tunelu, vytáhnout bílou vlajku a předčasně odpískat další sezonu se zatím nechystá. Na ultimátní krok má ještě dost času, vždyť nižší a juniorské soutěže startují v obvyklém režimu až v březnu. Jelikož však už na podzim nabraly kvůli vládním opatřením proti koronaviru značný skluz, hrozí jim termínová krize. „FAČR dělá maximum pro to, aby se amatérské soutěže v ročníku 2020/21 mohly dohrát s tím, že platí nutnost odehrát nejméně 50 procent soutěžních utkání tak, aby byla zaručena prostupnost soutěží,“ říká tiskový mluvčí Michal Jurman.



Před rokem ukončil FAČR kvůli rychle se šířící pandemii COVID-19 předčasně sezonu amatérského a mládežnického fotbalu 7. dubna. Pokud se epidemiologická situace v nejbližších týdnech významně nezlepší, hrozí stejný scénář opět.

Nicméně fotbal zatím dýchá a doufá, že se zase rozjede i na těch nejnižších úrovních.

„Věříme, že v průběhu jara, například na přelomu března a dubna, by se v nějakém modelu soutěže znovu rozehrát mohly,“ prohlásil Michal Býček, tiskový mluvčí Slavie.

Už tento víkend měla odstartovat ČFL, která na podzim stihla odehrát pouze osm kol. Zbývá jí tedy ještě dvaadvacet. Jenže začátek třetí nejvyšší soutěže byl zatím odložen o čtrnáct dní.

„Je to složité. Připravujeme se na začátek sezony, ale jeho přesné datum nikdo neví,“ přiznal Michal Horňák, trenér rezervy Sparty, která se společně s béčkem Slavie zúčastnila zimní Tipsport ligy. Hráči obou týmů mají profesionální smlouvy, a tak se na ně nevztahuje omezení jako na jiné celky v soutěži, které podle současných opatření mohou trénovat pouze po dvou hráčích.

Alespoň oficiálně.

Třeba Přepeře, rovněž třetiligový tým, přitom už příští týden čeká utkání MOL Cupu na hřišti Viktorie Plzeň.

A v podobně prekérní situaci je i devatenáctka Sparty, která na začátku března přivítá doma v UEFA Youth League Benfiku Lisabon, tedy posledního finalistu dorostenecké Ligy mistrů.

„Los nám přisoudil atraktivního a též těžkého soupeře. Věřím, že se o postup porveme,“ komentoval to Jan Kopáňko, trenér staršího dorostu. Ač i v tomto celku jsou hráči s profesionální smlouvou, klasický plnohodnotný týmový trénink je pro něj za stávajících opatření tabu. Pokud nedojde relativně rychle k jejich zmírnění, zkusí Sparta podle informací deníku Sport získat i pro svou devatenáctku výjimku. Jinak půjdou kluci na Benfiku prakticky od nuly, bez přípravy.

„FAČR dělá maximum pro to, aby se amatérské soutěže v ročníku 2020/21 mohly dohrát s tím, že platí nutnost odehrát nejméně 50 procent soutěžních utkání tak, aby byla zaručena prostupnost soutěží,“ uvedl tiskový mluvčí FAČR Michal Jurman.

„Asociace chce zároveň touto cestou apelovat na všechny zainteresované státní subjekty, které mohou pomoci s restartem výkonnostního sportu, aby v tomto smyslu v kooperaci se sportovními svazy aktivně a bez odkladu konaly. FAČR je stále přesvědčena o tom, že venkovní pohyb je obecně nejlepší zdravotní prevencí, stejně tak stojíme za názorem, že nemůžeme jako společnost dopustit, aby byla nejmladší generaci v horizontu několika měsíců odpírána možnost aktivního kolektivního pohybu.“

Vstoupit do diskuse
7

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud