Ondřej Škvor
3. října 2023 • 11:55

Trest za penalty v divizi. Drábek byl vyřazen z listiny rozhodčích

Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ačkoli trval na tom, že penalty odpískal dobře, končí. Komise rozhodčích s okamžitou platností vyřadila Drahoslava Drábka z listiny sudích Řídící komise pro Čechy za hrubé chyby v sobotním utkání divize C.



Drahoslav Drábek se mýlil v zápase Vysoké Mýto–Velké Hamry (3:4). Komise vedená Rudolfem Špotákem mu vyčetla dvě hrubé chyby.

„Nesprávně nařízený pokutový kop pro hosty v 63. minutě a nesprávně nařízený pokutový kop pro domácí v 85. minutě,“ píše se v komuniké.

Celkově komise ohodnotila Drábkův výkon jako „neakceptovatelný“ a rozhodla jednoznačně. „Rozhodčí Drahoslav Drábek je s okamžitou platností vyřazen z listiny rozhodčích Řídící komise pro Čechy.“

Verdikt přitom Rudolf Špoták plánoval až na úterý, tedy na řádné zasedání komise. Ovšem zpráva delegáta Františka Vaniše dorazila už dříve, a tak v pondělí večer proběhlo mimořádné zasedání online formou. „Dostali jsme potřebné informace dřív, a tak nebyl důvod to oddalovat,“ vysvětluje Špoták.

Součástí souboru informací byla i zpráva delegáta Františka Vaniše, s níž se však komise v některých bodech – patrně těch penaltových – neztotožnila. Proto i jeho potká postih. „Delegáta čeká omezení delegací, které podle konvence UEFA nemůžeme zveřejňovat,“ říká Špoták.

Vyjádření Drahoslava Drábka k vyřazení z listiny se zatím nepodařilo získat. V pondělí vysvětloval svůj verdikt ohledně první penalty takto. „Domácí obránce při tomto souboji sice pravou nohou zahrál míčem, ale přitom zároveň kopl touto pravou nohou útočníka hostů tak, že podrážkou kopačky došlápl ze strany do oblasti kotníku pravé nohy soupeře a tím přivodil jeho pád na hrací plochu.“

Komise to však nepochybně viděla zásadně jinak a se zkušeným sudím se rozloučila.

Pro připomenutí, Drahoslav Drábek je známý sudí s prvoligovou minulostí. Do povědomí se zapsal především smyšlenou penaltou z dubna 2013, kterou odpískal v zápase České Budějovice–Příbram (0:1).

Tehdejší šéf jihočeského klubu Karel Poborský prohlásil, že Drábek měl zájem na tom, aby České Budějovice utkání nezvládly. Navíc dodal. „Před zápasem za mnou přišli někteří hráči a říkali mi: ‚Hele, byl jsem kontaktovaný, aby ten zápas dopadl blbě.‘ Řekli mi to, aby se nedostali do podezření.“

Komisi rozhodčích tehdy vedla Dagmar Damková, která Drábka okamžitě vyřadila z profesionální listiny. Spadl o patro níž, kde ho nyní po deseti letech potkalo to samé.

Už si – patrně – nezapíská.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud