21. listopadu 2012 • 14:52

Dobrá zpráva pro Spartu. Lyon nechal doma největší opory

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté pražské Sparty čeká ve čtvrtek večer další zápas základní skupiny Evropské ligy. Na letnou dorazí slavný fracouzský klub FC Lyon a sparťanským fotbalistům stačí k jistotě postupu do jarní osmifinálové skupiny pouhopouhý bod. Ten možná nebude tak těžké získat, jako za normálních okolností. Na letnou dorazí Lyon bez největších opor a v sestavě francouzského týmu by se to mělo hemžit mladíky.



Sparta si s Lyonem, který si už postup zajistil v minulém kole, teoreticky může dovolit i prohrát v případě, že druhý zápas skupiny mezi izraelskou Šmonou a Bilbaem skončí remízou. UEFA však dnes toto utkání odložila na neurčito kvůli napjaté situaci na Blízkém východě.

Pražané si tak chtějí postup uhrát sami, bez ohledu na další výsledky. A k poslednímu duelu skupiny do Bilbaa už odjet bez nervů. "Víme, že i remíza proti Lyonu by pro nás byla velkou výhrou, ale chceme předejít nějakým kalkulacím.

S podobnými záměry do zápasu s takovým soupeřem jít nemůžeme. Ale uděláme všechno pro to, abychom dobře rozehranou skupinu nepokazili," prohlásil kouč Vítězslav Lavička.

Sparta bude spoléhat i na kouzlo domácího prostředí: na Letné už přes dva roky neprohrála pohárový zápas a její neporazitelnost čítá už deset utkání. Duel s Lyonem, sedminásobným francouzským šampionem, však pro sparťany představuje jeden z nejnáročnějších testů poslední doby. Lyon se také jako jediný tým v EL pyšní stoprocentní bilancí v základní skupině a s 11 góly je také nejlépe střílejícím týmem soutěže.

Sparta navíc na vzájemné bitvy s Olympiquem nemá dobré vzpomínky: prohrála s ním všechny tři duely včetně toho zářijového ve Francii na startu základní skupiny (1:2). Hodně bolestivá je ale pro klub vzpomínka na zápas Ligy mistrů v prosinci 2004, kdy Lyon doma i s náhradníky uštědřil Spartě debakl 5:0.

Ani ve čtvrtek Lyon na Letné nevyrukuje v plné síle. Kouč Rémi Garde při jistotě postupu už do Prahy nevzal opory Biševace, Malbranqua, Lacazetta či útočníka Gomise, který Spartě dal gól už v září. Mimo hru jsou i zranění Bastos s Briandem.

I tak ale výprava Lyonu do Prahy nemíří jen na výlet: na utkání jsou připraveni kapitán a obávaný forvard Lisandro López, záložník Gourcuff, první brankář Vercoutre či bek Réveillére, jediný pamětník osm let starých soubojů se Spartou v LM.

"Postup máme v kapse, ale to na naší motivaci nic neubírá. Máme jasný cíl: uhrát v Praze takový výsledek, který nám zajistí první místo ve skupině," připomněl kapitán a kanonýr Lyonu Lisandro, že francouzskému celku ve čtvrtek i remíza zajistí prvenství ve skupině I.

Sparta o svém postupu do jarních bojů mohla rozhodnout už před dvěma týdny v Izraeli, ale remíza s Kirjatem Šmona ji ještě ponechala v nejistotě. Kouč Lavička věří, že na druhý pokus už Pražané před svými fanoušky takovou šanci nepromarní.

A svůj tým bude zase nabádat k maximálně aktivní hře: třeba jako v souboji s Bilbaem, loňským finalistou EL, který v říjnu odjel z Letné s porážkou 1:3. Sparta v této sezoně v pohárových zápasech doma pokaždé vstřelila minimálně dvě branky.

"Jsme si vědomi toho, že Lyon je favoritem zápasu i celé skupiny, ale už minulé domácí zápasy, například proti Bilbau, jsme uhráli právě proto, že jsme zachovali hlavní atributy v naší hře," uvedl Lavička. "Pokud naše aktivita není dostatečná, jak třeba nebyla v Izraeli, tak jsme na ten lepší výsledek nedosáhli," připomněl sparťanský kouč.

Duel mezi Spartou a Lyonem začne ve čtvrtek v 19:00, přímý přenos vysílá ČT Sport.

Hráči i sudí volali lékařskou pomoc hned po Dabově pádu na zem.
Hráči i sudí volali lékařskou pomoc hned po Dabově pádu na zem.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud