Pavel Janega
15. února 2013 • 16:21

ANALÝZA: Matějovský hru Sparty brzdil, Kadlec byl u míče jen 49 sekund

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalová Sparta prohrála s favorizovanou Chelsea 0:1 a její výkon zanechal na první pohled sympatický dojem. Ale jak si vedla při pohledu na analýzu a detailní statistická čísla? Vyčíst se dají třeba tyto tři zajímavosti: Nejvíce si přihrávali stopeři, Matějovský v roli špílmachra prakticky vůbec neposouval hru Sparty dopředu a útočník Václav Kadlec byl u balonu za třiadevadesát minut pouhých 49 vteřin.



ROZESTAVENÍ

Sparta nastoupila v rozestavení 4–3–3, které se koncetrovalo na střed pole. I z toho důvodu byli Ladislav Krejčí s Václavem Kadlecem staženější k Davidu Lafatovi. A zejména na levé straně měl Matěj Hybš prostor pro několik úniků po lajně.

Kouč Chelsea Rafa Benítez zvolil obvyklé rozestavení 4–2–3–1 orientované, především v první půli, na pravou stranu hřiště podpořenou Azpilicuetou, Hazardem a Matou.

Rozestavení Sparty a Chelsea Rozestavení Sparty a ChelseaFoto Panini Digital - Sport Attack

Statistika zápasu Sparta-Chelsea 0:1Foto Panini Digital - Sport Attack (tyto zápasové analýzy využívá trenér Zdeněk Zeman a v minulosti také Karel Brückner)
STATISTIKA

V držení míče se obě mužstva rozešla na procenta smírně. Sparta byla o chlup lepší v prvním poločase (56%), po přestávce se role vyměnily  (45%). Vyrovnaná byla také úspěšnost přihrávek.

Menší rozdíly ale vyplývají z jiných údajů. Chelsea měla vyšší územní převahu o 14%, ve druhém poločase dokonce o 28%. V obranné fázi vysunula presink v průměru na 46,2 metru od svatyně Petra Čecha, Sparta presovala od své branky 40,8 metru. Zajímavé je porovnání presinku Chelsea v prvním a druhém poločase, po přestávce jej vysunula o 8,3 metru!

Od Sparty se očekávala hra na rychlé protiútoky, ale těch se dopouštěla jen zřídka. V 87,4% případech se Letenští přesouvali před šestnáctku Chelsea postupným útokem. A ani jednou úspěšně nepřenesli hru z jednoho křídla na druhé. U Chelsea uvádějí statistiky o několik procent méně: 76,7%. Hru přenesla třikrát.

Analýza střel SpartyFoto Panini Digital - Sport Attack (tyto zápasové analýzy využívá trenér Zdeněk Zeman a v minulosti také Karel Brückner)
ANALÝZA STŘEL

Sparta:
střely celkem: 11
střely na branku: 2
Gólové příležitosti: 2

Chelsea:
střely celkem: 17
střely na branku: 7
gólové příležitosti: 3

Sparťané v tomto směru za svým soupeřem zaostávají. V devíti případech z jedenácti se dostali do zakončení ze hry, tedy po akci. Dvakrát ohrozili branku Chelsea nepřímo po rozehrání standardní situace. Chelsea se ke střele propracovala z třinácti akcí, třikrát nepřímo po standardce a jednou přímo po standardní situaci. Sedmkrát vypálila na branku, z toho se jeden pokus se ujal.

PROUD HRY

Sparta
Díky těmto údajům ze hry Sparty snadno vyčtete, že nejvíce si přihrávali stopeři Švejdík a Holek. Od druhého jmenovaného se míč přesunul několikrát k záložníkům Váchovi a Matějovskému. Problém byl ale v tom, že od Matějovského se hra Sparty ve většině případech neposouvala směrem dopředu. Nejčastěji přihrával na levou stranu Hybšovi (11x). Hušbauer byl nejaktivnější v tom, že hledal na hrotu Lafatu.

Proud hry Sparty Proud hry SpartyFoto Panini Digital - Sport Attack (tyto zápasové analýzy využívá trenér Zdeněk Zeman a v minulosti také Karel Brückner)

Chelsea
Na rozdíl od Sparty se proud hry londýnského klubu odehrával v útoku na polovině soupeře. Nejvíc úspěšných přihrávek zaznamenali tvořiví hráči Mata s Hazardem (48), ve Spartě naopak stopeři Holek (56) a Švejdík (54). Objektivně lze konstatovat, že Lampard v úspěšnosti přihrávek selhal. Rozdal jich 36, hlavní proud hry Chelsea se ho netýkal.

Proud hry Chelsea Proud hry ChelseaFoto Panini Digital - Sport Attack (tyto zápasové analýzy využívá trenér Zdeněk Zeman a v minulosti také Karel Brückner)

INDIVIDUÁLNÍ VÝKON

Trnem v oku je držení míče Václava Kadlece, který byl za celý zápas (93 minut) pouhých 49 sekund u balonu. Z toho odehrál šestadvacet míčů a jedenáct jich ztratil. Zaznamenal tři střely. V porovnáním s Kadlecem je až úctyhodné, co všechno stihl Brazilec Oscar. Míč měl na noze pouhých 30 vteřin, přitom vstřelil gól a zápas rozhodl. Na hřišti pobyl o 82 minut méně než Kadlec. Jen pro zajímavost: kritizovaný Fernando Torres držel míč 1 minutu a 38 sekund.

V obranné fázi si zaslouží pochvalu sparťanský defenzivní štít Vácha, v němž Sparta zřejmě našla oporu do záložní řady. Celkem 18x vybojoval a získal míč a ocitl se ze všech sparťanů v tomto žebříčku na třetím místě. Přeskočil i krajní beky Hybše (16) a Zápotočného (14). Před Váchou už jsou jen stopeři Holek (27) a Švejdík (19). V Chelsea na zisk balónů vládne záložník Ramires (24).

A ještě ke střelám: ačkoliv se Frank Lampard nezapojoval tak aktivně do hry jako např. Mata nebo Hazard, z hráčů Chelsea zaznamenal nejvíc střeleckých pokusů. Celkem 6, pokračuje Torres (5) a Ramires (3).

 DETAILNÍ ANALÝZA ZÁPASU V GRAFICE: 

Taktické rozestavení a pokrytí hřiště v prvním poločase.
Taktické rozestavení a pokrytí hřiště v prvním poločase.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud