Hynek Preisler
31. července 2015 • 14:43

Střelec Tecl zažívá pád na dno. Probere se v Jablonci?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Svými góly posouval Plzeň ještě nedávno Evropou. A to samé čekal od Stanislava Tecla i Jablonec, kde reprezentant touží po fotbalovém vzkříšení. Místo toho neomluvitelným blikancem proti Kodani talentovaný snajpr padl zase ještě o kousek níž. „Ale neodepisujeme ho,“ říká kouč Jaroslav Šilhavý.



Ještě před necelými dvěma roky se Stanislav Tecl mohl smát od ucha k uchu, teď má ke smajlíkům předaleko. „Trochu nyní hledá své místo na fotbalovém slunci,“ uznává kouč František Komňacký, který snajpra vedl v Jihlavě a právě za jeho působení v zimě 2013 ho z Vysočiny vykoupila Plzeň za 20 milionů korun, později doplatila 10 milionů.

Pane, to byly časy ve srovnání s dneškem. Jen si poslední dva roky projděme. Aneb kronika s názvem „Volný pád Stanislava Tecla“ by mohla mít následující osnovu.

Podzim 2013. Plzni pomáhá důležitými góly do Ligy mistrů, v nablýskané soutěži pak skóruje i proti slovutnému Manchesteru City. Jaro 2014. V Evropské lize se trefuje proti Šachtaru Doněck či Lyonu. Je v kurzu. Podruhé v reprezentaci. Podzim 2014. Už to drhne. Přesto ještě v říjnu zazáří hattrickem na hřišti Mladé Boleslavi.

Jaro 2015. Bída. Odehraných 48 minut v české lize vypovídá o všem.

Léto 2015. Výměna Plzně za Jablonec se slovy: „Beru to jako takové vysvobození, poslední půlrok byl z mého osobního hlediska hrozný.“

A přítomnost? Vždy může být ještě hůř, však to znáte. Hned v úvodním zápase 3. předkola Evropské ligy, k níž se Jablonec s šéfem Miroslavem Peltou tolik upíná, pádí v 62. minutě na hřiště jako střídající žolík. Proti Kodani má změnit nepříznivý stav 0:1, jenže v 69. minutě přijde o míč a zezadu ostře fauluje Augustinssona. Nepochopitelný blikanec!

VIDEO | Tecl brutálně sundal soupeře a viděl červenou

„Chtěl jsem ho zablokovat, ale bohužel trefil přesně jeho nohu. Nebyl to zkrat, že bych se chtěl za něco mstít,“ omlouvá se později. Ještě na hřišti se modlí, bojí se červené, marně však. „Ven!“ slyší.

Pozor, tohle není žádný „pohřeb“ talentovaného střelce. Vždyť je mu 24 let a málokdo pochybuje o tom, že Teclova kariéra zase vyletí nahoru. Ovšem ta otázka je na místě: Padl teď na dno?

„Dnem bych to asi nenazýval, ale určitě je to pro něj složitá situace a na duši mu dobře není. Rozhodně neprožívá příznivé období, ale zase on není nějaká bačkora, která se z toho položí a v příštím zápase už raději do žádného souboje nepůjde,“ tvrdí František Komňacký, který autora deseti gólů z podzimu 2012 hned v zimě ztratil.

„Řekl bych, že z Jihlavy odcházel trochu brzy. Vydařil se mu půlrok, kdy hrál opravdu dobře, ale vzhledem k tomu, že šel do klubu, kde bylo jemu podobných hráčů hodně, tak se pak v konkurenci trochu ztratil,“ myslí si trenér s 279 odkoučovanými zápasy v nejvyšší soutěži.

Jablonec dohrával v deseti a s Kodaní padl, Tecl si sypal popel na hlavu
Video se připravuje ...

Obrat přišel s Miroslavem Koubkem, který mu již tolik šancí nedával. Nevyhovoval mu styl, kdy Viktoria útočila do plných. A Tecl, to je hra na brejky. Navíc dorazil Aidin Mahmutovič... Ztráta místa vyústila v přesun na sever Čech, kde v červnu podepsal tříletou smlouvu. „Doufám, že kariéru zase znovu nakopnu,“ tvrdil.

Restart zatím nikde. Naopak hráč s pověstí Mirka Dušína (v lize za Slavii, Jihlavu a Plzeň za 76 zápasů dostal jen jednu (!) žlutou kartu) byl v prvním soutěžním utkání za Jablonec napomenut v Příbrami, ve druhém hned vyloučen.

„Bojím se, že zkrat trochu vyplývá z toho, že jeho situace či nevytíženost hraje trochu na jeho nervy. Pro Standu tohle není typické, nikdy z něj nebude raubíř, který by likvidoval soupeře,“ tvrdí Komňacký.

Jak ho exces může na Střelnici poznamenat? „Sám toho lituje asi nejvíce. Ví, co provedl, protože je to chytrý kluk. Jeho psychiku to asi hodně poznamená a sám se bude před mužstvem cítit provinile, ale bude se mu to snažit vrátit,“ předpovídá Komňacký, podle kterého nyní Teclovi pomůže z těžkého období především to, aby pravidelně hrál.

VerBIČ na Jablonec! Nádhernou střelou zařídil Kodani vedení
Video se připravuje ...

Trest od klubu však Tecla určitě nemine. Bezprostředně po zápase zklamaný kouč Jaroslav Šilhavý s hříšníkem nemluvil. „Možná někde bulí, ale nevím, kde je,“ připustil. Našel ho až v posilovně.

„Samozřejmě mi říkal, že nechtěl takový faul udělat, jen se chtěl dostat nohama před hráče a zablokovat mu balon, bohužel to neodhadl... Omlouval se, ale už je pozdě. Řekl jsem mu, aby trest očekával, protože mužstvo oslabil,“ přiznává Šilhavý s tím, že půjde o finanční postih.

„Vnímá to jako chybu, už to však nevrátíme. Bohužel nám nepomůže v Kodani, kde by se nám jeho přednosti hodily, ale to je už pasé,“ lituje jablonecký kouč, jehož tým se ve čtvrtek v Dánsku pokusí dohnat ztrátu 0:1.

„Určitě ho však neodepisujeme. Naopak věřím, že to jeho motivaci ještě zvýší, bude to chtít odčinit a jeho přínos pro tým bude ještě větší. Počítáme s ním dál,“ uzavřel Jaroslav Šilhavý.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud