21. srpna 2015 • 13:10

Norská továrna na talenty! Ödegaard není sám, 17letý kluk zářil v EL

Autor: pod
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Norský fotbal nevzbuzuje u fanoušků na první pohled velký respekt. Ovšem za poslední dobu si ho jednoznačně zaslouží. Právě severská země ukazuje, že je na tom skvěle s výchovou mladých talentů. Nejznámnějším je Martin Ödegaard, který už má za sebou start za slavný Real Madrid. K němu se přidávají další, naposledy záložník Rafik Zekhnini, který oslnil v duelu Evropské ligy proti Dortmundu.



„Je mu 17 let? Fakt? Ty vole,“ ulevil si po zápase zkušený stoper Dortmundu a mistr světa Mats Hummels. Ano, záložník norského Oddu, který nakonec s favoritem prohrál v play off Evropské ligy 3:4, ještě není plnoletý.

Rafik Zekhnini odehrál proti Dortmundu celý zápas. A přestože za Odd si zatím připsal „jen“ čtyři ligové duely, na evropské půdě si počínal výborně, dokonce krásně připravil první gól svého týmu. Přidal se tak k dalším norským hvězdičkám.

VIDEO | Sedmnáctiletý Zekhnini připravil první gól proti Dortmundu

Tou nejzářivější je šestnáctiletý Martin Ödegaard, který za velkého humbuku přestoupil v lednu do Realu Madrid. Ve Španělsku sice hrál hlavně za třetiligovou rezervu, ale stihl si připsat i ligový start. A to stylově, vystřídal rovnou Cristiana Ronalda.

V letní přípravě se navíc Ödegaard zabydlel v prvním týmu. Po boku madridských hvězd zaujal především ve své rodné zemi, v zápase na půdě Valerengy. Přesto se zdá, že ještě minimálně sezonu stráví v béčku, případně půjde na hostování.

Dalším do party norských zázraků je teprve čtvrtnáctiletý Kreshnik Krasniqi. Ten vzal dokonce rekord právě Ödegaardovi, když nastoupil v norské lize jako vůbec nejmladší. Bylo mu 14 let, 5 měsíců a 3 dny.

Teď jde o to, jak kluby s norskými perlami naloží. Stanou se z nich skutečné hvězdy, které jednou potáhnou i norskou reprezentaci?

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud