23. února 2018 • 13:20

Los Evropské ligy: Plzeň se vyhnula gigantům, jde na Sporting Lisabon

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Plzně se v osmifinále Evropské ligy utkají se Sportingem Lisabon. Rozhodl o tom los v Nyonu, který obstaral bývalý francouzský reprezentant Eric Abidal. První utkání 8. března odehrají Západočeši v Portugalsku, odvetu budou hostit 15. března.



Los dal dohromady i další zajímavé dvojice. Narazí na sebe dva z hlavních favoritů na celkové vítězství - Arsenal s Petrem Čechem vyzve sedminásobného vítěze Ligy mistrů AC Milán. Salcburk, s nímž Plzeň na dálku bojuje o jedenáctou příčku v koeficientu UEFA pro český fotbal, poměří síly s Dortmundem.

Viktoria dosud hrála s portugalským zástupcem jen v základní skupině v roce 2012, kdy narazila na Coimbru. Doma vyhrála 3:1 a venku remizovala 1:1. Sporting je aktuálně třetí v tabulce portugalské ligy a v předchozím kole Evropské ligy vyřadil Astanu po výsledcích 3:1 venku a 3:3 doma.

Osmifinálové dvojice EL 2017/18:

Lazio - Dynamo Kyjev
RB Lipsko - Zenit Petrohrad
Atlético Madrid - Lokomotiv Moskva
CSKA Moskva - Lyon
Marseille - Bilbao
Sporting Lisabon - Plzeň
Dortmund - Salcburk
Arsenal - AC Milán

Sporting patří spolu s Benficou a Portem k nejlepším portugalským týmům. Na kontě má 18 ligových titulů, ale poslední z roku 2002. V minulé sezoně skončil třetí a probojoval se do Ligy mistrů, poté co v baráži vyřadil po výsledcích 0:0 a 5:1 rumunský tým FCSB, který předtím vyřadil právě Plzeň a s nímž se Viktoria trápila i ve skupině Evropské ligy.

V základní skupině Ligy mistrů Sporting skončil třetí za Barcelonou a Juventusem Turín, s nímž doma remizoval 1:1. Jediné dvě výhry zaznamenal proti Olympiakosu Pireus.

Hlavní sílu má Sporting v ofenzivě, klíčovou postavou je tvořivý záložník Bruno Fernandes, který v této sezoně dal už třináct branek. Kanonýrem týmu je Nizozemec Bast Dost, s 20 góly druhý nejlepší střelec portugalské ligy. V pohárech přidal další tři branky. Podporují ho Seydou Doumbia, který přišel na hostování z AS Řím, či Bruno César.

V brance je portugalský reprezentant a mistr Evropy Rui Patricio, který byl před rokem nominován mezi třicet kandidátů na Zlatý míč. V obraně jsou bývalý stoper Barcelony Jérémy Mathieu či Fábio Coentrao hostující z Realu Madrid.

Plzeň je v osmifinále potřetí, v roce 2013 nepostoupila přes Fenerbahce, o rok později přes Lyon. Ve čtvrtfinále druhé hlavní evropské pohárové soutěže byla dosud jen v roce 2016 Sparta. Slavii se to povedlo dvakrát ještě v době, kdy se soutěž jmenovala Pohár UEFA. V roce 1996 byla dokonce v semifinále.

Los osmifinále Evropské ligy jsme sledovali ONLINE

Fanoušci Plzně slaví vítězství nad Partizanem a postup do osmifinále Evropské ligy
Fanoušci Plzně slaví vítězství nad Partizanem a postup do osmifinále Evropské ligy

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud