22. února 2024 • 23:00

Sparta - Galatasaray 4:1. Bravo! Letenští slaví postup do osmifinále EL

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
357
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Kapitán Vrána o pátých mistrovských oslavách v Třinci v řadě: To se nikdy neomrzí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Senzace, Sparta slaví postup do osmifinále Evropské ligy! Letenští v odvetě prvního kola play off porazili Galatasaray Istanbul 4:1 a smazali manko z prvního utkání (2:3). Mužstvo Briana Priskeho vedlo po rychlé trefě Angela Preciada, hosté srovnali zásluhou Abdulkerima Bardakciho. Ve druhé půli ovšem byl vyloučen Kaan Ayhan a Sparta přesilovku brzy využila – góly střídajícího Indrita Tuciho a Lukáše Haraslína posunuly Letenské v Evropě dál, v nastavení ještě zvýšil Jan Kuchta.



Sparta porazila v pohárech některý z tureckých týmů po šesti zápasech a sérii pěti proher. Úvodní vyřazovací kolo v pohárech přešla po osmi letech. Galatasaray prohrál po 14 soutěžních duelech a šňůře 10 výher.

Dalšího soupeře Spartě určí páteční los, stejně jako pražské Slavii. (Více o možných soupeřích čtěte ZDE>>>)

Domácí kvůli karetním trestům postrádali kapitána Krejčího, jehož roli převzal Panák, záložníka Ryneše a křídelníka Birmančeviče. Náskok soupeře smazali už po necelých osmi minutách hry. Preciado vybojoval míč na vlastní polovině, Kuchta ho předložil Kairinenovi a ten okamžitě přihrál nabíhajícímu ekvádorskému záložníkovi, který únik zakončil přehozením gólmana Muslery. Preciado navázal na výkon z úvodního utkání, v němž jednu branku dal a druhou přihrál.

Také „Lvi“ srovnali v 16. minutě z první vážnější akce. Sánchezovu hlavičku po Mertensově centru brankář Vindahl vyrazil na břevno, z dorážky se však už Bardakci nemýlil. Gól ještě přezkoumával videorozhodčí kvůli možnému ofsajdu, nakonec ale platil. Krátce nato mohli hosté stav otočit, jenže Aktürkoglu po Mertensově přihrávce vypálil z voleje mimo.

Poté se dlouho hrálo bez vyložených šancí. V 39. minutě po rychlém brejku Preciado nahrál před branku a Olatunjiho patičku kapitán hostů Muslera vykopl. Kuchtův gól neplatil kvůli těsnému ofsajdu.

Hned zkraje druhé půle Haraslín z hranice šestnáctky zamířil nad. V 55. minutě Baris Alper Yilmaz zpětnou přihrávkou „namazal“ míč do úniku Olatunjimu, který však ve vyložené šanci zakončil špatně. Na opačné straně zamířil mimo tři tyče přízemní střelou Mertens.

V 68. minutě Ayhan před vápnem ostře fauloval Haraslína a od rozhodčího Taylora uviděl žlutou kartu. Do hry však vstoupil VAR a hlavní sudí po přezkoumání situace hostujícího hráče vyloučil. Stejně jako v Istanbulu se tak Spartě naskytla přesilová hra, kterou znovu rychle využila po akci dvou příchozích hráčů z lavičky. Zelený nacentroval před branku a Albánec Tuci první soutěžní trefou za Spartu vrátil domácím vedení. Před týdnem v Istanbulu hosté o početní výhodu přišli po vyloučení Ryneše.

V 80. minutě dali domácí postupový gól. Tuciho přihrávku stoper Sánchez nezachytil a Haraslín střelou na zadní tyč překonal Musleru. Nejlepší střelec Sparty v sezoně si připsal 13. soutěžní gól. Pražané i ve třetím vzájemném pohárovém utkání vstřelili doma Galatasarayi minimálně tři branky po dvou soubojích z 90. let minulého století.

Úřadující turecký mistr se nevzmohl ani na tlak a v šesté minutě nastavení Kuchta po Laciho přihrávce vyřešil brejk Sparty dalším gólem. Stylově tak oslavil nedávné narození dcery. Bezprostředně po závěrečném hvizdu se u laviček strhla rozmíška mezi oběma týmy.

Galatasaray nezvítězil v pohárech na hřišti českých mužstev počtvrté po sobě. Letenští zvládli i druhý vyřazovací dvojzápas s istanbulským celkem, v sezoně 1995/96 ho vyřadili v předkole Poháru UEFA (dnešní Evropské ligy). Doma v této sezoně neprohráli žádné ze 17 soutěžních utkání.

Haraslín: vyrovnali jsme se nejlepším hráčům světa. Kuchta k potyčce: nátura Turků...
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 8. Preciado, 74. Tuci, 80. Haraslín, 90+6. Kuchta

Hosté: 16. Bardakcı

Sestavy

Domácí: Vindahl – Vitík, Panák (C), Sørensen – Preciado, Laçi, Kairinen, Wiesner (72. Zelený) – Olatunji (66. Tuci), Kuchta, Haraslín (87. Sadílek).

Hosté: Muslera (C) – Ayhan, Bardakcı, Sánchez, Kutlu – Demirbay (75. Tetê), Torreira (83. C. Vinícius) – Yılmaz, Mertens (62. S. Oliveira), Aktürkoğlu (62. Zaha) – Icardi.

Náhradníci

Domácí: Karabec, Mejdr, Solbakken, Pešek, Sadílek, Surovčík, Tuci, Ševčík, Ševínský, Vorel, Vydra, Zelený

Hosté: Güvenç, Yilmaz, Akman, Bülbül, Vinícius, Demiroglu, Oliveira, Tetê, Yesilyurt, Zaha

Karty

Domácí: Sørensen, Kuchta, Preciado, Priske

Hosté: Demirbay, Kutlu, Ayhan (č), C. Vinícius

Rozhodčí

Taylor – Beswick, Nunn (vš. Anglie)

Stadion

epet Arena, Praha

Návštěva

18 205 diváků

AC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
357

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud