2. října 2008 • 14:35

Slavia stojí na rozcestí

Autor: Aleš Roll
TOP VIDEA
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
VŠECHNA VIDEA ZDE

Buď, anebo! Buď bude vystoupení Slavie v pohárové Evropě pro tuto sezonu hodnoceno jako velké zklamání, nebo bude pouť červenobílých v Poháru UEFA pokračovat dál.



Kouči soupeře hrozí vyhazov
Vaslui je v krizi. Po výborném vstupu do sezony, kdy žlutozelení porazili jak Steauu Bukurešť, tak rumunského mistra Kluž, zažívají nyní svěřenci trenéra Viorela Hiza smutné období.

A kouč má údajně poslední šanci na svou záchranu – dnes se Slavií!

Poslední tři zápasy Vaslui prohrála (z toho dva doma!) a klesla na sedmou příčku.

Poslední domácí ztráta s Urziceni (0:2) pořádně rozlítila movitého majitele klubu Adriana Porumboiua.

„Byl strašně rozčílený, zlobil se na trenéra Hiza. Pak zkritizoval všechny hráče, jediný, kdo hněvu unikl, byl slovenský brankář Kuciak. Ten chytal výborně,“ líčí Narcis Drejan, regionální rumunský novinář.

Kouč Hizo už má údajně jedinou šanci na záchranu. Vyřadit dnes Slavii a kvalifikovat se do základní skupiny Poháru UEFA. „V opačném případě se zřejmě bude pakovat,“ domnívá se Drejan.

Klubový boss Porumboiu, někdejší mezinárodní rozhodčí, který se dal na podnikání a nyní je jedním z nejbohatších mužů v zemi, už má prý za Hiza vyhlédnutou náhradu.

Novým koučem Vasluie by se mohl stát čtyřicetiletý Dan Petrescu, bývalý reprezentační zadák a dlouholetý obránce Chelsea, který momentálně vede právě Urziceni.

„Porumboiu říkal, že Petrescu je nejlepší trenér v zemi a že s ním by Vaslui určitě získala ligový titul,“ tlumočí Drejan.

Podepíše se vnitřní nepohoda na soupeři Slavie?
Varianta dvě nebude vůbec snadná. Doma totiž Pražané s Vasluií v 1. kole této soutěže pouze remizovali 0:0… „Kdybychom vypadli, bylo by to velké zklamání, ale na takové myšlenky není čas!“ pravil ještě na ruzyňském letišti útočník Slavie Zdeněk Šenkeřík.

ČTĚTE TAKÉ...

Šmicer možná nastoupí od začátku >>>

Všichni vědí, že situace není snadná. „V Rumunsku je vždy horká půda, ale doufám, že domácí nebudou mít moc horké hlavy a že zápas zvládne rozhodčí,“ prohlásil kouč Karel Jarolím.

Iasi, jedno z největších rumunských měst, přivítalo Slavii již včera. Z oblohy svítilo sluníčko, teplota se pohybovala okolo dvaceti stupňů. A letadlo s pasažéry na malém letišti s jednou přistávací drahou vytvořenou z panelových kvádrů obrostlých travou při dosednutí povážlivě drclo.

Hráči se ubytovali v hotelu Europa, zatrénovali si na stadionku Politechniky Iasi, tamního prvoligového celku a do dějiště utkání se celá výprava přesunula až dnes. Čekala ji asi sedmdesát kilometrů dlouhá cesta do malého městečka Vaslui poblíž hranic s Moldavskem.

Kouče Karla Jarolíma trápí absence dvou ofenzivních opor. V osmnáctičlenné výpravě totiž chyběli rychlík Dušan Švento a kanonýr Goce Toleski. „Nechtěli jsme riskovat jejich zdravotní stav, oba zůstávají doma. Mrzí mě to, je to určité oslabení, ovšem chci věřit tomu, že v ofenzivě potvrdíme naši současnou formu,“ uvedl kouč červenobílých.

Naproti tomu je však připraven nastoupit Zdeněk Šenkeřík, který byl vinou problémů s krční páteří mimo hru skoro čtyři týdny. Otázkou však zůstává, v jaké je kondici a zda by zvládl odehrát celý zápas. „Myslíte jako devadesát minut? To jsem snad nehrál nikdy. Ale ne, já myslím, že ta pauza zas tak velká nebyla,“ usmíval se slávistický útočník.

Právě on by se mohl proti Vasluii trefi t. Proti rumunským celkům se mu totiž nebývale daří! Dva zápasy – dva góly. „Však si ze mě kluci dělají srandu, že jsem se uzdravil v pravý čas a že jsem specialista na Rumuny,“ culil se Šenkeřík a vzpomněl na své rok staré dva góly v bitvách Ligy mistrů proti Steaue Bukurešť.

Není vyloučeno, že dojde na penalty. Červenobílí se na ně připravovali i na tréninku v Iasi. „Ale my se jim věnujeme průběžně,“ doplnil kouč Jarolím. Na rozstřel ze značky penaltového puntíku by se slávisté mohli těšit – dávají totiž brankáři Vasluii Dušanu Kuciakovi góly jen z tohoto místa.

Třiadvacetiletý Slovák v předchozí sezoně absolvoval oba duely 2. předkola Ligy mistrů Žilina–Slavia. Oba skončily bez branek, Pražané postoupili až po penaltách. „Hlavně ne repete, raději chci dostat gól v zápase! Ale samozřejmě postoupit,“ přál si však Kuciak.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud