19. května 2009 • 16:07

Doněck nebo Brémy? Rozhodne se ve středu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

První a zároveň jedinou šanci získat vítěznou trofej v Poháru UEFA budou mít ve středu v Istanbulu fotbalisté Werderu Brémy a Šachtaru Doněck.



Oba týmy se do finále probojovaly poprvé a také naposledy, protože od příštího ročníku nahradí druhou nejprestižnější klubovou soutěž nová Evropská liga.

Šestým českým vítězem Poháru UEFA se může stát defenzivní záložník Tomáš Hübschman, který však bude kvůli karetnímu trestu sledovat snažení doněckých spoluhráčů jen z hlediště.

V pořadí 38. finálová dvojice Poháru UEFA má nečekané obsazení. Bookmakeři mírně favorizují Brémy, které už před sedmnácti lety dokázaly vyhrát tehdejší Pohár vítězů pohárů.

Werderu však mohou citelně chybět některé opory, především autor pěti pohárových branek Diego a také útočník Hugo Almeida. Oba dostali v semifinále třetí žlutou kartu.

"Diego nám bude ve finále hodně scházet," přiznal brémský kouč Thomas Schaaf. Sám brazilský špílmachr ale věří, že ho spoluhráči dokážou zastoupit.
"Myslím, že i beze mě máme dostatečně silný a velký tým, abychom zápas v Istanbulu vyhráli," mínil Diego, jehož celek může nečekaně úspěšně zakončit zpočátku nepříliš dobrou sezonu.

Werder je v bundeslize daleko za pohárovými příčkami, ale díky dvěma semifinálovým výhrám nad severoněmeckým rivalem z Hamburku postoupil do finále Poháru UEFA a také Německého poháru.

"Máme skvělou šanci nakonec udělat z tohoto roku fantastickou sezonu a získat dvě trofeje," podotkl záložník Torsten Frings.V dresu Šachtaru zmešká ze stejného důvodu jako Diego a Hugo Almeida istanbulskou bitvu defenzivní záložník Hübschman.

Jeho tým čeká první finále evropského poháru v klubové historii. "Máme poměrně mladý kádr, ale nervózní nejsme. Cítíme, že máme schopnosti na to, abychom vyhráli," prohlásil trenér Mircea Lucescu, pod nímž Šachtar neprohrál ani jeden z posledních tří vzájemných duelů s německými týmy.

S Werderem se ale Doněck utká poprvé. "K vidění bude podle mě střet dvou různých stylů. Brémy jsou útočný tým s velmi dobrou psychikou a mají několik urostlých hráčů.

Náš styl je zase založený na dobré technice hráčů, budeme se snažit kontrolovat zápas," pokračoval Lucescu, který se těší na návrat do Istanbulu, kde dříve vedl tamní kluby Galatasaray a Besiktas.

"Miluji tohle město. Byl jsem zde čtyři roky a to období mi přineslo hodně štěstí," řekl rumunský kouč. Se svým nynějším týmem se navíc už na stadionu Fenerbahce, kde se středeční zápas odehraje, představil v minulé sezoně.

"Našim hráčům tudíž nebude připadat prostředí tak cize, už tento stadion dobře znají," dodal Lucescu.Kromě Hübschmana může počítat s kompletním kádrem, uzdravit se stihl i útočně laděný Jadson.

Naopak Werder trápí zdravotní problémy: vedle potrestaných Diega a Huga Almeidy bude chybět Mertesacker a nejistý je start obránce Nalda.

Zápas začíná ve středu ve 20:45, řídit ho bude španělský rozhodčí Luis Medina Cantalejo. Přímý přenos vysílá Sport 1.

Předpokládané sestavy:

Šachtar: Pjatov - Srna, Kučer, Čigrinskij, Rat - Duljaj, Gaj - Ilsinho, Fernandinho, Jadson - Luiz Adriano.
Brémy: Wiese - Fritz, Prödl, Naldo, Boenisch - Frings, Tziolis, Baumann, Özil - Pizarro, Rosenberg.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud