25. srpna 2009 • 14:52

UEFA přiřkla kvůli výtržnostem Liberci kontumační výhru 3:0

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO – Disciplinární komise UEFA dnes kontumovala nedohraný zápas Evropské ligy mezi Dinamem Bukurešť a Slovanem Liberec výsledkem 3:0 pro český tým. Před čtvrteční odvetou se tak náskok Liberce zvýšil o jeden gól.



Rumunský klub musí příští dva domácí zápasy v soutěžích UEFA hrát bez fanoušků. Pokud by se podobný incident opakoval během příštích dvou let, vstoupí v platnost ještě podmínečný trest na další zápas navíc.

Odvety českých týmů:
Čtvrtek 27. srpna:
18:00 Sigma Olomouc - FC Everton (první zápas 0:4); rozhodčí Fautrel - Harchay, Gringore (Fr.),
18:00 Hapoel Tel Aviv - FK Teplice (2:1); Šuchina - Chodějev, Jevrovenko (Rus.),
19:30 Slovan Liberec - Dinamo Bukurešť (3:0); Jefet - Shteif, Davidy (Izr.),
20:00 Sparta Praha - NK Maribor (2:0); Kulbakov - Bykov, Savitski (Bul.).
20:30 CZ Bělehrad - Slavia Praha (0:3); Kinhöfer - Scheppe, Schalk (Něm.).
Vedení klubu dostalo i finanční pokutu 50 tisíc eur. Na případné odvolání má rumunská strana tři dny.

Utkání v Bukurešti bylo minulý čtvrtek ukončeno v 88. minutě kvůli výtržnostem diváků. Ti vtrhli na hrací plochu a liberečtí fotbalisté se pod sprškou kamení a různých předmětů dali na útěk do kabin.

Chuligáni se na nás hrnuli, bylo to o život, shodují se liberečtí fotbalisté »

Rumunskému klubu hrozilo i vyloučení ze soutěže, ale nakonec vyvázl s mírnějším trestem. Odvetný zápas zápas se bude hrát v Liberci ve čtvrtek od 19:30. Domácí mají díky náskoku blízko k postupu do základní skupiny.
Liberečtí přijali relativně mírný trest v klidu.

"Ono se to dalo víceméně předpokládat. Před odvetou nás to zvýhodňuje o jednu branku, kterou jsme mohli vstřelit v Bukurešti. Teď ji za nás vstřelila UEFA," řekl kouč Severočechů Ladislav Škorpil.
Rumunská policie s připraveným slzným plynem přihlíží řádění fanoušků Dinama Bukurešť
Rumunská policie s připraveným slzným plynem přihlíží řádění fanoušků Dinama Bukurešť

Možností, že by se odveta vůbec nehrála, se nezabýval. "To by byly zbytečné spekulace. Brali jsme to jako eventuální možnost, ale iluze jsem si nedělal. Těch rušivých vlivů je tolik, že jsme se snažili všechny vést k tomu, že se bude hrát," podotkl zkušený trenér.

Jeho slova potvrdil útočník Jan Nezmar. "V kabině jsme samozřejmě věděli, že přicházelo v úvahu, že by je vyřadili, ale nechtěli jsme se tím zabývat. Jen by to odvádělo koncentraci. Nebyl ani náznak toho, že bychom se programově připravovali na to, že se hrát nebude. Trenéři nám ještě před verdiktem říkali, že to máme brát tak, že se hraje," řekl Nezmar.

Česká mise v Evropské lize: Tři vítězství, dvě porážky »

Také on nechtěl o výši trestu příliš spekulovat. "Bavili jsme se o docela dost, ale nevím, co přesně v takovýhle případech říkají pravidla a řády UEFA. Nemůžu tedy objektivně hodnotit, jaký trest si Dinamo zasloužilo," uvedl útočník.

Upozornil, že před odvetou ještě není nic rozhodnuté. "Výsledek 3:0, se kterým nakonec jdeme do druhého zápasu, je výborná výchozí pozice. Určitě před prvním zápasem bychom takovýhle výsledek brali všemi deseti. Ale v odvetě nás nečeká nic jednoduchého, Dinamo má schopnosti dát nám tři góly," varoval Nezmar.

Výběr kontumovaných zápasů na mezinárodní scéně:
27. září 1989 - Odvetné utkání předkola Poháru UEFA mezi Ajaxem Amsterodam a Austrií Vídeň bylo ukončeno ve 13. minutě prodloužení poté, kdy fanoušci Ajaxu trefili hozeným předmětem brankáře hostujícího týmu Wohlfartha. Zápas byl později kontumován ve prospěch Austrie.

21. března 1991 - Odvetné utkání čtvrtfinále PMEZ mezi domácím Dynamem Drážďany a CZ Bělehrad bylo ukončeno v 78. minutě kvůli výtržnostem fanoušků. Crvena Zvezda vyhrála kontumačně 3:0.

1. října 1992 - Odveta 1. kola Poháru UEFA mezi domácím PAOK Soluň a Paris St. Germain byla ukončena v 51. minutě kvůli výtržnostem řeckých diváků. Zápas byl později kontumován ve prospěch PSG.

3. listopadu 1999 - Odvetné utkání 2. kola Poháru UEFA mezi celky AC Fiorentina a Grasshoppers Curych bylo ukončeno poté, co po skončení prvního poločasu zasáhla světlice jednoho z asistentů rozhodčího. Zápas byl později kontumován ve prospěch Curychu.

15. září 2004 - Po skončení prvního poločasu střetnutí základní skupiny Ligy mistrů mezi AS Řím a Dynamem Kyjev byl hlavní rozhodčí Švéd Frisk zasažen mincí do hlavy. Frisk zápas za stavu 1:0 pro Kyjev ukončil, UEFA ho později kontumovala ve prospěch Dynama a římský klub potrestala uzavřením domácího hřiště na následující dvě utkání.

12. dubna 2005 - Odveta čtvrtfinále Ligy mistrů mezi Interem Milán a AC Milán byla ukončena v 72. minutě kvůli výtržnostem fanoušků Interu, kteří rachejtlí zranili brankáře AC Milán Didu. Zápas byl kontumován ve prospěch AC, Inter byl potrestán uzavřením domácího hřiště na následující čtyři utkání a pokutou 300.000 švýcarských franků.

2. června 2007 - Utkání kvalifikace MS Dánsko - Švédsko hrané v Kodani ukončil německý rozhodčí Fandel za stavu 3:3 minutu před koncem poté, co jej na trávníku napadl domácí příznivec. UEFA později zápas kontumovala ve prospěch Švédů a Dány navíc potrestala pokutou 100 tisíc švýcarských franků a uzavřením domácího hřiště v Kodani na čtyři domácí zápasy.

20. srpna 2009 - Úvodní zápas čtvrtého předkola Evropské ligy mezi Dinamem Bukurešť a Slovanem Liberec byl předčasně ukončen v 88. minutě kvůli výtržnostem diváků za stavu 2:0 pro český klub. Na hrací plochu vtrhli diváci a zasypali hostující fotbalisty sprškou kamení a dalších předmětů. Zápas byl kontumován ve prospěch Liberce, Dinamo navíc musí příští tři domácí zápasy v soutěžích UEFA odehrát bez diváků a zaplatí pokutu 50 tisíc eur.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud