Hynek Preisler
2. prosince 2009 • 14:10

Pozor na Crespa, český skalp mu ještě chybí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Gól vstřelil ve své oslnivé kariéře kdekomu. České mužstvo však nikdy nepokořil. Geniální argentinský útočník Hernán Crespo to může změnit dnes proti Slavii.



Už samotné jeho jméno musí znít v uších obránců Slavie zlověstně. Legendární Crespo. Hernán Crespo. Jeden z nejlepších útočníků historie. A ještě před devíti lety nejdražší fotbalista planety. Góly na jeho způsob vypadají prostě, ale přesto jsou nádherné.

„Je útočníkem, který nemá výraznější slabinu. Zakončit umí pravou i levou nohou, hraje i dobře hlavou. Má výborný instinkt, když míč gólmanovi vypadne, tak je tam. Není to žádný střelec z větší vzdálenosti, hodně se prosazuje po prostrčených přihrávkách do vápna,“ vyzdvihl Argentince gólman Jablonce Michal Špit, který Crespa pamatuje ještě coby hráč Sparty jako soupeře.

Přestože čtyřiatřicetiletý kanonýr má dávno své nejlepší časy za sebou a v posledních letech se spíše trápil, pro sešívanou obranu stále představuje obrovské nebezpečí.

„Je neuvěřitelně pohotový, stačí mu kousek místa a desetinka vteřinky, aby dal gól,“ zařadil se mezi obdivovatele Crespa útočník Horst Siegl.

Crespo stále drží obdivuhodný rekord. Nikdo jiný na světě nedokázal vstřelit gól v zápasech prestižní Ligy mistrů za pět různých klubů. Gólovou radost prožil v Chelsea, AC Milán, Interu Milán, Laziu Řím a Parmě. Už jen výčet jeho klubů je slušnou vizitkou, co říkáte?

Nikdy se však netrefi l proti českému mužstvu. A to s českými soupeři sehrál dohromady pět zápasů. Čtyřikrát nastoupil v Lize mistrů proti Spartě, dvakrát v dresu Parmy a dvojzápas proti Letenským odehrál za Chelsea.

Přestože třikrát remizoval a pouze jednou vyhrál, ani jednou se neradoval ze vstřelené branky. Statistiku proti českým mužstvům neprolomil ani v prvním vzájemném zápase se Slavií v Janově, ačkoliv k tomu neměl daleko.

Do Janova přestoupil Crespo letos v létě z Interu Milán. Nahradit měl svého krajana Diega Milita, jenž zamířil opačným směrem.

Z Interu přišel jako volný hráč. Přitom ještě před devíti lety byl v jednu chvíli nejdražším hráčem planety. Stál neuvěřitelných 1,7 miliardy korun.

Přestup z Parmy do římského Lazia dodnes figuruje na žebříčku nejdražších přestupů všech dob na šestém místě! A vyplatil se. Hned v první sezoně nastřílel za římský klub 26 branek a stal se v italské lize králem střelců.

Za Janov dosud v italské Serii A vstřelil čtyři branky a v Evropské lize má jeden zásah proti francouzskému Lille.

Dnes má příležitost dát gól i českému mužstvu. Trefí se či se podaří obraně Slavie legendárního Argentince zastavit?

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud