Karel Häring
17. prosince 2009 • 09:57

Příběh stoperů H+H: Hrozné Hrubky

Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jak nahradit největší poklad, stoperskou dvojici Řepka–Hubník? To byl nemilý sparťanský rébus pro zápas s Kodaní. Nevyřešila ho. Tandem H+H (Hoheneder–Hušek) se podělil o osudové hrubky.



Na letenský trávník se snášely sněhové vločky. Mrzlo, až praštilo. Ale nejvíce sparťanské fanoušky zamrazilo při pohledu do sestavy.

Že bude bez Tomáše Řepky, o tom se vědělo v předstihu. Jenže na plochu nevyběhl ani Roman Hubník.

„Jeho zdravotní stav se bohužel prudce zhoršil,“ hlásil do televizní kamery Martin Hašek, první trenér Sparty. „Ve stoperské dvojici nastoupí Hušek a Hoheneder. Velet bude Hušák, protože umí česky,“ dodal.

Niklas Hoheneder Niklas HohenederFoto Pavel Mazáč (Sport)
Hodně příznivců se okamžitě leklo. „Sparta bez Řepky a Hubníka? Tak to bude debakl,“ neslo se v diskusích mezi lidmi.

Po třiceti minutách se obavy naplnily. Už tak promrzlou Letnou ještě víc zmrazily dva góly v domácí síti. A noví střední obránci v nich měli prsty.

Nejdřív si černý puntík připsal Luboš Hušek. Porušil totiž školácky jedno ze základních přikázání moderního fotbalu: v soubojích si počínej čistě a konstruktivně.

Ale Hušek udělal pravý opak. I když šlo o celkem jednoduchý vzdušný střet uprostřed hřiště. Odlepil se od země a protivníka zboural předloktím. Naprosto zbytečný faul.

„No bóže, k bráně je daleko,“ řekli si někteří příznivci.

Jenže na této úrovni se z toho může vyklubat setsakramentsky vážný trest. A tak se také stalo. Hosté nacentrovali do šestnáctky. Balon přeletěl Huška a dopadl na hlavu zcela osamoceného N‘Doyeho. Blažek, který zůstal v bráně, se za míčem jen smutně podíval.

Hůř bránit už standardní situace nešla. Podíl viny si musí rozebrat v letenské kabině. Jen v té se na tabuli malovalo, jakým způsobem budou hostitelé trestným kopům čelit.

Druhá pohroma přišla záhy a tentokrát po ní klopil zrak do studené země rakouský legionář Niklas Hoheneder. Nechal totiž za sebe proletět centr, z něhož opět N‘Doye podruhé skóroval.

Proč? Nejspíš proto, že předpokládal, že po centru skočí brankář Blažek, v jehož silách to rozhodně bylo. Jenže sparťanský gólman zapustil kořeny na lajně a potom se s Hohenederem jen na sebe vyčítavě dívali.

Luboš Hušek Luboš HušekFoto Michal Beránek SPORT
Jejich počínání lze shrnout do jednoho sloganu: Čítankový příklad chybné komunikace. Nebo spíš nekomunikace.

Ovšem to ještě nebylo všechno. Krátce po přestávce zkusil N‘Doye v šestnáctce na Hohenedera patičku, nemotorný sparťanský obránce ho nešikovně podkopl a rozhodčí ukázal ihned na bílý puntík.

Vzápětí se příběh nových sparťanských stoperů dočkal třetího karambolu.

Kdekdo v letenské rodině si pod vousy povzdechl: „A to už Hubníka v sestavě na jaře podle všeho neuvidíme.“

Včera však nebyl ze sparťanů na hřišti nikdo. Což tandemu H+H ještě víc ztížilo už tak nelehkou úlohu.

Jaromír Blažek sleduje cestu míče do sítě při prvním gólu
Jaromír Blažek sleduje cestu míče do sítě při prvním gólu

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud