Michal Petrák
4. listopadu 2010 • 15:05

Sparta proti Lausanne spoléhá na africkou legii

Autor: Michal Petrák, Václav Hanzlík
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ještě nikdy v pohárech Sparta neporazila švýcarský tým na jeho půdě. Dnes večer musí tuhle nepříznivou statistiku zrušit, pokud chce pomýšlet na postup ze skupiny Evropské ligy. A pomoci by jí v tom mělo úderné duo útočníků z Afriky. Bony Wilfried i Leonard Kweuke totiž v poslední době dávají samé důležité góly.



Metropole olympijského hnutí je nejmenším městem na světě, v jehož podzemí jezdí metro. Zato místní fotbalový stánek, jak jinak než Olympijský, je pořádně rozlehlý. Má atletickou dráhu a tak trochu připomíná Stadion Evžena Rošického. Právě na jeho „kopii“ bude Sparta dnes od 19.00 bojovat o udržení naděje na postup ze skupiny Evropské ligy.

Bony Wilfried (vlevo) a Léonard Kweuke se radují z výhry Sparty nad Bohemians, který zařídil Kweuke jediným gólem zápasuFoto Michal Beránek (Sport)


Letenští mají co napravovat -před dvěma týdny doma s druholigovým švýcarským soupeřem prohospodařili dvoubrankové vedení a ze zápasu, v němž mohli počítat s vítězstvím, si nesli jen jeden bod. Dnes musejí zabrat.

Hráči Lausanne totiž ucítili krev a ústy svého kapitána Fabia Celestiniho prohlašují, že ještě chtějí o postup bojovat. „Mě nezajímá, co říká jejich kapitán. Věřím, že získáme tři body a tyhle myšlenky jim překazíme,“ smetá naději Švýcarů ze stolu stoper Pražanů Erich Brabec.



Sparťané vědí, že uspět musejí, a hodlají to dokázat silnou ofenzivou. „Chtěl bych, aby v naší sestavě bylo útočných hráčů opravdu hodně,“ plánuje generální sportovní manažer Jozef Chovanec.

To nahrává možnosti, že se poprvé od začátku vedle sebe na špici sparťanské ofenzivy postaví Bony Wilfried a Leonard Kweuke - tedy dva útoční bijci, kteří v posledních dvou ligových zápasech Spartě pokaždé zajistili výhru.

Bony Wilfried (vlevo) a Léonard Kweuke se radují z výhry Sparty nad Bohemians, který zařídil Kweuke jediným gólem zápasuFoto Michal Beránek (Sport)

„Může se stát, že nastoupí spolu. Může se stát, že to bude od začátku zápasu, nebo v jeho průběhu,“ přemítá Chovanec. „Jenže plánovat si můžete, jak chcete, stejně nakonec záleží na zdravotním stavu,“ krčí rameny.

A to by konkrétně u Wilfrieda mohl být problém. V sobotu kvůli zdravotním potížím nenastoupil v malém pražském derby proti Bohemians 1905, a právě Kweuke ho musel zastoupit. I v posledních dnech trénoval nejlepší ligový střelec Sparty s omezením, protože bral léky. „Je náchylný na prochladnutí, musí na sebe dávat pozor,“ mračí se boss sparťanské lavičky.



Na poslední přípravě si Wilfried pozor na prochladnutí dává. I když v Lausanne teplota nepřipomíná podalpskou zimu, podzim u Ženevského jezera ukazuje svou přívětivější tvář. Přesto si nastydlý forvard ještě během rozcvičení bere od kustoda Davida Matěky rukavice a šusťákovou bundu, kterou přetahuje přes teplákovou soupravu. Až když trénink začíná nabírat na obrátkách, nadbytečné oblečení odkládá.

Jeho přítomnost na hřišti by se dnes Spartě náramně hodila. Zvlášť pokud by mohl nastoupit v kombinaci se svým vyšším kamerunským parťákem.

Bony Wilfried slaví s Tomášem Řepkou výhru v derbyFoto Michal Beránek (Sport)


Letenští totiž ve statistikách patří mezi ofenzivně nejaktivnější týmy Evropské ligy (v kategorii střel na bránu jsou druzí), v produktivitě však pokulhávají. „Více důslednosti, více agresivity, zdravé sebevědomí - to je potřeba k lepšímu zakončení,“ vypočítává Chovanec. „A možná ještě víc střeleckých pokusů,“ dodává.

Více důslednosti? Více agresivity? Na lepší adresu by se sparťanský generální sportovní manažer nemohl obrátit. A zdravé sebevědomí by u Wilfrieda i Kweukeho, úspěšných střelců z posledních zápasů, mělo být samozřejmostí.
Pomůže Spartě opět africká síla?

Bony Wilfried (vlevo) a Léonard Kweuke se radují z výhry Sparty nad Bohemians, který zařídil Kweuke jediným gólem zápasu
Bony Wilfried (vlevo) a Léonard Kweuke se radují z výhry Sparty nad Bohemians, který zařídil Kweuke jediným gólem zápasu

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud