Jakub Konečný
26. srpna 2021 • 21:45

CSKA Sofia – Plzeň 3:0. Hořký konec v Evropě, hosté padli v prodloužení

Vstoupit do diskuse
26
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ne, ne a ne. Plzeň si ani třetí rok po sobě evropské poháry na podzim nezahraje. V Sofii prošustrovala náskok 2:0 z domácího zápasu a v předposlední minutě prodloužení inkasovala od oslabeného CSKA gól, který ji odřízl od základní skupiny Konferenční ligy a s tím spojené prémie 75 milionů korun. Prohra 0:3 znamená blamáž, která bude mít následky. Viktorii i jejího majitele Adolfa Šádka nyní čekají těžké časy.



Na ošklivém stadionu Vasila Levského prožila v nepříjemném počasí Viktoria příšerný večer. Vyvrcholil ve 119. minutě, kdy se po rozehraném trestném kopu, kterému předcházel zbytečný faul Matěje Hybše, na zadní tyči trefil odvážnou hlavičkou Jurgen Mattheij. Domácí stoper se prosadil přes nedůrazného Šimona Faltu, který si při bránění počínal jako žáček. A to ještě duchem mimo.

Prohra 0:3 s bulharským celkem znamená konec Plzně v pohárové Evropě, sportovní i ekonomickou škodu. Pryč je nejen šest atraktivních zápasů, v nichž se mohli hráči otrkat a zhodnotit, ale samozřejmě i prémie 75 milionů korun.

Místo toho do kasy Viktorie přiteče pouze bolestné ve výši necelých dvaceti milionů korun, které nepokryje ani měsíční provoz klubu.

Šílený průšvih.

„Jsme všichni zklamaní, hráči, trenéři, vedení klubu, to je pochopitelné, vedli jsme po prvním zápase 2:0. Dneska jsme prohráli a nevyšlo to. Jaký dopad to bude mít na klub, to není otázka na mě, nevím,“ soukal ze sebe zdrcený kouč Michal Bílek.

Červenomodří sice poslední tři soutěžní zápasy neinkasovali, ale v odvetě play off Konferenční ligy o čisté konto přišli už v šesté minutě, kdy Graham Carey tvrdou střelou na přední tyč překvapil gólmana Aleše Hrušku.

Plzeňská lavička během utkání na půdě CSKA Moskva
Plzeňská lavička během utkání na půdě CSKA Moskva

Manko CSKA pak ve druhé půli zcela vymazal Georgi Jomov, jehož střelu nešťastně tečoval do vlastní branky Milan Havel.

Hosté v tu chvíli mohli tuplem litovat vyložených šancí Tomáše Chorého či Jhona Mosquery, které vychytal Gustavo Busatto. Obě měly určitě větší gólový potenciál než akce domácích, které změnou skóre skončily.

V prvním poločase působili červenomodří fotbalovější dojmem a zdálo se být pouze otázkou času, kdy vyrovnají. Do šestnáctky se dostávali kombinací po stranách i díky standardním situacím Dominika Janoška.

Jenže po přestávce se viktoriáni postupně ze hřiště vytratili. Přestali být nebezpeční, jako by čekali na penalty, díky kterým v předchozím kole vyřadili velšské TNS. A úsilí nezvýšili ani poté, co domácí ve 111. minutě oslabil hloupým faulem Jordy Caicedo.

„Měli jsme šanci Chorým, který šel sám na bránu, bohužel jsme neproměnili a potom inkasovali. Soupeř si vytvořil tlak, přesto v první půli jsme měli několik brankových příležitostí, co jsme neproměnili. Ve druhé půli jsme se k ohrožení branky prakticky nedostali, dotáhli to do prodloužení, neuhlídali jsme tam standardku a dostali třetí gól,“ zrekapituloval plzeňskou tragédii Bílek.

Tohle bude bolet hodně dlouho. 

Góly

Domácí: 6. Carey, 63. Jomov, 119. Mattheij

Hosté:

Sestavy

Domácí: Busatto – Turicov, Antov (C), Mattheij, Mazikou – Vion (59. Lam), Geferson, Carey – Jomov, Caicedo, Wildschut (90. Ahmedov)

Hosté: Hruška – Havel, Pernica (C) (106. Brabec), Kaša, Řezník (89. Hybš) – Janošek – Mosquera (106. Falta), Bucha, Šulc (63. Káčer), Ba Loua (89. Kayamba, 114. Beauguel) – Chorý.

Karty

Domácí: Turicov, Jomov, Caicedo, Mattheij, Lam, Caicedo

Hosté: Šulc, Janošek, Havel

Rozhodčí

Palabıyık – Sesigüzel, Olguncan (všichni TUR)

Stadion

Vasil Levski National Stadium, Sofia, Bulharsko

Vstoupit do diskuse
26

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina H
Články odjinud


Články odjinud