Jakub Konečný
21. října 2021 • 15:10

Jablonec řeší před Randers trable s brankáři. Pelta uplatnil článek 46

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jablonec hlásí stav ohrožení! Před třetím utkáním základní skupiny Konferenční ligy proti dánskému Randersu neřeší trenér Petr Rada ani tak soupeře, jako personální problém na nejcitlivějším místě. Došli mu brankáři. Vlastimil Hrubý nebude k dispozici určitě, Jan Hanuš se vrací po zranění. Pokud to nestihne, dojde opět na jedenadvacetiletého Tomáše Vajnera. Klub navíc mimořádně doplnil soupisku, což regule ve výjimečných případech umožňují.



Ta otázka prostě Petra Radu na včerejší tiskové konferenci před zápasem s Randersem nemohla minout, určitě s ní napevno počítal. Zněla jednoduše: Kdo bude chytat?

„Uvidíme, nechceme mlžit, ale musíme počkat, jak dopadne trénink. Ten bude rozhodující,“ uvedl zkušený kouč na adresu Jana Hanuše, kterého trápí bolavé rameno.

Jablonec se v důležité fázi sezony dostal do personální nouze, která může mít na cíle ambiciózního klubu fatální dopad. V krátkém sledu přišel o dva zkušené gólmany, takže v sobotu proti Českým Budějovicím musel do brány poprvé v nejvyšší soutěži jedenadvacetiletý odchovanec Tomáš Vajner. Určitě nezklamal, nicméně klubový boss Miroslav Pelta se svým štábem hledal i další řešení. Včetně toho neortodoxního, které představuje mimořádné doplnění soupisky pro Konferenční ligu.

Na ni musí každý klub uvést minimálně tři brankáře s tím, že pokud u nich dojde k dlouhodobému zranění či nemoci, mohou být nahrazeni zdravým jedincem. Umožňuje to konkrétně článek číslo 46, v jehož čtvrtém odstavci se mimo jiné píše, že nahrazený brankář musí zůstat mimo minimálně 30 dní a UEFA si může vážnost jeho zdravotní indispozice ověřit vlastním lékařem na náklady klubu.

Jablonec přitom neměl příliš na výběr. Jelikož už dávno skončil přestupový termín pro profesionály, mohl sáhnout pouze po brankáři bez angažmá, nebo po vlastním odchovanci. Realizovala se nakonec druhá možnost a na soupisku byl dopsán devatenáctiletý Tomáš Ježek, který byl už v sobotu na lavičce jako náhradní brankář.

Absolutní prioritou nicméně zůstává okamžité uschopnění Hanuše. Odchovanec Slavie kroutí pod Ještědem už čtvrtou sezonu, ale jako jasná jednička se může cítit až poslední rok. Těžce vybudovanou pozici (dočasně) ztratil v utkání na hřišti Hradce Králové (2:2), kde po ostré kolizi se spoluhráčem spadl ošklivě na zem a musel okamžitě střídat. Byť si pořádně natloukl, na chvíli upadl do bezvědomí a mohl být rád, že si nezlomil vaz, vyšetření nakonec žádnou zlomeninu neodhalilo. Zůstala jen bolest v rameni, která odeznívá velice pomalu, i když třeba minulý týden Hanuš absolvoval intenzivní léčebné kúry u věhlasného docenta Pavla Koláře.

Jeho místo měl zcela přirozeně zaujmout Vlastimil Hrubý, jenže šestatřicetiletý veterán utrpěl na posledním tréninku před střetnutím s Českými Budějovicemi bolestivé zranění v oblasti břicha, a tak přišla řada na Vajnera. Jedenadvacetiletý odchovanec je variantou i proti Randersu, nicméně první volbu představuje Hanuš, to je bez debat.

„Pokud bude stoprocentně zdravej, bude logicky chytat. Hematom tam je, ale chci to zaklepat a věřím tomu, že to dopadne dobře,“ prohlásil Rada.

Góly

Domácí: 35. Čvančara, 53. Čvančara

Hosté: 36. Odey, 90. Odey

Sestavy

Domácí: Hanuš – Libor Holík, V. Kubista, Zelený, Krob – Pleštil (74. Malínský), Kratochvíl, Považanec, Pilař (77. Vaníček) – Čvančara (59. Nešpor) – Doležal (C) (77. Hübschman).

Hosté: Carlgren – Kopplin, Piesinger, Marxen (C) (77. Graves Jensen), O. Bundgaard (46. Kallesöe) – Kehinde, Hammershöy-Mistrati, Johnsen (83. Egho), Tibbling (61. J. Ankersen) – Odey, Brock-Madsen (61. Onovo).

Náhradníci

Domácí: Vajner, Vaníček, Hübschman, Malínský, Smejkal, Surzyn, Nešpor, Haitl, Ali-Abubakar, Ježek

Hosté: Dakir, Söndergaard, Ankersen, Bundgaard, Egho, Enggaard, Graves Jensen, Kallesöe, Klysner, Lauenborg, Lauridsen, Onovo

Karty

Domácí: Pilař, Čvančara

Hosté: Kallesöe, Marxen

Rozhodčí

Aghajev – Zejnalov, Amirali (všichni Ázerbájdžán)

Stadion

Stadion Střelnice, Jablonec nad Nisou

Návštěva

3 678 diváků

Skupina D

Z V R P Skóre B
1. AZ Alkmaar 6 4 2 0 8:3 14
2. Randers 6 1 4 1 9:9 7
3. Jablonec 6 1 3 2 6:8 6
4. Kluž 6 1 1 4 4:7 4

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina H
Články odjinud


Články odjinud