Jonáš Bartoš
5. října 2023 • 20:10

Milionová otočka Plzně. Koubka těšily emoce, teď za postupem

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Smrtící skupinu Ligy mistrů začala Plzeň před rokem dvěma zápasy s nulou bodů a skóre 1:7. V Konferenční lize jde o úplně jiné kafe. Viktoria po domácím skalpu Ballkani (1:0) zvládla i těžkou zkoušku v Astaně. Kazašského mistra po otočce na startu druhé půle skolila 2:1. Šesti body začala skvěle skupinu a zadělala na postup do jarní fáze. Dvě výhry znamenají příspěvek do klubové pokladny ve výši rovného milionu eur (24,4 milionu korun).



Viktoria stihla vše podstatné během několika minut zkraje druhého poločasu. Na domácí vedení zareagoval gólovou hlavičkou Tomáš Chorý, v 56. minutě zapadla do sítě střela z levačky Jana Kopice. Ke třem bodům stačily Plzni dvě střely na bránu. Důležitá výhra je rovněž cenným počinem, jaký českému týmu velmi pomůže při boji o postup do jarních vyřazovacích bojů.   

„Cením si na mužstvu, jakým způsobem zareagovalo a jakým způsobem dokázalo utkání otočit. Zvedli jsme úsilí a šli jsme rychle za vyrovnáním, to se podařilo po hezké akci, potom se trefil i Honza Kopic. V tomto momentu tam byly z naší strany velmi kvalitní věci,“ chválil po utkání plzeňský trenér Miroslav Koubek.

Dění z prvního poločasu téměř nestojí za řeč. Kostrbatá hra z obou stran bez šancí i jakékoliv střely na bránu bránila velkému fotbalovému zážitku. Balon víc létal vzduchem, než aby se týmy pokoušely o zajímavé kombinace. Hráčům Viktorie chvíli trvalo, než se srovnali s umělou trávou a hraním pod zataženou střechou v nezvyklém prostředí.

Plzeň naopak zvládla utkání perfektně po taktické i fyzické stránce. Prakticky celá jedenáctka zodpovědně bránila, kromě divočejšího závěru domácí neměli jak výrazně ohrozit Jindřicha Staňka v bráně. Výjimkou byla jediná situace z první půle, kdy si Staněk zavařil špatným odkopem při vyběhnutí před vápno. Marin Tomasov sice dostal míč do odkryté sítě, ale branka neplatila kvůli signalizovanému ofsajdu.

Kompletní známkování hráčů Plzně si projděte zde >>>

Koubkův soubor nezlomil ani smolný inkasovaný gól, když střelu aktivního kapitána Tomasova tečoval v 51. minutě do branky Sampson Dweh. Mladý obránce se rychle oklepal. Chvíli po rozehrání skvěle vyvezl balon a z pravé strany přesně nacentroval na hlavu Chorého, který zařídil vyrovnání.

O dvě minuty později dokonal povedenou otočku Kopic. Plzeň vedení pozornou defenzivou udržela a po závěrečném hvizdu slavila zaslouženou výhru.

„Utkání bylo energické, mělo emoce. Obě mužstva podala dobrý výkon. My jsme pravděpodobně byli o tu branku lepší,“ zhodnotil Koubek. „Výhra je samozřejmě zlatá, podepsali jsme domácí vítězství s Ballkani. Vyhrát v Astaně je pro nás veliký nadstandard a máme z toho radost. Dostáváme se v této fázi vývoje Konferenční ligy (skupiny) do dobré pozice,“ vyzdvihl zkušený kouč.

Západočeši vstoupili ideálně do skupiny Konferenční ligy. Příjemně roste i bankovní konto. Za dvě výhry nad Ballkani a Dritou už může Viktoria počítat s bonusem milion eur (24,4 milionu korun). Pokud český celek udrží nastavený trend a podaří se postup do vyřazovací fáze, získá dalších 300 tisíc eur (7,3 milionu korun).

Ve hře jsou samozřejmě bonusy ve zbývajících čtyřech zápasech skupiny – výhru v „plzeňské“ soutěži honoruje UEFA částkou 500 000 eur (12,2 milionu korun), za remízu klub vyinkasuje 166 000 eur (4,1 milionu korun).

Skupina C

Z V R P Skóre B
1. Plzeň 6 6 0 0 9:1 18
2. Záhřeb 6 3 0 3 10:5 9
3. FC Ballkani 6 1 1 4 3:7 4
4. Astana 6 1 1 4 4:13 4

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina H
Články odjinud


Články odjinud