Hynek Preisler
31. května 2011 • 12:17

Překonal rakovinu, nechali ho zvednout pohár

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍBĚH ABIDALA - Poslechněte příběh, který účinkuje zázračně jako Kristovo zmrtvýchvstání. V březnu obránce Barcelony Eric Abidal podstoupil operaci nádoru na játrech. A po deseti týdnech odehrál celé finále Ligy mistrů.



Po výhře 3:1 ho nechal kapitán Carles Puyol převzít ušatý pohár pro nejlepší tým Evropy. Gesto, které dojalo svět.

Tobě patří. Ty jsi vyhrál. To ty jsi vybojoval to nejdůležitější vítězství. To vše chtěl říci kapitán katalánského velkoklubu Carles Puyol jedním gestem, když nechal parťáka Erika Abidala převzít pohár pro vítěze Ligy mistrů po vítězství 3:1 nad Manchesterem United.

Francouzský zadák přemohl rakovinu jater a na hřiště se vrátil v rekordním čase a ve vrcholné formě.

„Nedokážu popsat emoce, které cítím, je to neuvěřitelné. Jsem za to gesto tak vděčný,“ svěřil se dojatě Abidal poté, kdy převzal z rukou krajana a předsedy UEFA Michela Platiniho nablýskanou trofej.

Jednatřicetiletý obránce se v polovině března dozvěděl zdrcující zprávu: „Na játrech máte nádor!“

Šokovanou Barcelonu v tu chvíli trápila nejedna otázka. Nešlo o to, zda bude moci hrát fotbal, ale o to, zda vůbec kamarád a spoluhráč bude žít. Deset týdnů po úspěšné operaci Abidal odehrál nejprestižnější zápas fotbalové Evropy!

Polibek pro vítěze Ligy mistrů - Gerard Pique a Shakira
Polibek pro vítěze Ligy mistrů - Gerard Pique a Shakira

„Chtěl bych Carlesovi za jeho gesto veřejně poděkovat. Uctil jím celý klub a jeho gesto nás činí silnějšími. Je to další ukázka lidských kvalit v naší kabině,“ pochválil svého kapitána kouč Josep Guardiola.

Francouzský reprezentant se po chirurgickém zákroku (17. březen) poprvé objevil na hřišti na začátku dubna, kdy se ovšem jen v teplákách brouzdal po trávě.

Wayne Rooney kráčí kolem radujících se hráčů BarcelonyFoto Reuters

Pomalu začal s tréninkem. A na začátku května poprvé hrál. Nastoupil na minutu v odvetném semifi nále Ligy mistrů proti Realu Madrid.

Krátký časový úsek pro člověka, ale jedna z nejdůležitějších minut pro Abidala.

„Zhubl, vyjmuli mu kus jater, ale zatím nemá kondici na to, aby zvládl celé utkání. Je použitelný na deset dvacet minut,“ poznamenal tehdy Guardiola. Celý zápas odehrál poprvé právě až ve finále Ligy mistrů proti šampionovi Anglie.

„Ještě jsem nezažil tak strašnou situaci, byla to otázka života a smrti. Nyní je zpátky a je stejně silný jako před operací. Je to úžasné. Může být příkladem pro tolik lidí. Zvládl to všechno s takovým klidem, my jsme měli více strachu než on. Jeho návrat je obrovskou zprávou,“ řekl již dříve záložník Katalánců Xavi.

Abidalův návrat nemohl mít lepší tečku. Vpravdě mistrovskou.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud