Karel Häring
17. října 2011 • 18:40

Guardiola: Plzeň bereme vážně, nastoupíme v nejsilnější sestavě

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Podcenění neznámého soupeře z Plzně nebo šetření hvězd na těžký ligový duel s FC Sevilla? S ničím takovým nemůžou viktoriáni před středečním zápasem Ligy mistrů na hřišti Barcelony (20.45, ČT4) počítat. „Nastoupíme s nejlepší možnou sestavou,“ řekl kouč Josep Guardiola na otázku Sportu po sobotním vítězství 3:0 nad Santanderem.



Dvakrát porazit Plzeň a zajistit si s předstihem účast mezi poslední šestnáctkou týmů v Lize mistrů. To je pro Josepa Guardiolu, trenéra FC Barcelona, důležitý úkol nejbližších týdnů. Byť trénuje nejlepší tým na světě, v uplynulých dvou sezonách totiž „honil“ postup až v závěrečných kolech.

Ve španělské lize se vám v posledních kolech daří, ve středu vás čeká Liga mistrů, v níž jste ztratili dva body doma s AC Milán, ale kvalita Plzně je přece jen na nižší úrovni. Berete ten zápas vážně?
„Určitě. Neuvažuju o tom, že bychom nechali někoho odpočívat. Budu hrát s takovým týmem, o němž budu přesvědčený, že je pro ten zápas nejsilnější a který nám zajistí vítězství. V Lize mistrů není čas na vtipy. Navíc hrajeme čtvrtý zápas na hřišti soupeře a nikdy nevíte, co se může stát.“

Je pro vás hodně lákavé zajistit si postup už po dvou duelech s Viktorií?
„Máme dobrou šanci to dokázat. Navíc jsme za dobu, co jsem tady (od roku 2008 – pozn. red.) nikdy nevyhráli ve skupině třetí a čtvrtý zápas. I proto je utkání s Plzní pro nás hodně důležité.“

Generálku se Santanderem jste zvládli bez potíží, přitom se hodně mluvilo o „viru FIFA“. Nebál jste se komplikací spojených s následky reprezentačních povinností většiny vašich hráčů?
„Pokud příště zremizujeme nebo prohrajeme, znovu se bude mluvit o viru FIFA. Popravdě řečeno ale ani nevím, co přesně to znamená. Každopádně jsme měli štěstí, že jsme hráli doma. Venku bychom to pravděpodobně měli mnohem těžší. Ovšem ať se stane cokoliv, nikdy bychom na to nesváděli náš neúspěch. Bylo to pro nás velmi těžké utkání, nicméně musíme mít schopnosti se s takovou situací vyrovnat.“

Messi se vrátil v týdnu z Jižní Ameriky a navzdory cestování předvedl vynikající výkon. Bavil jste se s ním před zápasem o případné únavě?
„Jemu nemusíte nic říkat. Dal jsem mu dres s desítkou a nechal ho hrát...“

Do zálohy jste zařadil ještě víc ofenzivních hráčů než obvykle, ti defenzivnější, Busquets či Mascherano, zůstali jen na lavičce. Proč jste se tak rozhodl?
„Nikdy není snadné se prosadit proti týmu, který postaví deset hráčů do obrany a jejich útočník hlídá vašeho středního záložníka, tak jak to dělal Koné u Thiaga. V utkání jsme se museli vyrovnávat s určitými potížemi, ale přistoupili jsme k tomu zodpovědně, hráli jsme dobře a to mě moc těší. Takových vítězství si cením víc než jiných, protože jsou velmi těžce vybojovaná. Vzpomeňte si, co se stalo Realu, když hrál na Racingu (0:0 – pozn. red.).“

Barcelona nastřílela ve čtyřech ligových zápasech na Nou Campu dvacet jedna gólů a žádný neinkasovala. To je mimořádná bilance.
„Jsme pochopitelně spokojení, ale hlavně proto, že fanoušci, kteří přijdou na zápas, nás chtějí vidět a pobavit se. Jediné, co chci, je, aby se jim to líbilo. I když, jak jsem řekl, někdy není lehké se prosadit.“

Do sestavy se vrátil poprvé od poloviny září Andrés Iniesta. A vypadal, jako by ho měsíční přestávka vůbec nepoznamenala.
„A měli jste ho vidět v posledních dnech na tréninku. On chce mít prostě z fotbalu radost. Je to typ hráče, který se vymyká – je unikátní. Je to poklad. A doufáme, že nám ještě může hodně pomoct. U něj neřešíte, jestli hraje dobře nebo špatně, ale jen to, jestli je zdravý či zraněný.“

Zdravotní potíže má znovu obránce Gerard Piqué, který odstoupil už po devíti minutách hry a bude vám chybět dva týdny. Myslíte, že se na jeho stavu podepsaly reprezentační povinnosti?
„Takové věci se stávají, nemá to nic společného s národním týmem. Je mi to líto, protože je to pro něj smutné.“

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud