8. prosince 2011 • 06:18

Prémie pro mistry: Plzeňská jízda vynese až půl miliardy!

Autor: Ondřej Michálek
Vstoupit do diskuse
13
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zhruba 350 milionů korun už v Champions League vydělali, a to ještě budou plzeňští fotbalisté na jaře pokračovat v Evropské lize. Po úterní remíze 2:2 s AC Milán na sebe ještě víc upozornili a cena hráčů rapidně vzrostla. Dají se čekat prodeje Jiráčka a Pilaře, o které usiluje Wolfsburg. Letošní evropská bilance Viktorie zní jako pohádka. Co všechno čeští mistři dokázali?



Předvedli se

Obdivuhodné bylo už tažení předkoly bez ztráty bodu, v základní skupině pak Plzeňští splnili cíl: Zisk pěti bodů, v rámci možností ofenzivní hry, a postup do jarní fáze Evropské ligy.

„Dokázali jsme českému fotbalu, že i takový klub jako Plzeň dokáže postoupit do Champions League a uhrát v ní slušné výsledky,“ radoval se kouč Pavel Vrba.

Zbohatli

Plzeň má díky neustále rostoucím příjmům v Lize mistrů rekordní zisk. Jen od UEFA, pořadatele soutěže, to dělá 280 milionů korun. (Slavia v roce 2008 získala 208 milionů, Sparta vytěžila maximum v letech 2002 a 2000 – 248 milionů.)

Mezi hráče a realizační tým se rozdělí zhruba desetina z této sumy na prémiích, takže nejvytíženější si přijdou na dva miliony. Roční rozpočet klubu je přitom jen lehce přes sto milionů.

Prodali se

Na jaře s velkou pravděpodobností nebudou už dres Plzně oblékat Petr Jiráček a Václav Pilař. O oba má zájem Wolfsburg, zejména v případě Jiráčka se dá čekat rychlý přestup. Němci podle všeho splní Plzni přání a dají za záložníka 120 milionů. To se nedá odmítnout. „U těchto dvou jsou nějaké nabídky na stole a budeme o nich jednat,“ řekl generální ředitel klubu Adolf Šádek.

Pomohli Česku

Získali ve skupině 5 bodů – pět týmů Ligy mistrů je na tom hůř. Český koefi cient je díky Plzni nejlepší za poslední čtyři roky. Západočeši do něj přispěli rekordními 14 body, tolik jich získala při stejné metodice výpočtu naposledy Sparta v sezoně 1999/2000. A to jejich bilance nemusí být konečná, bude ještě v únoru pokračovat v Evropské lize.

Zaradovat z hektického gólu v samém závěru se přiběhl i brankář Marek Čech.
Zaradovat z hektického gólu v samém závěru se přiběhl i brankář Marek Čech.

Vstoupit do diskuse
13

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud