1. května 2013 • 23:58

Německo obsadí Wembley! Finále Ligy mistrů: Bayern – Dortmund

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Velkou německou bitvu o evropský fotbalový trůn uvidí 25. května Anglie a její svatostánek Wembley. Finále Ligy mistrů totiž obsadily týmu Bayernu Mnichov a Borussie Dortmund. Závěr prestižní soutěže bude mít poprvé v historii čistě německé obsazení. Rozhodl o tom triumf zmíněných týmů v semifinále LM se španělskými giganty.



Je to šlágr bundesligy, teď se ale poprvé Bayern Mnichov s Borussií Dortmund srazí i ve finále prestižní evropské soutěže. Noví němečtí šampioni projeli do Wembley jako válec, Barceloně nasázeli ve dvou duelech dohromady sedm gólů a ani jeden nedostali. To pasuje bavorský velkoklub do role favorita.

Jsou pro to i další důvody a není třeba po nich složitě pátrat. Bayern si drží v Lize mistrů dlouhodobě fazonu a do finále se dostal již potřetí během posledních čtyř let, což je hodně slušná vizitka. Titul ale naposledy získal v roce 2001. O to větší motivaci ale v Bayernu nyní mají.

„Zahráli jsme znovu velmi dobře, ale je třeba přiznat, že u Barcelony je velký rozdíl, jestli hraje s Messim, nebo bez něj. Každopádně takový výsledek asi nikdo nepředpokládal,“ řekl trenér Bayernu Jupp Heynckes. „Hráči zaslouží velké uznání,“ dodal.

Jeho tým už má německý titul v kapse a může se soustředit právě na boj o Evropu.  Pro Bayern je jistě výhrou, že se nevykartoval nikdo z ohrožených hráčů a že jich bylo. Stopka hrozila Dantemu, Philippu Lahmovi, Luizi Gustavovi, Mario Gomezovi, Javimu Martinezovi a Bastianu Schweinsteigerovi.

Během května se oba týmy srazí hned dvakrát. Generálkou na finále Ligy mistrů uvidí bundesliga už nyní o víkendu. Tenhle zápas vám ale směrem k Champions League těžko něco napoví. Borussia si užívala radosti z postupu do finále přes „Bílý balet.“ Nikdo se nešetřil.

 „Co bych to byl za člověka, kdybych zakazoval hráčům oslavy. Možná to nebude ideální, ale nic víc, že nás Bayern v lize porazí, se nestane,“ nedělal z víkendové bitvy přehnanou senzaci kouč Dortumndu Jürgen Klopp.

Je jasné, že ve Wembley už to 25. května bude úplně něco jiného. Tam to bude řežba na život a na smrt. „Ve Wembley jsem ještě nebyl, ale hodně jsem koukal na Wimbledon,“ smál se trenér BVB.

Každopádně odmítá roli favorita. „Čeká nás jeden ze životních zážitků, nechceme tam jet jako turisté,“ měl jasno kouč Borussie. Ta vyhrála Ligu mistrů zatím jen jednou. V roce 1997 vyhrál nad Juventusem. „Každý chce ten pohár, uděláme pro to všechno,“ dodal Klopp.

Ve finále Ligy mistrů se zatím střetly jen třikrát celky ze stejné země. V sezoně 1999/2000 hrál proti sobě Real Madrid a Valencia, v roce 2003 pak AC Milán a Juventus. Naposledy se v sezoně 2007/2008 utkaly v boji o nejcennější evropskou klubovou trofej Manchester United a Chelsea. Teď se tedy chystá sólo pro německé týmy.

Bayern Mnichov potupil v odvetě semifinále Ligy mistrů Barcelonu na jejím stadionu, kde jí dal tři góly a mohl slavit postup do finále Ligy mistrů. Tam se utká s Dortmundem. Radost měl pochopitelně i gólman vítězů Manuel Neuer.
Bayern Mnichov potupil v odvetě semifinále Ligy mistrů Barcelonu na jejím stadionu, kde jí dal tři góly a mohl slavit postup do finále Ligy mistrů. Tam se utká s Dortmundem. Radost měl pochopitelně i gólman vítězů Manuel Neuer.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud