Pavel Janega
23. dubna 2015 • 11:49

Jak Guardiola zaskočil Porto. Nemá jen plány A, B a C. Ale i plán Z!

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Olomouc - Sparta 1:4. Kanonáda hostů, rozhodl skvělý Krejčí
SESTŘIH: Hradec Králové - Slavia 1:2. Zemětřesení v sestavě a drama v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

ANALÝZA | Famózní výkon. Skvělý. Fenomenální. Vysoké vítězství Bayernu Mnichov nad Portem (6:1) sklízí aplaus celého světa. Za kouzelným postupem do semifinále Ligy mistrů se ovšem skrývají taktické čachry trenéra Josepa Guardioly. Po úvodní porážce (1:3) provedl systémové změny, kterými portugalského protivníka dokonale zaskočil. „Je to taktický génius,“ mají jasno fanoušci i experti. 



Porážka 1:3 v úvodním utkání i zranění klíčových hráčů (Robben, Ribéry, Schweinsteiger a další) vážně ohrožovaly postup Bayernu. Byl pod velkým tlakem. Ovšem Guardiolova reakce byla brilantní, přestože oproti úvodnímu duelu v Portu vyměnil v sestavě jediného hráče – nejistého stopera Danteho nahradil Holger Badstuber.

Rozestavení Bayernu proti Portu v prvním zápase (4–1–3–2)Foto uefa.com, spo
V čem změny spočívaly?

Kouč Bayernu upustil od rozestavení 4–1–3–2 z předchozího utkání, v němž německý tým hrál na úzkém prostoru. Mezi hráči byly minimální mezery, zejména pak trojice Lewandowski – Müller – Götze operovala hodně u sebe. To se nevyplatilo.

V odvetě tohle Guardiola změnil roztažením hry. Bayern využíval celou šířku hřiště, čemuž uzpůsobil i formaci. Bavoři vycházeli ze systému 4–4–2, v průběhu prvního poločasu se však pružně měnil.

Rozestavení Bayernu proti Portu ve druhém zápase (4–4–2)Foto uefa.com, spo

Heat mapa Bayernu v prvním poločase. Názorná ukázka toho, jak roztahoval hru a využíval celé šířky hřiště.Foto skysports.com

„Pep Guardiola v zápase změnil úplně všechno a soupeře zaskočil. Třeba tím, že hrál dlouhé míče nebo že Lahma postavil na neobvyklém postu,“ referoval Uli Köhler, reportér Sky Deutschland.

Kapitán Philipp Lahm se postavil na pozici pravého záložníka, kde kombinoval s bekem Rafinhou. Z druhého křídla si sbíhal do středu Mario Götze a uvolňoval prostor pro Juana Bernata. Z křídelních pozic pak létalo do soupeřovy šestnáctky mnoho centrů, kde číhali nejen útočníci Robert Lewandowski a Thomas Müller.

Německý portál zeit.de dokonce napsal, že Bayern odehrál nejlepší poločas v historii německého fotbalu. „Jeho hra odhalila kvalitu trenéra Guardioly,“ doplnil.

(pro zvětšení klikněte na obrázek) Statistika přihrávek hráčů Bayernu a Porta.Foto uefa.com

Nic přehnaného, nýbrž skutečnost. Všechny změny se vyplatily, pět gólů v síti Porta během úvodních 45 minut rozhodlo o postupu Bayernu do semifi nále Ligy mistrů. „V první půli jsme hráli velice dobře. Bojovali jsme a musím říct, že mi hráči udělali výkonem velkou radost. V tuhle chvíli je snadné je milovat,“ usmíval se španělský kouč.

Sebeuspokojení ale v žádném případě nepodlehl. Naopak vytkl chyby a mezery ve hře svého týmu, které se mu nelíbily po přestávce. Porto totiž změnilo způsob hry, začalo se prosazovat v soubojích a více drželo míč.

„Nebylo to perfektní. Vím, že můžeme hrát ještě lépe. Ve druhé půli udělal soupeř několik systémových změn a měli jsme problémy. Několikrát jsme například zbytečně ztratili balon,“ vadilo Guardiolovi. „V Lize mistrů nemůžete ani na chvíli vypnout.“

(pro zvětšení klikněte na obrázek) Jak se měnily formace Bayernu Mnichov a Porta v průběhu odvetného utkání.Foto uefa.com

A tak znovu takticky zareagoval. I za stavu 5:0 emotivně prožíval zápas u postranní čáry a hráčům udílel další a další pokyny. S nadsázkou řečeno je přesouval po hřišti jako šachové figurky. Hlavně tedy Lahma. Zhruba v 54. minutě se přesunul do středu zálohy, v 72. minutě po střídání Rafinhy zaujal „svůj“ post pravého obránce, aby poslední minuty odehrál znovu v záloze.

V jednu chvíli Bayern dokonce přešel na jiné rozestavení 3–4–2–1 (při bránění 5–2–3) se záložníkem Xabim Alonsem mezi stopery. Lewandowski pobíhal na levém křídle, Götze uprostřed a Müller napravo.

„Guardiola má zkrátka několik taktických variant. Nejen plán A, B a C, ale i plán Z. Má celou sadu herních možností,“ dodal Köhler.

(pro zvětšení klikněte na obrázek) Statistika přihrávek hráčů Bayernu a Porta.Foto uefa.com

Pep Guardiola prožíval čtvrfinále s Portem natolik, až si roztrhl kalhoty
Pep Guardiola prožíval čtvrfinále s Portem natolik, až si roztrhl kalhoty

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud