Tomáš Podvín
3. srpna 2016 • 13:18

O postup v luxusu! Steaua hostí Spartu na stadionu za ŠEST miliard

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z BUKUREŠTI | Domácí stadion? To teď Steaua Bukurešť oficiálně nemá. Stánek Stadionul Steaua pro 28 tisíc diváků totiž kvůli sporům majitele klubu George Becaliho a vlastníka stadionu chátrá. Rumunský vicemistr si tak na většinu svých zápasů pronajímá Národní stadion, kde hraje rumunská reprezentace. Tam rovněž dnes večer přivítá Spartu v odvetě 3. předkola Ligy mistrů (ONLINE od 19:45 na iSport.cz).



Fotbalisté pražského klubu si už moderní arénu otevřenou v roce 2011 vyzkoušeli na úterním tréninku. A kvalitní trávník i čtyřhvězdičkový stadion, který UEFA řadí ve skupině „elite“ po bok Santiago Bernabéu, Camp Nou či Old Trafford, se jim musel líbit. Na první pohled navíc zaujmou barevné sedačky či „kostka“ nahoře uprostřed.

Stavba stadionu, jak už to tak bývá, ale nebyla úplně bez potíží. Národní stadion stál nakonec přes 6 miliard korun, což bylo více, než se očekávalo. Navíc se zpozdilo jeho otevření.

Stihlo se ovšem tak, aby se hned na konci sezony 2011/2012 mohlo na moderním stánku hrát finále Evropské ligy mezi Atlétikem Madrid a Athleticem Bilbao. Že jde o povedený stadion, dokazuje také fakt, že se na něm budou hrát hned čtyři zápasy EURO 2020, které bude hostit několik zemí po celé Evropě.

Proč ale vlastně Steaua bude hostit Spartu na Národním stadionu a ne ve „své“ aréně? Za všechno můžou spory svérázného bosse slavného celku George Becaliho a rumunského ministerstva obrany.

Právě to totiž vlastní Stadionul Steaua, kde soupeř Sparty ještě před dvěma lety hrál. Tahanice o to, kdo co bude platit, nakonec došly až k soudu. A ten dopadl pro Steaua katastrofálně. Klub přišel nejen o stadion, ale také o znak, a vlastně byl rád, že vůbec přežil. Od té doby starý stadion chátrá.

Steauu proti Spartě požene víc než třicet tisíc diváků
Video se připravuje ...

Někteří z tvrdých příznivců Steauy se kvůli tomu zařekli a odmítli klub dál podporovat. Pro ty, kteří ale nadále na domácí zápasy svého týmu chodí, je nakonec Národní stadion v mnoha ohledech výhodnější.

„Stadionul Steaua byl ve vojenském prostoru mimo město. V noci už jste se z něj jinak než autem nedostali,“ prozrazuje jeden z rumunských novinářů. „Národní stadion je navíc součástí sportovního parku, kam lidi chodí běhat či jezdit na kole,“ dodává.

Kapacita stadionu na evropské poháry je 55 200 diváků. Na zápas Steauy se Spartou se jich chystá kolem 30 tisíc, optimističtější prognózy rumunských novinářů hovoří až o 40 tisících. Fanoušci Steauy jsou navíc známí tím, že dokážou na stadionu vytvořit pekelnou atmosféru.

„Ale my už s tím máme zkušenosti, určitě se z toho nepoložíme,“ nebál se brankář Sparty David Bičík . „V Evropě už jsme něco odehráli a na dobrou atmosféru se spíše těšíme. Jestli bude 30 nebo 40 tisíc fanoušků, to už je celkem jedno,“ doplnil ho stoper Mario Holek .

To hlavní se dnes večer bude samozřejmě odehrávat na hřišti. Dokáže Sparta vstřelit alespoň gól a postupem se přiblížit vysněné Lize mistrů? Kulisy k tomu bude mít parádní.

Bukurešti dominuje monstrózní palác komunistického diktátora
Video se připravuje ...

Jako s Laziem? Fotbal jsme hrát nezapomněli, burcuje Ščasný
Video se připravuje ...

Bičík: Kdyby to bylo do dvacáté minuty 2:0 jako na Laziu, bylo by to fajn
Video se připravuje ...

Ščasný: Chceme se v Rumunsku zlepšit. Uvažujeme o riziku s Váchou
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud