Jakub Dvořák
14. srpna 2020 • 04:40

Lipsko dál stoupá, Schick má další týden: elita LM po pár letech existence

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

První soutěžní zápasy odehráli v létě 2009. V bundeslize se ukázali na podzim 2016. A v roce 2020 RB Lipsko ochutná, jaké to je zahrát si semifinále Champions League. Německý celek potvrdil svůj dynamický vzestup. V turnajové dohrávce Ligy mistrů v Lisabonu porazil Atlético Madrid 2:1. Česká stopa díky útočníkovi Patriku Schickovi v soutěži dál žije. Reprezentační forvard si navíc o skoro týden protáhne hostování z AS Řím.



Že jde o hodně, bylo jasné už od prvních minut. Atlético bylo věrné své tradiční defenzivní taktice. Ostatně všechny z posledních sedmi vítězných utkání španělského klubu v Lize mistrů skončily výsledky 1:0 či 2:0. „Brutální defenziva. V mnoha případech je to pro diváka i nezáživné, ale má to svůj účel,“ glosoval taktické záměry František Straka ve studiu O2 TV Sport.

I když bylo aktivnější Lipsko, nováček ve vyřazovací části Champions League, do více šancí se dostali „rojiblancos“. Brankáře Pétera Gulácsiho prověřili Stefan Savič a Yannick Ferreira Carrasco. Na druhé straně kontroval Marcel Halstenberg, jehož vychytal Jan Oblak.

A tak během poločasové pauzy volal Vladimír Šmicer po nasazení Patrika Schicka, který se ukrýval na lavičce náhradníků, místo nevýrazného Yussufa Poulsena. „Dodal by Lipsku šikovnost, umí si pokrýt balon a předvést něco překvapivého,“ pronesl.

Český útočník do hry sice nepřišel, ale úspěchu se německý celek krátce po startu druhé půle dočkal i bez něho. Marcel Sabitzer našel ve vápně Atlétika volného Daniho Olma a barcelonský odchovanec hlavou překonal Oblaka.

Atlético se náhle rozhodlo opustit defenzivní choutky a Diego Simeone reagoval tím, že do hry poslal postupně 20letého Joaa Felixe, za kterého Benfice Lisabon madridský klub minulé léto zaplatil přes 120 milionů eur (cca 3,2 miliardy korun).

Lipsko je v semifinále Ligy mistrů
Lipsko je v semifinále Ligy mistrů

A byla to trefa. Dvakrát sice polský sudí Szymon Marciniak odmítl penaltu pro španělský celek nařídit, do třetice po skluzu Lukase Klostermanna na Felixe už neváhal. Ačkoliv se hrálo na stadionu rivala Sportingu, někdejší klenot konkurenční Benfiky se k pokutovému kopu sám postavil a nekompromisně zakončil.

Do akce se Patrik Schick dostal až na závěrečných deset minut základní hrací doby. Hrdinou utkání se však stal jeho americký spoluhráč Tyler Adams, který se v posledních minutách opřel zpoza vápna do míče a s přispěním teči madridského hráče překonal Oblaka.

Lipsko opět potvrdilo mimořádný vzestup. První sezonu RB oficiálně rozehrálo v roce 2009 v páté nejvyšší německé soutěži. V roce 2016 hrálo bundesligu a letos se poprvé probilo v Lize mistrů do vyřazovací části. Nyní se podívá do semifinále, kde 18. srpna vyzve Paris Saint-Germain.

RB Leipzig Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud