28. září 2021 • 23:45

Messiho paráda nadchla (nejen) Paříž. Gesto pro Mbappého, smekl i Guardiola

Autor: Daniel Konečný, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Navedl si míč od pravé lajny, na vápně si narazil s Kylianem Mbappém a zamířil nechytatelně pod břevno. Prostě typický gól Lionela Messiho. Jeho první v dresu PSG. „Samozřejmě, že Messi vstřelil naprosto úžasný gól,“ vzýval Argentince Gary Lineker na sociálních sítích. Vítězstvím 2:0 se „Les Parisiens“ oklepali z šokující remízy na hřišti Brugg a zároveň vrátili Manchesteru City loňské vyřazení z Ligy mistrů.



Byli to právě Citizens, kteří na jaře vystavili Pařížanům stopku v semifinále Champions League. Tento nezdar na cestě za vysněným „ušatým pohárem“ vedl vedení Paris Saint-Germain k mohutnému letnímu posílení, jehož součástí byla i legenda Barcelony, Lionel Messi.

Tomu se proti týmům Pepa Guardioly, klíčového trenéra v Argentincově veleúspěšné kariéře, náramně daří. V pěti duelech jim nasázel sedm branek. Nikdo nemá proti Guardiolovi více zásahů. Navíc to byl Messiho už 27. gól proti celkům z Premier League.

„Jeho gól byl fantastický,“ smekl před svým oblíbencem Guardiola. „Byl to od nás dobrý výkon, měli jsme všechno, jen ne góly. Bránili hodně hluboko a měli nebezpečné protiútoky. Hráli jsme na výhru, bohužel jim stačilo ke skórování málo,“ konstatoval kouč City.

Šestinásobný vítěz Zlatého míče nebyl jedinou letní posilou PSG, pro niž šlo o speciální zápas. Nejlepší brankář EURO 2020, Gianluigi Donnarumma, si svůj ligový debut připsal už v říjnu před šesti lety v dresu AC Milán jako nejmladší hráč Serie A, ale až proti Manchesteru City si odbyl premiéru v nejprestižnější klubové soutěži. Výkon to byl parádní. Neprůstřelný dvaadvacetiletý Ital byl základním kamenem úspěchu Paris Saint-Germain. „Ve druhé půli tam měl hodně dobré zákroky,“ uznal i Guardiola.

Lionel Messi se raduje ze svého prvního gólu v dresu PSG
Lionel Messi se raduje ze svého prvního gólu v dresu PSG

Domácí chytli hned úvod utkání. Po akci Kyliana Mbappého sice nepochopitelně minul míč Neymar, ale naštěstí pro něj si balón našel Idrissa Gueye a defenzivní záložník jej poslal nekompromisně do šibenice.

Citizens mohli srovnat stav v půlce prvního poločasu, ale břevno Donnarummovy branky nejprve trefil Raheem Sterling a po něm i Bernardo Silva.

Hostům se mohlo krátce před přestávkou ještě přitížit, když Kevin de Bruyne nevybíravým skluzem trefil pařížského střelce Gueyeho. Španělský sudí Del Cerro byl ovšem velice benevolentní, a protože ho neopravil ani VAR, mohl být De Bruyne vděčný za pouhé žluté napomenutí.

Po změně stran měli navrch Citizens, jenže žádnou ze svých akcí nedotáhli k vyrovnávací brance a přišel úchvatný moment malého Argentince.

Messi čekal na první branku v novém působišti čtyři zápasy a kdekdo už začínal mít o jeho přínosu pochyby. Tato úžasná trefa je všechny rozmetala. V Parku Princů vypukla naprostá euforie. „Messi, Messi!“ ozývalo se dlouho ze zaplněných tribun, které letos intenzivně sní o historicky prvním triumfu v Lize mistrů. A letní hvězdná posila, která zaznamenala v milionářské soutěži už 121. gól, hned uznalým gestem děkovala za luxusní asistenci Mbappému.

„Taktický plán byl perfektní. PSG bránilo v osmi lidech a ti tři zůstávali vpředu. Když máte Messiho, Neymara a Mbappého, můžete vyhrát jakýkoliv zápas,“ vystihl sílu pařížského celku pro BT Sport bývalý záložník Owen Hargreaves.

Góly

Domácí: 8. I. Gueye, 74. Messi

Hosté:

Sestavy

Domácí: G. Donnarumma – Hakimí, Marquinhos (C), Kimpembe, N. Mendes – A. Herrera, I. Gueye (90. Danilo Pereira), Verratti (78. Wijnaldum) – Messi, Mbappé, Neymar.

Hosté: Ederson – Walker, Rúben Dias (C), Laporte, Cancelo – B. Silva, Rodri, De Bruyne – Mahríz, Grealish (68. Foden), Sterling (78. Jesus).

Náhradníci

Domácí: Letellier, Navas, Danilo Pereira, Paredes, Icardi, Wijnaldum, Dagba, Kurzawa, Kehrer, Diallo, Draxler, Dina Ebimbe

Hosté: Steffen, Carson, Aké, Stones, Torres, Jesus, Foden, Fernandinho, Wilson-Esbrand, McAtee

Karty

Domácí: Verratti

Hosté: Cancelo, De Bruyne

Rozhodčí

del Cerro – Cebrián, Alonso (ESP)

Stadion

Parc des Princes, Paříž

Skupina A

Z V R P Skóre B
1. Manchester City 6 4 0 2 18:10 12
2. Paris SG 6 3 2 1 13:8 11
3. Lipsko 6 2 1 3 15:14 7
4. Club Brugge 6 1 1 4 6:20 4

Vstoupit do diskuse
5

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud