Jonáš Bartoš
20. září 2021 • 08:15

Vystřídat Messiho!? Trenérovi nepodal ruku, penaltu si vzal Neymar

Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poprvé nastoupil za PSG před zaplněným Parkem Princů. Argentinský fenomén Lionel Messi patřil v neděli proti Lyonu k nejlepším hráčům prvního poločasu, závěrečný nápor a vítězný gól na 2:1 ale proběhl bez jeho taktovky. Trenér Mauricio Pochettino stáhl svou hlavní hvězdu už 15 minut před koncem. Naštvání bylo na Messim víc než patrné. Koučovi nepodal ruku a s hořkou pachutí přihlížel, jak jeho parťáci vydřeli v nastavení tři body.



Pařížská ofenzivní letka vyběhla do nedělního šlágru kompletní. Messi, Mbappé, Neymar vyvolávali nadšení zaplněného stadionu, natěšení, jak spolupráce tří mimořádných fotbalových plejerů dopadne.

Argentinec k překvapení všech zápas nedohrál. Chvíli se držel za levé koleno, ke střídačce ale ukázal palec nahoru, že je v pohodě. Jenže Mauricio Pochettino v 76. minutě zavelel ke střídání. Za stavu 1:1, kdy domácí borci zahajovali závěrečný nápor za třemi body.

Messi nechápal. Proč já?! Trenérovi při odchodu z trávníku nepodal ruku a s kyselým obličejem usedl na lavičku. Kamery zabíraly každý jeho pohled, na sociálních sítích se množily nesouhlasné reakce fanoušků.

„Taková rozhodnutí musíte udělat kvůli prospěchu týmu,“ vysvětloval po utkání Pochettino. Na hřiště místo svého krajana vyslal rychlého křídelníka Achrafa Hakimiho. V závěru použil i hroťáka Maura Icardiho, který hlavičkou v nastavení po centru Mbappého zápas rozhodl.

„Každý ví, že máme skvělé hráče, ale máme jich tady v kádru 35. Já jsem ten, kdo musí udělat rozhodnutí. Někdy jsou pozitivní, někdy ne, ale od toho je tady trenér, aby rozhodoval. Můžete se mnou souhlasit, nebo ne. Já se ho (Messiho) ptal, jak je na tom, říkal, že OK, bez problému,“ zodpovídal se Pochettino ze svého verdiktu.

Může tvrdit, že Messi je v pohodě, minimálně v závěru zápasu ale největší letní posila klubu šťastně neypadala. Z Barcelony, kde strávil celou dosavadní kariéru, na takové zacházení vůbec není zvyklý.

Argentinský útočník Lionel Messi poté, co ho trenér Mauricio Pochettino v utkání s Lyonem předčasně stáhl z trávníku
Argentinský útočník Lionel Messi poté, co ho trenér Mauricio Pochettino v utkání s Lyonem předčasně stáhl z trávníku

Ze statistik renomovaného serveru Transfermarkt vyplývá, že od sezony 2017/18 byl v klubu předčasně stažený ze hřiště pouze čtyřikrát. V kariéře odkroutil 804 zápasů, střídaný byl 71krát (8,8 procent případů). Podle španělských médií šel ze hřiště, aniž by k tomu existoval zdravotní důvod, naposledy v březnu 2010.

„Všichni vědí, že Messi je skvělý fotbalista. Můžeme střídat pětkrát, je jasné, že žádný hráč nechce jít ze hřiště. Já jsem ten, kdo o tom musí rozhodnout. Jeho reakce? Fajn, žádné obavy,“ dodal ještě kouč PSG.

Messi moc toužil uspět, s třicítkou na zádech v ideálním případě domácí premiéru ozdobit gólem či asistencí. V prvním poločase byl u všech zajímavých momentů. Po Neymarově přiťuknutí mu tutovou šanci zlikvidoval gólman Lopez, dělovka z přímého kopu skončila na spojnici. Vymyslel řadu dalších akcí, tvořil, kombinoval, zapojoval se do rozehrávky.

Zdálo se, že výbuch gólové euforie přijde každou chvíli. Jenže PSG muselo nečekaně dohánět ztrátu, když v 54. minutě otevřel skóre útoční Lyonu Lucas Paqueta. O dvanáct minut později si pro faul do vápna došel Neymar a domácí favorit srovnal.

Už zde musel Messi ustoupit, balon si vzal sám Brazilec. Závěr se odehrál bez hlavní hvězdy, což byla druhá, mnohem větší ťafka, se kterou narozdíl od přenechání penalty Neymarovi nepočítal.

Po třech odehraných zápasech za PSG zůstává bez kanadského bodu, další pokus bude mít ve středu v Métách. A tlak sílí...

Vstoupit do diskuse
5

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

26. kolo
Články odjinud


Články odjinud