31. července 2008 • 18:32

Barcelona, Liverpool... Kdo přiletí do Prahy?

Autor: ČTK
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
PRVNÍ DOJEM: Vsetín by si měl pomoct přesilovkami. Naskočí do baráže Jágr?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Slavie, Sparty a Slovanu Liberec se v pátek během losování ve švýcarském Nyonu dozvědí své soupeře na letošní pouti v evropských pohárech.



Sparťané zatím uslyší pouze jméno případného protivníka, na kterého by narazili v případě postupu přes Šeriff Tiraspol. Sparta a Slavia budou při losování třetího předkola Ligy mistrů nenasazené, zatímco Liberec se ve své regionální skupině pro druhé předkolo Poháru UEFA mezi nasazené týmy dostal.

Sparta a Slavia stojí před podobným úkolem jako loni; tehdy těžký úkol zvládly rozdílně. Zatímco slávisté senzačně vyřadili Ajax Amsterodam, sparťané ztroskotali na Arsenalu a museli se spokojit s účastí v Poháru UEFA.

Letos se zdá být pokus překročit hranici úspěchu a neúspěchu stejně obtížný, neboť oba české celky nejsou nasazené. Mezi šestnácti nasazenými přitom jsou nejen londýnský Arsenal s Tomášem Rosickým, ale také další velkokluby jako FC Barcelona, Liverpool a Juventus.

Hledat lehčího soupeře nelze, i když papírové naděje proti Barceloně či Arsenalu asi nelze srovnávat se sílou, kterou představuje vítěz duelu Basilej - Göteborg či nenasazený běloruský Borisov.

Ten má překvapivě nakročeno do dalšího kola na úkor Anderlechtu, který první domácí souboj senzačně prohrál. A podobně si vedl i Glasgow Rangers, jenž doma pouze remizoval s Kaunasem.

V některých případech sice účastníci třetího předkola nejsou ještě jistí, ale už v pátek nalosují v sídle UEFA možné soupeře. V případě vyřazení nasazených favoritů proto místo v nasazené šestnáctce přebírají automaticky jejich protivníci.

V Poháru UEFA je celý systém o něco složitější, protože už předem byli účastníci druhého předkola rozděleni do regionálních skupin. Liberečtí se dostali do dvacetičlenné centrálně-východní skupiny, kde figurují mezi nasazenými, podobně jako třeba Stuttgart, Rennes a další věhlasné kluby.

Na hranici mezi nasazenými a nenasazenými kluby je maďarský Debrecín, který by ale mohl mít štěstí, pokud bude ze severní nadpočetné skupiny přeřazen do "liberecké" skupiny belgický Gent, jenž má nižší koeficient.

Mezi možnými libereckými soupeři tak figurují například Salcburk, Sturm Štýrský Hradec, ale třeba také slovenská Žilina, která si postup vybojovala v dnešní odvetě prvního předkola.

Losování 3. předkola Ligy mistrů (řazeno podle koeficientů):

Nasazení: Liverpool, Barcelona, Arsenal, Schalke, Juventus, vítěz Glasgow Rangers - Kaunas, Marseille, Steaua, vítěz Panathinaikos - Dinamo Tbilisi, vítěz Basilej - Göteborg, Olympiakos, vítěz Fenerbahce - MTK Budapešť, Šachtar Doněck, vítěz Anderlecht - Borisov, Fiorentina, Spartak Moskva.

Nenasazení: Atlético Madrid, vítěz Sparta - Tiraspol, vítěz Dynamo Kyjev - Drogheda, Levski Sofia, Slavia, Galatasaray, vítěz Partizan Bělehrad - Baku, Guimaraes, vítěz Dinamo Záhřeb - Domžale, vítěz Wisla Krakov - Jeruzalém, Lutych, Twente Enschede, vítěz Artmedia Petržalka - Tampere, vítěz Aalborg - Modriča, vítěz Bergen - Ventspils, vítěz Rapid Vídeň - Famagusta.

Losování 2. předkola Poháru UEFA (středo-východní skupina):

Nasazení: Stuttgart, Dněpropetrovsk, Austria Vídeň, Hertha Berlín, Rennes, FC Curych, Grasshoppers Curych, Liberec, FK Moskva.

Nenasazení: Salcburk, Young Boys Bern, Bellinzona, Poznaň, Sturm Štýrský Hradec, Legia Varšava, Žilina, WIT Tbilisi, Györ.
Nezařazení: Debrecín a jeden tým ze severní skupiny.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud